Menu
 

Aktivizējušies krāpnieki, kas pieprasa naudu par uzlauzta "Instagram" konta atgūšanu

  • Autors:  Maija Katkovska, “Drossinternets.lv” vadītāja
Ilustrācija - pixabay.com Ilustrācija - pixabay.com

Aizvadīto nedēļu laikā pie “Drossinternets.lv” vērsušies vairāki iedzīvotāji, kuriem ir uzlauzts “Instagram” konts. Lai atgūtu pieeju sociālo mediju kontam, krāpnieki pieprasa naudu. Ņemot vērā, ka šādu gadījumu skaits gada nogalē būtiski pieauga, tie ir līdzīgi un var atkārtoties, “Drossinternets.lv” speciālisti ir sagatavojuši padomus, kā vislabāk rīkoties šādās situācijās.

"Manu “Instagram” kontu ir uzlauzusi kāda persona no ārzemēm, kura pieprasa naudas iemaksu bitkoinos 65 eiro jeb 80 dolāru vērtībā ar pārskaitījumu uz bankas kontu. Ja nauda tiks iemaksāta, man atgriezīs manu kontu. Persona ir nomainījusi manam “Instagram” kontam e-pastu, paroles, telefona numuru un dzēš bildes. Šobrīd “Instagram” palīdzības centrs nepalīdz," tā “Drossinternets.lv” ziņojumu līnijā vēsta kāds no izspiedēju upuriem.

Aizvadīto 2-3 nedēļu laikā mums ir nācies saskaries ar vairākiem ļoti līdzīgiem gadījumiem, kas nozīmē, ka tie var atkārtoties. Ir jāuzsver, ka izspiedēji raksta cilvēkam caur “Whatsapp”, jo, uzlaužot kontu, tika iegūts arī tālruņa numurs. Cilvēki nereti izmanto vienu un to pašu paroli gan piekļuvei savam sociālā tīkla kontam, gan e-pastam, tāpēc bieži tiek uzlauzts ne tikai konts, bet arī e-pasts, ar kuru šis konts ir bijis reģistrēts. Tāpēc piekļuves atgūšana savam kontam kļūst būtiski sarežģītāka. Vairumā gadījumu konti tiek uzlauzti, jo cilvēki pie drošības iestatījumiem nav aktivizējuši divu faktoru jeb divu soļu autentifikāciju.

“Drossinternets.lv” eksperti ir sagatavojuši padomus, kā rīkoties līdzīgās situācijās.

  • Pirmkārt, par uzlauzto kontu nekavējoties ir jāziņo “Instagram” administrācijai un, izmantojot pieejamos rīkus, jācenšas atjaunot pieeju savam kontam. Plašāka informācija pieejama šeit.
  • Otrkārt, lai droši pasargātu savus sociālo tīklu kontus un e-pasta adreses no nesankcionētas piekļuves, tiem ir jāuzliek divu faktoru autentifikācija. Tas nozīmē, ka līdz ar paroli identitāte tiek apstiprināta, ievadot īpašu drošības kodu, kas darbojas ļoti īsu brīdi – aptuveni minūti.
  • Treškārt, nedrīkst izmantot vienu un to pašu paroli gan e-pastam, gan sociālo tīklu kontam, gan arī reģistrācijai citās vietās. Katrai vietnei ir jābūt savai parolei. Vismaz jānomaina parole e-pastam, lai tā nesakrīt ar sociālo tīklu kontu parolēm.
  • Ceturtkārt, ja tiek izspiesta nauda, izmantojot saziņu “WhatsApp”, par konkrēto kontaktu ir jāziņo administrācijai. Tas izdarāms, uzspiežot uz ziņas un ilgi to paturot. Atverot izvēlni “Kontaktinformācija”, ir jānospiež “Ziņot”. Ir iespējams arī bloķēt lietotāju. Pēc ziņojuma nosūtīšanas “WhatsApp” administrācija saņems un izvērtēs pēdējās 5 ziņas, ko krāpnieks ir cilvēkam sūtījis.
  • Piektkārt, nekādā gadījumā nespiediet uz saitēm, kas atsūtītas no sveša numura. Tas ir viens no krāpnieku paņēmieniem, kā izmānīt jūsu paroles.
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.