Menu
 

Labdarības organizācija "Palīdzēsim.lv" sniegusi iespēju 32 sociālā riska grupas jauniešiem bez maksas apgūt digitālās prasmes

  • Autors:  Laura Šteina
Foto – Mārtiņš Zilgalvis un Romāns Kokšarovs, fotoziņu aģentūra F64, “Palīdzēsim.lv” arhīvs Foto – Mārtiņš Zilgalvis un Romāns Kokšarovs, fotoziņu aģentūra F64, “Palīdzēsim.lv” arhīvs

Sadarbībā ar piecām valstīm kopš 2018.gada labdarības organizācija “Palīdzēsim.lv” īstenojusi starptautisku projektu “CODE”, sniedzot jauniešiem iespēju bez maksas apgūt grafiskā dizaina, 3D un animācijas pamatus. Ikdienā labdarības organizācija “Palīdzēsim.lv” sniedz atbalstu bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu vecākiem, kā arī sociālā riska grupas jauniešiem.

Nu jau projekts noslēdzies ar organizācijas “Palīdzēsim.lv” rīkotu tikšanos, kā laikā tika stāstīts par projektā paveikto un sasniegtajiem mērķiem, studentu sasniegumiem un nākotnes plāniem, kā arī tika pasniegti sertifikāti projekta studentiem, kuri piedalījušies noslēdzošajā apmācību posmā.

Projekts tika realizēts trīs apmācību posmos, katrs sešu mēnešu garumā, sniedzot iespēju kopumā 32 jauniešiem apgūt digitālās prasmes, lai veiksmīgi turpinātu integrēties darba tirgū  vai turpinātu iegūt izglītību. Atskatoties uz paveikto, ir gandarījuma sajūta, prieks par jauniešiem sniegto iespēju sevi pilnveidot, apgūt jaunas prasmes un sevi profesionāli attīstot. Lielākā daļa jauniešu turpina izmantot kursos gūtās zināšanas, attīstot studiju laikā radīto biznesa ideju vai turpina studijas, bet dažam šie kursi bija vērtīga apjausma, ko vēlas turpmāk dzīvē darīt un kā sevi pilnveidot.

Studente Zane apmācību laikā izveidoja savu zīmolu un tā identitāti,  vēlāk dzima arī  uzņēmums Botanical Shaman Kombuča, kam māksliniece pati radījusi gan logo, gan produkta vizuālo noformējumu. Nu jau kādu laiku mums ir iespēja iegādāties Zanes brūvēto tējas dzērienu imunitātes stiprināšanai botanicalshaman.lv.  Zane ir iesaistījusies arī kādas grāmatiņas tapšanas procesā, veidojot vizualizāciju “Jēkaba citātu” krājumam. Daļa no grāmatiņas ienākumiem nonāk Palīdzēsim.lv kontā, lai taptu burvīgas nodarbības vecākiem, kam ir īpašie bērniņi.

Savukārt  Kristīna grafiskā dizaina kursu laikā izstrādāja sava zīmola identitāti. Līdztekus pilna laika studijām viņa strādā mēbeļu testēšanas sektorā Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūtā un ir radījusi zīmolu KK WOOD, kur attīsta koksnes produktu līniju un nesen saņēmusi balvu savas biznesa idejas attīstīšanai.

Pirmajā grafiskā dizaina apmācību posmā piedalījās arī Mareks, kurš glezno, turot otiņu mutē, jo pēc neveiksmīga lēciena ūdenī, ir pilnībā paralizēts. Lai spētu piedalīties mācībās, Mareks izmantoja speciāli pielāgotu programmu un līdzās pārējiem studentiem sekmīgi apguva grafisko dizainu. Mareks pats stāsta: “Gribu pateikt paldies par to, ka man bija iespēja piedalīties visā tajā pasākumā. Grafiskais dizains priekš manis bija kaut kas jauns, tas ļāva man paskatīties, cik daudz es spēju un vai vispār tas ir mans, jo dzīvē ir jāizmēģina daudzas lietas, lai saprastu pie kā apstāties.” Mareks ne reizi vien ir pierādījis, ka jābauda katrs dzīves mirklis un jāizmanto katra sniegtā iespēja.

Saņemot jauniešu pieteikumus, bieži jūtamas alkas pēc pārmaiņām, neziņa par nākotnes plāniem un neskaidra profesijas izvēles vīzija. Sniedzot iespēju šiem jauniešiem apgūt mūsdienīgas, digitālas zināšanas, pastarpināti veicinām viņu uzņēmību un vēlmi sevi pilnveidot. Papildus praktiskajām digitālajām mācībām, jaunieši apmeklēja dažādas uz personības izaugsmi vērstas aktivitātes – publiskās runas nodarbības, drāmas terapiju, mentora konsultācijas.

