Menu
 

Vija Beinerte: Bēgļu krīze vai starptautisks terorisms? Apriņķis.lv

  • Autors:  Vija Beinerte
Foto – Polina Viljuna, "Shutterstock"; Dinas Antumas-Jansones kolāža Foto – Polina Viljuna, "Shutterstock"; Dinas Antumas-Jansones kolāža

Vairāki tūkstoši nelegālu imigrantu, pārsvarā Irākas kurdu un sīriešu, ar Baltkrievijas drošības dienestu atbalstu neskaitāmas reizes ir mēģinājuši ielauzties Polijā. Polijas bruņotie spēki to nepieļāva. Kas stāv aiz šās bīstamās provokācijas?

Jūlija sākumā Lietuva paziņoja, ka kopš 1. jūnija ir aizturēts vairāk nekā tūkstotis robežas pārkāpēju no Tuvajiem Austrumiem, kas gribējuši nelegāli iekļūt Lietuvā caur Baltkrieviju. Tādēļ 2. jūlijā visā valsts teritorijā tika izsludināta ārkārtas situācija.

Latvijā šā paša iemesla dēļ ārkārtas situāciju izsludināja no 11. augusta līdz 10. novembrim Augšdaugavas, Ludzas un Krāslavas novadā, kā arī Daugavpilī. Tagad tā ir pagarināta līdz 2022. gada 10. februārim.

Polijas robežsargi pēdējo mēnešu laikā ir reģistrējuši vairāk nekā 30 000 mēģinājumu nelegāli šķērsot valsts robežu no Baltkrievijas. Oktobrī vien bija vairāk nekā 17 000 šādu mēģinājumu, bet 1. novembrī 24 stundu laikā 727.

Kad Eiropas Savienība noteica sankcijas pret Minsku, Baltkrievijas pašpasludinātais prezidents Lukašenko paziņoja, ka turpmāk neaizkavēs kontrabandas un nelegālo migrantu plūsmu pāri Baltkrievijas robežai.

Uz Baltkrieviju robežšķērsotāji tikuši atgādāti gan ar regulāriem “Belavia” reisiem, gan ar komerciālo operatoru čartera reisiem. Tūrisma firmu un kontrabandistu tīkls, kas bieži izmanto sociālos medijus, var viegli organizēt lidojumus uz Minsku, jo Baltkrievija ir noteikusi bezvīzu režīmu ceļošanai ar uzturēšanās laiku līdz 30 dienām 76 valstu pilsoņiem, izņēmums ir Irāka un Afganistāna.

Lai gan Lukašenko režīms noliedz dalību šajā procesā, sociālos tīklos pašu nelegāļu ievietotos video redzams, ka imigrantu kolonnas Baltkrievijas spēka struktūru pavadībā virzās Bruzgu un Kužņicas robežkontroles punkta virzienā. Taču pirms oficiālā pārejas punkta pūlis tiek novirzīts no šosejas mežā.

Savukārt Polijas Aizsardzības ministrijas uzņemtos video ir redzams, ka bruņoti vīri militārās formās grūž migrantu grupu Polijas robežas nožogojumā, neļaujot tai atkāpties.

Baltkrievija nelegāļus dēvē par “miermīlīgiem bēgļiem”, kas vēlas nokļūt Eiropas Savienībā. Polijas Aizsardzības ministrijas videokadros redzams, cik prasmīgi šie “miermīlīgie bēgļi” rīkojas ar stiepļu griežamām knaiblēm, cirvjiem un sapieru lāpstām, kamēr Polijas puse uzbrukumu atvairīšanai izmanto asaru gāzi un ūdensmetējus.

Arī tas, ka nelegāļu apmetnes iekārtotas robežjoslā, kur diennakts tumšajā laikā neviens nedrīkst atrasties, liecina par to, ka operācija notiek ar Baltkrievijas visaugstāko instanču atļauju. Naktīs poļu robežsargi tiek apžilbināti ar lāzera stariem un stroboskopu. 

Pjotrs Mullers, Polijas valdības pārstāvis sakariem ar presi, pirms dažām dienām informēja žurnālistus, ka tā ir “labi organizēta operācija”. Nelegāļu līderi sadarbojas ar Baltkrievijas specdienestiem, kuri koordinē imigrantu pārvietošanos un pārrauga ielaušanās akcijas.

Apstiprināta informācija liecina, ka starp imigrantiem ir pieredzējuši teroristi, kas apmācīti uzbrukumiem uz robežas treniņnometnēs Vitebskas apgabalā, Kurdistānā un Afganistānā.    

