Menu
 

Desmit signāli, lai nieru luksoforā iedegtos sarkanā gaisma Apriņķis.lv

  • Autors:  Vadims Brižaņs, “Mēness aptiekas” farmaceits
Ilustrācija - publicitātes Ilustrācija - publicitātes

Bieži vien par to, ka ar nierēm kaut kas nav kārtībā, cilvēks uzzina novēloti, jo nav justas sāpes, kādi citi simptomi, vai arī signāli ir bijuši, taču tie mudinājuši domāt par citām kaitēm. Pandēmijas apstākļos arī farmaceiti novērojuši nevēlamu tendenci ārstu apmeklējumu atlikt.

Nieres ir kā ķermeņa filtrs, kas attīra asinis no atkritumvielām un tās nodod tālāk izvadīšanai no organisma ar urīnu. Ja nieres nedarbojas pilnvērtīgi, proti, neveic filtrācijas funkciju, organismā var sākt uzkrāties toksiski vielmaiņas galaprodukti.

Nieru luksoforā – sarkana gaisma!

Ir vairāki simptomi, kas var norādīt uz nieru darbības traucējumiem, piemetinot, ka pacienti bieži cenšas tās risināt ar aptiekā iegādājamajiem bezrecepšu līdzekļiem, un, vairumā gadījumu, tie arī noder. Tomēr tikai konsultējot aptiekas klientu, farmaceits sapratīs – var piedāvāt kādu bezrecepšu līdzekli vai nepieciešams ieteikt steigšus doties pie ārsta.

Slikta miega kvalitāte
Pētījumi atklāj, ka pastāv saikne starp miega apnoju un hronisku nieru slimību. Krākšana un īslaicīgi elpošanas pārrāvumi, kas raksturīgi miega apnojai, laika gaitā var bojāt orgānus un arī veicināt nieru mazspēju. Miega apnoja var negatīvi ietekmēt nieres, jo neļauj organismam iegūt pietiekami daudz skābekļa. Tuviniekiem ieteicams (dažkārt pats krācējs nemaz nenojauš par savu kaiti) nebūt vieglprātīgiem un aicināt nakts trokšņotājus vērsties pēc palīdzības.

Nogurums un nespēks
Viena no izteiktākajām pazīmēm, kas var rasties, ja nieres kvalitatīvi nefunkcionē, ir nogurums. To bieži sasaista ar vienkāršu ķermeņa pārslodzi vai nepilnvērtīgu izgulēšanos, taču vāja nieru funkcija mēdz izpausties kā spēku izsīkuma sajūta un grūtības koncentrēties. Nieres veido hormonu, kas liek ķermenim radīt sarkanās asins šūnas. Ja to ir mazāk, asinis nespēj piegādāt muskuļiem un smadzenēm tik daudz skābekļa, cik nepieciešams.

Sapampušas kājas un pietūkusi seja
Kāju un sejas tūska liecina par to, ka ķermenī uzkrājas šķidrums – nieres nespēj atbrīvoties no nātrija vai arī tiek izvadīts par daudz olbaltumvielu. Visizteiktāk tūska rodas ap potītēm vai kā pietūkums zem acīm.

Muskuļu krampji
Vēl viena pazīme, kas var liecināt par sliktu nieru darbību, ir krampji kājās. Nātrija, kalcija, kālija vai citu elektrolītu līmeņa nelīdzsvarotība var radīt “īssavienojumu” muskuļu un nervu darbībā.

Ādas nieze
Var šķist, ka ādai nav īpašas saistības ar nierēm, taču farmaceits norāda, ka tomēr ir gan. Ja nieres nespēj izvadīt no organisma toksīnus, tie sāk uzkrāties asinīs un var parādīties ādas izsitumi, nieze. Ja problēmai nepievērš uzmanību, ar laiku nieres vairs nespēj organismā līdzsvarot minerālvielas un barības vielas. Līdzsvara zudums var izraisīt ne tikai kaulu slimības, kad samazinās kaulu minerālais blīvums, bet arī padara ādu sausu un niezošu.

Grūtības elpot
Atkal šķiet – nu, kāds gan elpošanai sakars ar nierēm? Lūk, sakarība! Ja ir kāda nieru kaite, orgāni var sākt nepietiekami ražot eritropoetīna hormonu. Šis hormons signalizē ķermenim par sarkano asins šūnu veidošanos. Bez tā cilvēks var iegūt anēmiju un tāpēc just skābekļa nepietiekamību. Otrs iemesls elpas trūkumam ir šķidruma uzkrāšanās. Nopietnākos gadījumos, atrodoties guļus stāvoklī, var piedzīvot biedējošo slīkšanas sajūtu.

Galva kā pa miglu
Apdullums var rasties gadījumā, ja nieres nefiltrē visas atkritumvielas no organisma un šie sārņi sāk ietekmēt smadzenes. Anēmijas dēļ var tikt bloķēta skābekļa piekļuve smadzenēm, rasties reiboņi, mazināties koncentrēšanās spējas un pasliktināties atmiņa. Turklāt grūtības var sagādāt pat vienkāršu uzdevumu izpilde, piemēram, cilvēks var neatcerēties, kam ir devies pakaļ uz otru istabu.

Apetītes mazināšanās
Nieru slimības var ne tikai veidot noguruma sajūtu, bet arī ietekmēt uztura uzņemšanu – izraisīt nelabuma sajūta un pat vemšanu. Rezultātā mazinās apetīte un, visai iespējams, samazinās ķermeņa svars.

Elpas pasliktināšanās
Kad nieru filtrēšanas spēja ir nepietiekama un arī sārņvielu izvadīšana nav optimāla, var attīstīties stāvoklis, ko sauc par urēmiju. Tas veido nepatīkamu smaku no mutes. Sārņi organismā var pat iespaidot garšas sajūtu, piešķirot ēdienam metālisku garšu.

Brūns, asiņais vai putojošs urīns
Par nieru problēmām, slimībām var liecināt urīna krāsas izmaiņas. Putojošs urīns var norādīt, ka tajā ir pārāk daudz olbaltumvielu, ko sauc par albumīnu. Urīns var iekrāsoties brūngans vai būt ļoti bāls, gaišs. Nieru nepareiza darbības dēļ urīnā var parādīties arī asiņu piejaukums. Taču asinis urīnā var liecināt arī par nierakmeņiem, audzēju vai kādu infekciju. Nevajadzētu gaidīt, kad tas pazudīs pats no sevis, bet pēc iespējas ātrāk vērsies pie ārsta, lai atklātu cēloni. 

Nieru darbības problēmas var piezagties nemanāmi un cilvēks par tām var nenojaust pat ilgā laika posmā. Tādēļ ir tik svarīgi sekot līdzi sava organisma norisēm – regulāri piefiksēt, vai nav radušās kādas izmaiņas, jo pat šķietami nenozīmīgi ādas izsitumi var brīdināt par nopietnu slimību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.