Arī Agijai šie kursi bija pagrieziena punkts: “Esmu ļoti priecīga par Palīdzēsim.lv sniegto iespēju apmeklēt CODE kursus. Tieši, kad biju aizgājusi no darba, lai mainītu karjeras virzienu, pamanīju iespēju apgūt grafisko dizainu. Protams, pieteicos! Kursu laikā sapratu, ka grafiskais dizains ir "mana lieta" un noteikti vēlos turpināt attīstīties šajā jomā. Mācības bija ļoti noderīgas un interesantas. Šobrīd jau  piestrādāju par grafisko dizaineri un esmu izveidojusi jau vairākus logo, piemēram,  “SOUL” zirgu masāžas uzņēmumam un “Hauzi Būvniecības” uzņēmumam.”

Pateicoties projektā gūtajām prasmēm, studente Annija strādā par maketētāju. Annija stāsta: “Gribu pateikt lielu paldies  Palīdzēsim.lv meitenēm un kursiem, jo tas bija liels grūdiens manā dzīvē , lai  izdodas aizvien vairāk novērtēt to, cik daudzu dzīvēs esat tas grūdiens!”

Pielāgojoties Covid-19 apstākļiem, sākotnēji plānotās klātienes mācības Ādažu Mākslas un mūzikas skolā, tika pārceltas uz ZOOM platformu, kas rezultātā izrādījās vēl viens veiksmes stāsts, jo tādējādi visi studenti varēja pieslēgties nodarbībām, lai arī kur atrastos – slimības gultā vai atpūtā zem palmas, Rīgā vai Smiltenes mežos. Diemžēl, Covid-19 piesardzības ierobežojumu dēļ netika īstenoti partneru pieredzes apmaiņas braucieni, bet par ietaupītajiem līdzekļiem un veiksmīgi pārplānojot projekta programmu,  pasniedzējas Katrīna un Sanda uzņēmās  realizēt papildus apmācību kursu, kas deva iespēju vēl 11 jauniešiem apgūt grafiskā dizaina pamatus.

Papildkursa studente Arina stāsta: “Nodarbības allaž likās interesantas  un, ja bija jautājumi, vienmēr saņēmu atbildes, palīdzību un atbalstu. Projekts palīdzēja man izmēģināt jaunu sfēru un saprast, ka gribētu vairāk virzīties  kreatīvajā un grafiskā dizaina virzienā. Esmu iedvesmota turpmāk izglītoties šajā jomā.  Biju iedvesmas pilna kursa laikā un gribu šo sajūtu saglabāt. Tagad mērķis ir atrast – kā tieši pielietot savas zināšanas un turpināt, ļoti patika arī tas, ka paralēli nodarbībām mums bija organizētas tikšanās ar profesionāļiem dizaina sfērā, arī tas iedeva plašāku bildi – kādas iespējas ir pasaulē un arī tepat Rīgā. Par mums ļoti rūpējās un vēlējās padarīt iespēju pēc iespējas labāku un interesantāku, un tas izdevās un pārsniedza manas cerības. Milzīgs un mūžīgs paldies par šo iespēju!”

Edijs apgalvo, ka gūtā pieredze, kā arī saņemtais sertifikāts, dod  pašpārliecinātību turpināt darīt to, ko sen jau ir vēlējies, kā arī iekļaut savas prasmes citos darbos.

Savukārt Toms ir pateicīgs par to,  ka kursu laikā studentiem tika nodrošināta datortehnika un programmatūra, kā arī ir gandarīts par pasniedzēju atbalstu, sapratni un pretimnākšanu šajā sarežģītajā laikā. 

Studente Elīna stāsta: “Jau ilgu laiku vēl pirms projekta sākuma, domāju par dizaina apmācībām. Sākumā likās,ka tas būs cita veida dizains, bet apstākļu sakritības dēļ nonācu līdz grafiskajam dizainam. Liekas, ka pati iespēja apmācīties atrada mani pašu, jo sākumā ilgi skatījos un domāju, vai man to vajag – bet iekšējā sajūta lika pieteikties, un par šo pavisam noteikti nenožēloju. Lai gan projekts ilgst tikai pāris mēnešus, liekas, ka šajā laikā tika radīti tik daudzi interesanti un radoši darbi.  Atceros, kā paša sākumā pat visvieglākie uzdevumi likās sarežģīti un laikietilpīgi, tad tagad izejot cauri visam – liekas, ka nav nekā sarežģīta, ir tikai jāļauj sev eksperimentēt.

