Logo
Drukāt šo lapu

Aptauja: Lielākā daļa Latvijas senioru vēlas strādāt un būt noderīgi Apriņķis.lv

Aptauja: Lielākā daļa Latvijas senioru vēlas strādāt un būt noderīgi Foto: pixabay.com

Latvijas seniori vēlas iesaistīties darba tirgū un būt noderīgi sabiedrībai, liecina “Norvik bankas” veiktā aptauja. Puse senioru (52%), kas tūlīt būs sasnieguši pensionēšanās vecumu vai tikko ir sākuši saņemt pensiju, vēlētos iekļauties darba tirgū.

Galvenā motivācija ir vēlme papildus nopelnīt (35%), kā arī būt cilvēkos un socializēties (19%). Zīmīgi, ka teju piektdaļa (19%) senioru vecumā pēc 60 gadiem jau šobrīd strādā algotu darbu un, protams, arī turpmāk vēlas būt aktīvi.

Daļa senioru (19%) atzīst, ka viņi darba gaitas vecumā nevēlas turpināt, un kā galveno iemeslu min veselības problēmas (11%) un vēlmi atpūsties, jo pensijā jūtas to nopelnījuši (6%). Savukārt 2% norāda, ka var iztikt ar saviem pašreizējiem ienākumiem un neizjūt nepieciešamību piepelnīties, strādājot algotu darbu.

“Aptauja rāda, ka kopumā 71% senioru vecumā pēc 63 gadiem ir ieinteresēti darīt algotu darbu, un no tiem vairāk nekā puse ir tādi, kuri jau sasnieguši pensijas vecumu. Lielo interesi par darba gaitu uzsākšanu apliecina arī pērn uzsāktā “Norvik bankas” senioru nodarbinātības programma. Lai veicinātu senioru iekļaušanu darba tirgū, mēs piedāvājam senioriem kļūt par klientu konsultantiem kādā no 45 bankas klientu apkalpošanas centriem visā Latvijā. Senioru konsultantu ikdienas pienākumos ietilpst komunikācija un darbs ar saviem līdzgaitniekiem, tādējādi ļaujot gūt ne vien papildu ienākumus, bet arī rast tik nepieciešamo iespēju socializēties un justies noderīgiem. Turklāt, kas svarīgi, senioriem ir iespēja pašiem izvēlēties sev vēlamo slodzi, kā arī darba grafiku, lai atliktu laika sev, bērniem un mazbērniem,” stāsta “Norvik bankas” Senioru nodarbinātības programmas vadītāja Lidija Dzene.

Viņa norāda, ka seniori apzinīgi veic savus darba pienākumus un konsultē par bankas produktiem, kā arī palīdz saviem vienaudžiem apgūt bankas digitālos pakalpojumus. Šobrīd “Norvik bankā” nodarbināti 15 senioru konsultanti un joprojām ir pieejamas vakantas vietas. Īpaši gaidīti pieteikumi darbam Rīgā, Liepājā un Daugavpilī. Seniori, kuriem interesē darbs “Norvik bankā”, var pieteikties tuvākajā “Norvik bankas” klientu apkalpošanas centrā.

Kā liecina “Norvik bankas” aptauja, tie seniori, kuri turpina darba gaitas, kopumā ir finansiāli labāk nodrošināti – lielākajai daļai jeb 67% strādājošo pensionāru ienākumi uz vienu ģimenes locekli pārsniedz 550 eiro mēnesī, kamēr senioriem, kuri nestrādā, ikmēneša ienākumi uz vienu cilvēku ir 350 līdz 550 eiro (attiecīgi 34% un 28%).  

Lai arī kopumā 70% senioru ir informēti, ka strādājošs pensionārs vienlaikus var saņemt gan pilnu algu, gan pilnu pensiju, tomēr teju piektdaļa (17%) Latvijas senioru aizvien domā, ka, turpinot strādāt algotu darbu, viņi nesaņemtu pensiju pilnā apmērā. Taču šī brīža Latvijas Republikas likumdošana nosaka, ka strādājošiem pensionāriem ir tiesības saņemt pilnu pensiju.

“Norvik bankas” iedzīvotāju aptauja veikta no 2018. gada 30. augustam līdz 3. septembrim sadarbībā ar “Snapshots”, aptaujājot 710 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 60 līdz 85 gadiem; interneta lietotājus.

 

 

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024