Menu
 

Aptauja Ķekavā: Vai atbalstāt skolu pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - Liene Ozola un arhīvs Foto - Liene Ozola un arhīvs

Nacionālā apvienība (NA) ir iesniegusi grozījumus Izglītības likumā, kas paredz izglītību tikai latviešu valodā skolās noteikt jau no nākamā mācību gada. Koalīcijas partiju vairākums atbalsta pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā īstenot sešu gadu laikā, sākot no 2023./2024.  mācību gada.

Pašlaik mazākumtautību pamatskolās valsts valodā norit 50% līdz 80% mācību procesa, bet vidusskolās  – viss mācību process, saglabājot skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus. NA piedāvā ar 2022./2023. mācību gadu pilnībā pāriet uz mācībām latviski gan pamatizglītības, gan vidējās izglītības posmā.

Koalīcijā idejai kopumā ir atbalsts, taču ne tik straujā tempā, kādā to piedāvā NA.

Vija, pensionāre:

Lai krieviņi dzīvo, ka tikai nenāk virsū. Man netraucē, ka viņi mācās krievu valodā, jo mēs vienmēr ar viņiem esam sadzīvojuši.

Māris, IT speciālists:

Viennozīmīgi vajag mācības tikai latviešu valodā, vienlaikus ir jānosaka krievu valoda kā obligātā svešvaloda, nevis kā tagad, kad tas ir izvēles priekšmets.

Kristīne, manikīra speciāliste:

Protams, ka to vajadzētu, jo mēs dzīvojam Latvijā

Biruta, pensionāre:

Ja cilvēki grib te dzīvot, tad vajadzētu mācīties latviešu valodā. Tas būtu tāpat, ja es, piemēram, gribētu braukt uz Angliju. Man taču vajadzētu mācīties angļu valodā!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.