Apmācības notiek arī uz pašas Baltkrievijas un Polijas robežas. Baltkrievijas opozīcijas kanāls “Nexta” 19. novembrī ir publicējis video, kur Lukašenko dienesti sniedz norādījumus īsi pirms provokācijām: “Metiet uz robežsargiem visu, kas pa rokai – akmeņus, pudeles, baļķus, nūjas! Jums būs armatūra, naži. Jūsu uzdevums ir sist pa neaizsargātām vietām – kaklu, padusēm, kājām, rokām. Galvenais – nebaidieties! Viņi uz jums nešaus, bet ja šaus, tad gaisā!”

Vasaras sākumā vēl varēja pieļaut domu, ka daļa ieceļotāju ir noticējusi vervētāju solījumiem netraucēti šķērsot robežu, lai nokļūtu Vācijā, taču patlaban šādam domām vairs nav pamata.

Tāpēc Polijā sarūk to politiķu un cilvēktiesību aktīvistu skaits, kas vēl nesen pieprasīja ielaist nelegāļus valstī “humānu apsvērumu dēļ”. Īpaši pēc tam, kad naktī no 16. uz 17. novembri “miermīlīgie bēgļi” ar saucieniem “Allahu Akbar kārtējo reizi mēģināja pārraut robežu pie Kužņicas. Septiņi poļu robežsargi tika ievainoti, viens smagi.

“Nevar runāt par imigrantiem no Tuvajiem Austrumiem kā par “bēgļiem”. Tie ir teroristi – iepriekš apmācīti vai šajos apstākļos par tādiem kļuvuši. To apliecina arī sieviešu un bērnu izmantošana par dzīvu vairogu. Ir skaidrs, ka Maskavas un Minskas režīms izmanto starptautisko terorismu, lai izprovocētu karu Eiropā.” Tā situāciju raksturo Jakubs Kšemiņskis, poļu ārsts, diplomāts un drošības jautājumu speciālists. 

Trešdien, 17. novembrī, Polijas pierobežā atradās 5000 nelegāļu. Polijas pusē bija 4000 robežsargu un policistu, kā arī 15 000 karavīru.

17.novembra vakarā Polijas Parlaments pieņēma robežsardzes likuma grozījumus. Par tiem balsoja 245 deputāti, pret 167, atturējās 25.

Tagad kopā ar britu armijas inženieriem tiek nostiprināta Polijas un Baltkrievijas robeža, robežsargiem tiek izsniegts papildu ekipējums. Pierobežas zonā vairs netiek ielaisti žurnālisti, jo teroristi tos mēdz izmantot gan propagandai, gan spiegošanai.  

Pēc daudzu analītiķu domām šā gada maijā sāktā nelegālo imigrantu transportēšana caur Baltkrieviju uz ES jeb operācija “Slūžas” notiek ar Kremļa ziņu. Putins to, protams, noliedz.

Reizēm, lai ieraudzītu kopainu, ir jāpakāpjas soli atpakaļ. “Islāma terorisms tika radīts kā VDK projekts. Process sākās pagājušā gadsimta 70. gados, tā idejiskais tēvs bija Jurijs Andropovs. Simtiem viņa aģentu tika dots uzdevums pārliecināt arābu pasauli, ka tās galvenie ienaidnieki ir Izraēla un ASV. Andropovs izmantoja islāma valstis kā Petri trauku, kurā VDK aģenti uz marksisma-ļeņinisma baktērijas bāzes kultivēja naida vīrusu.” Tā raksta Jons Mihajs Pačepa, bijušais Rumānijas slepenā dienesta ģenerālis, kas savu pieredzi apkopojis grāmatās “Sarkanais horizonts”, “Ieprogrammēts slepkavībai”, “Dezinformācija”.

Un vēl kāds fakts: Pasaules ekonomikas foruma mājas lapā, sadaļā “Globālā dienaskārtība”, 2018. gadā publicētajā rakstā “Astoņi nākotnes paredzējumi” ir teikts, ka tuvākajā laikā miljards cilvēku no Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem emigrēs uz Ameriku un Eiropu.

Tā Kremļa un globālistu plāni ir pārklājušies. Ar prezidenta Baidena gādību ASV dienvidu robeža ir atvērta. Nelegāļiem tiek piedāvāti sociālie pabalsti, bezmaksas izglītība, veselības apdrošināšana un miteklis.

Līdzīgas privilēģijas nelegāļu vervētāji piesola arī tiem, kas grib doties uz Eiropu.  

Tomēr arī tas vēl nav viss. 12. novembrī Krievijā tika paziņots par likumprojektu, kas paredz QR kodu ieviešanu. Bet pirms tam, 13. oktobrī, Krievijas Federācija un Pasaules ekonomikas forums parakstīja memorandu par Ceturtās industriālās revolūcijas centra izveidi Krievijā. Un tad vēl 2015. gadā Putins ir vienojies ar Pasaules banku, ka līdz 2022. gadam Krievijā tiks digitalizēta izglītības un veselības aprūpes sistēma un katram iedzīvotājam tiks piešķirts QR kods. Ar izglītības un veselības digitalizāciju viss puslīdz kārtībā, taču allaž paklausīgā Krievijas tauta pēkšņi ir sadumpojusies – tā nevēlas pošu pases un kodus. Kremlim ir vajadzīgs kāds spēcīgs kairinātājs, kas spētu novērst sabiedrības uzmanību un apvienotu patriotiskā jūsmā tos, kas vēl apvienojami.

