Menu
 

Mārtiņš Āboliņš: Mazumtirdzniecība Latvijā šogad ir augusi lēnāk nekā Lietuvā un Igaunijā

  • Autors:  Mārtiņš Āboliņš, bankas “Citadele” ekonomists
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Novembrī mazumtirdzniecība Latvijā turpināja darboties ar būtiskiem ierobežojumiem un tirdzniecības apjomi Latvijā saruka otro mēnesi pēc kārtas. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija, novembrī salīdzinājumā ar 2020. gada novembri mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā, neņemot vērā cenu izmaiņas, samazinājās par 3,7 %, lai gan faktiskajās cenās apgrozījums pieauga par 5,8 %.

Šī gada pirmajos vienpadsmit mēnešos kopumā mazumtirdzniecības apgrozījums salīdzināmajās cenās Latvijā ir audzis vien par 1,8 %. Tas ir ievērojami lēnāks mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums nekā Lietuvā un Igaunijā, kur mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums šogad, visticamāk, pārsniegs 10 %.

Pēdējo 10 gadu laikā mazumtirdzniecības attīstība visās Baltijas valstīs ir bijusi gandrīz identiska, taču šogad mazumtirdzniecība Latvijā ir augusi ievērojami lēnāk nekā Lietuvā un Igaunijā. Un šo atšķirību redzam arī savu klientu maksājumu karšu apgrozījuma datos.

Šī atšķirība, visticamāk, ir saistīta gan ar ekonomiskiem faktoriem, gan plašākiem epidemioloģiskajiem ierobežojumiem tirdzniecības nozarē. Salīdzinājumā ar kaimiņiem Covid-19 pandēmijas laikā esam visvairāk zaudējuši tūrisma ienākumus un visvairāk cietuši transporta nozarē tranzīta kravu krituma un lielās aviācijas nozares dēļ. Tādēļ ekonomika Lietuvā un Igaunijā ir atkopusies straujāk nekā Latvijā, lai gan visu trīs Baltijas valstu ekonomiku sniegums ir bijis starp labākajiem Eiropas Savienībā. Papildus tam Igaunijā šogad patēriņu ir veicinājusi arī iespēja iedzīvotājiem izņemt savus 2. pensiju līmeņa uzkrājumus.

Tomēr, manuprāt, pietiekami liela nozīme ir bijusi arī vairākkārtīgiem un ilgstošiem epidemioloģiskajiem ierobežojumiem tirdzniecības nozarē Latvijā. Par to liecina arī tas, ka, neskatoties uz labo ekonomikas kopējo sniegumu, Latvijā šogad varētu būt viens no vismazākajiem mazumtirdzniecības pieaugumiem Eiropas Savienībā. Tomēr, kā liecina mūsu klientu dati, Latvijas iedzīvotāju ienākumi aug un ir palielinājušies tēriņi ārpus Latvijas iedzīvotājiem gan vairāk iepērkoties internetā, gan fiziski uzturoties ārpus Latvijas.

Šobrīd ierobežojumi tirdzniecībā ir mazināti, iedzīvotāju ienākumi aug un mazumtirdzniecības apgrozījums decembrī, visticamāk, atkal augs. Nākamā gada pirmos mēnešos mazumtirdzniecības pieaugums varētu sasniegt aptuveni 10 %, taču tas lielā mērā būs dēļ zemajiem tirdzniecības apjomiem pērn un kopumā 2022. gada sākums tirdzniecībā, visticamāk, būs piesardzīgs. Inflācijas kāpums un lielāki elektrības, gāzes, kā arī apkures rēķini ierobežos iedzīvotāju pirktspēju.

Cerams, ka enerģijas cenas pēc šīs ziemas vismaz daļēji normalizēsies, taču šogad cenu svārstības ir bijušas lielas un kaut ko ticami prognozēt ir grūti. Manuprāt, enerģijas cenas arī nākamā gada otrajā pusē augstākas nekā iepriekšējos gados, tādēļ mazumtirdzniecības pieaugums 2022. gadā kopumā, visticamāk, nepārsniegs 4-6 %.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.