Menu
 

Cik augstu kāps energoresursu cenas? Padomi, kā ietaupīt tagad un ilgtermiņā Apriņķis.lv

  • Autors:  Jānis Mūrnieks, bankas “Citadeles” privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ukrainā notiekošā karadarbība un pret Krieviju ieviestās sankcijas uz dažādu preču un pakalpojumu iepirkumiem nozīmē, ka cenu pieaugums komunālo maksājumu segmentā tuvākajā nākotnē, visticamāk, būs daļa no lielākās iedzīvotāju daļas dienaskārtības. Kādi ir soļi, lai ar lielākiem un mazākiem ieguldījumiem padarītu sava mājokļa apdzīvošanu efektīvāku gan uzreiz, gan ilgtermiņā?

Energoresursu cenu kāpums pasaules tirgū atstāj tiešu ietekmi uz mums visiem, un to katrs sajūtam caur degvielas, siltumenerģijas un elektroenerģijas cenām. Šīs izmaksas sadārdzina arī piegādes un ražošanas procesus uzņēmējiem, beigu beigās palielinot cenas arī pārtikai un pakalpojumiem. Paralēli notiekot aktīvai karadarbībai Ukrainā un sankcijām pret Krieviju tikai pamazām iegūstot reālas aprises, neviens pagaidām nevar precīzi aplēst, kādā ekonomiskajā vidē dzīvosim pat pēc pāris mēnešiem, tāpēc skaidrs ir tas, ka alternatīvie enerģijas iegūšanas veidi, procesu optimizācija un taupīšana, kā arī ikdienišķu lietu rūpīgāka plānošana, piemēram, mājokļa efektīvāka apdzīvošana kļūs arvien nozīmīgāka.

Optimizē mājas iekārtas

Ja runājam par mājokli, tad vēlams padomāt par  visaptverošu enerģijas taupīšanu visur, kur tas ir iespējams. Spuldžu nomaiņa uz A kategorijas risinājumiem prasīs nelielus ieguldījumus, taču šobrīd, kad elektrības cenas ir ļoti augstas, to būtu nepieciešams paveikt ikvienā mājoklī. Vēl efektīvāks un izmaksas amortizējošāks risinājums būtu pāreja uz LED apgaismojuma elementiem.

Pakārto savu ikdienu elektrības cenām biržā

Elektrības cena tirgū mainās ik pa stundai, un tirgus svārstībām ikviens var sekot līdzi “Nord Pool Spot” biržā. Piemēram, 9. martā viszemākā cena par elektrību fiksēta plkst.3-4 naktī, kamēr dārgākā tā bijusi ap plkst.8-9 no rīta. Ja izmantosi šo biržas indikatoru, tad varēsi identificēt stundas, kad izdevīgāk doties, piemēram, pastaigā. Tāpat, ja iespējams un sadzīves tehnika to atļauj, apsver iespēju izmēģināt drēbju mazgāšanu un citus automatizējamos darbus nakts stundās, kad elektrības tarifs ir zemāks.

Apzini pieejamos atbalsta instrumentus

Tirgū ir pieejami dažādi atbalsta veidi, kā piesaistīt finansējumu, lai mājsaimniecības visā Latvijā pamazām atteiktos no fosilā kurināmā par labu atjaunojamu energoresursu izmantošanai. Piemēram, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) piedāvā iespēju īpašniekiem pieteikties uz finansējumu līdz 15 000 eiro apmērā, lai fosilo kurināmo nomainītu uz iekārtām, kas atbalsta atjaunojamo resursu izmantošanu, piemēram, biomasas granulu katliem, siltumsūkņiem, saules kolektoriem). Vairāk informācijas VARAM mājas lapā un šajā infografikā.

Apsver saules paneļu iegādi

Saules paneļu uzstādīšana ir pieprasīts atjaunojamās enerģijas iegūšanas veids, kas ir videi draudzīgs un ilgtermiņā izdevīgs risinājums, kā samazināt savus ikmēneša rēķinus. Vasaras periodā šie paneļi var saražot pat vairāk nekā 80 % no mājoklim nepieciešamā elektroenerģijas apjoma, un līdz ar elektroenerģijas resursu cenu pieaugumu Latvijā 2022. gada sākumā pieprasījums pēc šī risinājuma pieaudzis vairāk nekā divas reizes, turklāt divkāršojies ne tikai kredīta pieteikumu, bet arī noslēgto līgumu skaits, liecina bankas “Citadele” dati. Tāpat kopš gada sākumā “Tet” klientiem ir pieejams atbalsts finansējumam ar īpašiem nosacījumiem “Citadelē”.

Vidējā summa, ko klienti aizņemas, ir aptuveni 6000 eiro uz piecu gadu periodu, bet ietaupījumi ir atkarīgi no vairākiem faktoriem – dienas gaišā laika elektrības patēriņa, paneļu skaita u.c. Piemēram, ja līdz šim mēnesī savā mājoklī patērējāt 400 KWh elektrības, tad ar saules paneļu ierīkošanu aptuveni 5150 eiro vērtībā ikmēneša rēķinu no 63 eiro iespējams samazināt vairāk par pusi, kas nozīmē, ka 25 gadu laikā iespējams ietaupīt gandrīz 10 000 eiro.

Nosiltini mājokli

Svarīgi, lai tavs mājoklis būtu energoefektīvs ilgtermiņā – tas nozīmē, ka tam nepieciešams ne tikai saņemt dažāda veida enerģiju, piemēram, siltumu, bet vienlaikus arī to nepazaudēt. Šajā gadījumā palīdzēs siltināšana, kas līdz ar komunālo maksājumu pieaugumu kļūst par arvien populārāku risinājumu gan privātmāju saimniekiem, gan daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem.

Pērnajā gadā daudzdzīvokļu namu renovācijām “Citadele” izsniedza vairāk kā 8 miljonus eiro, turklāt pozitīvi ir tas, ka šajos projektos iedzīvotāji vienojas ne tikai par fasādes, bet arī stāvvadu un citas svarīgas infrastruktūras nomaiņu, kas ilgtermiņā ne tikai palīdz ietaupīt, bet arī ceļ īpašuma vērtību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.