Krievijas karavīri un bruņutehnika, par kuras pārvietošanos Ukrainas virzienā tiek aktīvi ziņots kopš novembra sākuma, izvietojušies lauka nometnē Voroņežas apgabalā apmēram 250 kilometrus no Ukrainas robežas. Tur koncentrēts liels skaits krievu tanku, haubicu un bruņumašīnu. Kremlis jau ir paziņojis, ka Rietumi “rotaļājas ar uguni”, izvietojot karakuģus un spiegu lidmašīnas Melnajā jūrā.

Lielbritānijas bruņoto spēku komandieris ģenerālis sers Niks Kārters pirms dažām dienām brīdināja, ka nejauša kara izcelšanās risks starp Rietumiem un Krieviju patlaban ir lielāks nekā jebkad kopš aukstā kara sākuma.

Britu specvienības ir gatavas pārvietot uz Ukrainu 600 karavīrus – īpašo gaisa spēku un izlūkošanas pulka vienības, mediķus, inženierus.

Neņemos spriest, vai operācija “Slūžas” ir sarīkota kā dūmu aizsegs kādai citai, vērienīgākai operācijai, taču skaidrs ir viens – Kremļa mērķis ir situācijas destabilizācija.

2015.gadā izpētes rakstā “Nosargāt robežas – lai Latvija nepazustu no pasaules kartes” es teicu: “Tā vien šķiet, ka tā sauktā bēgļu krīze patiesībā ir lielvaru rīcībspējas krīze un politiskās gribas vājuma izpausme. Un arī Eiropas vērtību krīze. Gluži kā valsts var pastāvēt vien tik ilgi, kamēr tā spēj nosargāt savas robežas, arī cilvēks vai nācija eksistē tikmēr, kamēr spēj nosargāt savu garīgo kodolu. Ja robeža starp brīvību un visatļautību ir zudusi, zūd arī nācija.”

Putins un Lukašeno cerēja, ka Polija vai nu nobīsies un ielaidīs nelegāļus, vai arī ļausies izprovocējama un uzsāks bruņotu cīņu. Taču Polija zina, ar ko tai ir darīšana, tā ir ņēmusi vērā 2008. un 2014. gada mācību. Šo mācību ir ņēmuši vērā arī NATO ģenerāļi. Ziemeļatlantijas līguma 4. pants jau darbojas. Jautājums: vai Kremlis grib izprovocēt 5. panta iedarbināšanu?

Novembra sākumā Vācijā tika atjaunota ASV armijas bāze “56 US ARMY”, kur līdz 1991. gadam bija novietotas raķetes “Pershing ar kodolgalviņām. Merkele visu laiku bija pretojusies bāzes atjaunošanai, taču tagad tur tiks novietotas raķešu palaišanas iekārtas “Typhoon” ar vidēja darbības rādiusa raķetēm un virsskaņas “Dark Eagles”. 

Lukašenko ir saņēmis spēcīgu pretsparu un brīdinājumu par to, ka liela kara gadījumā viņš tiks sakauts. Pēc Polijas ultimāta, ka gadījumā, ja pierobežā paliks nelegāļu nometnes, tiks bloķēta preču plūsmu pa visiem iespējamiem kanāliem, nelegāļi ir pārvesti uz angāriem pie Grodņas, daļai ir piedāvāts repatriēties.

Tomēr Polijas Aizsardzības ministrija un Iekšlietu ministrija paredz jaunas provokācijas. Uz Polijas robežu patlaban dodas britu armijas inženieru papildspēki un 100 igauņu karavīru. Igaunija ir mobilizējusi ārkārtas mācībām 1700 karavīru un sākusi būvēt nocietinātu teritoriju uz robežas ar Krieviju.

Ir saņemtas ziņas par teroristu iespējamu pārvietošanu arī uz Latvijas un Ukrainas pierobežu. 18. novembrī Ukrainas Augstākā Rada pieņēma jaunu likumu par robežsardzes speciālo līdzekļu lietošanu un to piemērošanas kārtību.

Tikmēr visa ticīgā Polija aizlūdz par dēliem un vīriem, kas aizsargā savu valsti un ģimeni, aizsargā savas saknes un nākotni, aizsargā Rietumu civilizāciju. Un kā šorīt man uzrakstīja draugs no Polijas – lūdzas ne tikai ticīgie, lūdzas arī neticīgie.  

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.