Projekta laikā gūtās zināšanas man noteikti noderēs, jo jau ik pa laikam sanāk izmantot  apgūtas programmas. Ir tapusi dažādi ielūgumi/apsveikumi, kā arī eksperimentālā kārtā sanācis zīmēt kādu portretu. Par portretu gan jāsaka, ka tas bija liels izaicinājums priekš manis, kam izejot cauri, sapratu,ka ar Illustrator man šķiet daudz interesantāk zīmēt portretus, nekā ar zīmuli vai eļļas krāsām. Tagad pēc projekta noteikti plānoju savā turpmākajā darbībā izmantot iegūtās zināšanas, jau ir pāris idejas, ko vēlos realizēt. Paldies projekta dalībniekiem, pasniedzējai Katrīnai un noteikti organizatoriem. Jūs iedvesmojat apgūt jaunas zināšanas un iepazīt savu radošumu no pavisam citas puses.”

Liene: “Projekts man deva pamudinājumu un atspēriena punktu darboties grafiskajā dizainā. Tas bija kā iesākums turpmākajam ceļam profesionālajā jomā. Liels pluss bija ekskursijas uz uzņēmumiem, kas deva ieskatu tam, kā no ilustrācijas datorā tiek radīts taustāms produkts. Veidojot darbu datorā, ir svarīgi saprast un apzināties to, kādi procesi būs jāveic un kā darbs izskatīsies izdrukāts, lai failu veidotu pēc iespējas precīzāku. Varbūt daudz lietas bija nepieciešams sameklēt un apgūt pašai, lai realizētu iecerētās idejas, bet tas netraucēja sasniegt savus uzstādītos mērķus projekta laikā.”

Liene: “Projekta laikā apguvu jaunas prasmes, kuras pavēra pavisam jaunas karjeras iespējas. Pateicoties jaunajām iemaņām, manas iespējas darba tirgū ir paplašinājušās. Kursi noritēja ļoti patīkamā gaisotnē, programmu lietošana tika paskaidrota saprotami un viegli uztverami, bija iespēja praktiski darboties, eksperimentēt un vienmēr jautāt un konsultēties ar pasniedzēju vai pārējiem kursa biedriem, ja kas nebija skaidrs. Ir ielikti labi pamati darbā ar programmām “Adobe Illustrator” un “Photoshop”, kas ļauj turpmāk pašai pilnveidot un tālāk attīstīt šīs prasmes. Kursos gūtās zināšanas jau tiek praktiski pielietotas un noteikti noderēs arī turpmāk gan personīgos, gan profesionālos projektos.”

Ar studentiem turpinām sadarboties arī pēc kursu pabeigšanas, sniedzot iespēju apmeklēt dažādus jauniešiem organizētos pasākumus un iesaistoties arī citās “Palīdzēsim.lv” organizētajās aktivitātēs. Piemēram, Madara palīdz tapt jaunajai “Palīdzēsim.lv” mājaslapai , bet Liene praktizē gūtās zināšanas, radot reklāmas banerus organizācijas vajadzībām, kā arī animācijas kursa students Krišjānis pat izveidojis animētu reklāmu, kas Labo darbu nedēļas ietvaros tika izvietota Rīgas ielās.

Projekta ietvaros jauniešiem tika dota iespēja smelties arī praktisku pieredzi, viesojoties dažādos uzņēmumos, iepazīties ar darba vidi un specifiku, kā arī apmeklēt dažādas uz personības izaugsmi vērstas aktivitātes.

Projekta galvenais mērķis bija nodrošināt kvalitatīvas nodarbinātības iespējas sociālā riska grupas jauniešiem, izstrādājot un īstenojot digitālo prasmju mācību programmu, lai jaunieši, kuri nevar iegūt tehnoloģijas zināšanas finanšu vai citu ierobežojumu dēļ, varētu tās apgūt bezmaksas kursa veidā.

Projekts "CODE – Kompetences iespējas digitālajai nodarbinātībai" tika īstenots saņemot atbalstu no Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas finanšu instrumenta projektu konkursā piešķirtā finansējuma Jauniešu nodarbinātības fonda ietvaros. Uzņēmuma “EuroLive Technologies” līdzfinansējums palīdzēja īstenot projektu arī Latvijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.