Menu
 

Vaidere: Tūlīt jāievieš maksimālas sankcijas pret Krieviju

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - LETA Foto - LETA

Eiropas Parlaments (EP) ir pieņēmis rezolūciju, kurā pieprasa nekavējoties noteikt ļoti stingras sankcijas pret Krieviju, ieskaitot pilnīgu energoresursu importa aizliegumu. “Gandarījums, ka izdevās pārliecināt kolēģus atbalstīt arī gāzes embargo. Lai apturētu smagos Krievijas kara noziegumus Ukrainā, ES pret agresoru jāizdara maksimāls spiediens un jāpārtrauc jebkādā veidā papildināt Kremļa budžetu. Tikmēr jaunākās ES sankcijas ir pārāk vājas. Turpināt pirkt Krievijas naftu un gāzi šajos apstākļos ir amorāli,” uzsver EP deputāte Inese Vaidere (ETP grupa), kura bija viena no rezolūcijas virzītājām.

Reaģējot uz arvien jaunām ziņām par Krievijas zvērībām, EP pieprasa sniegt Ukrainai visaptverošu atbalstu. Militārajā jomā jāpalielina ieroču un armijas ekipējuma piegādes. “Lai aizstāvētos un izdzītu agresoru, Ukrainai šobrīd visvairāk nepieciešami smagie ieroči – tanki, raķetes, kaujas lidmašīnas. Katrai valstij, kas vēlas izbeigt karu, šie ieroči pēc savām iespējām jāpiešķir ukraiņiem,” norāda I. Vaidere.

Vienlaikus jādara viss, lai ar ekonomisku spiedienu un starptautisku izolāciju vērstos pret agresora iespējām slepkavošanu turpināt. “Līdzšinējā retorika no ES samiernieciskajām valstīm, ka daļa sankciju jāpietaupa gadījumam, ja Krievija situāciju saasinās, ir bijusi pilnīgi aplama. Redzam, ka tādējādi pieļauti jauni kara noziegumi. Tā vietā maksimāls spiediens pret Krieviju un arī Baltkrieviju jāizdara nekavējoties,” ir pārliecināta deputāte.

I.Vaidere izceļ faktu, ka ES valstis ik dienu Krievijai pārskaita gandrīz miljardu eiro par naftas, gāzes un ogļu importu, šādi palīdzot uzbūvēt simtiem tanku. Šonedēļ ES tiek lemts par ogļu iepirkumu pārtraukšanu, tomēr šis resurss veido vien dažus procentus no Kremļa importa ieņēmumiem.

“Jaunākās sankcijas ir nepietiekamas. Jo ilgāk karš turpināsies, jo dārgāk tas izmaksās arī ES un pieaugs iespējas, ka Krievija varētu uzbrukt vēl kādai valstij. Tādēļ mums pēc iespējas ātrāk jāiemācās dzīvot bez Kremļa resursiem. Turklāt aprēķini rāda, ka pilnīgs Krievijas energoresursu embargo ES neradītu ļoti nopietnas sekas. Toties Krievijas ekonomikas kritums tā rezultātā līdz gada beigām varētu sasniegt pat 40%, kas palīdzētu apturēt karu,” skaidro politiķe.

I.Vaidere kā neapmierinošas kritizē arī individuālās sankcijas: “ES sarakstam pievienoti daži desmiti personu, kamēr ar Putina un Lukašenko režīmiem ir cieši saistīti tūkstošiem indivīdu. Jākonfiscē viņu visu īpašumi, no kuriem iegūtie līdzekļi jāizmanto Ukrainas atbalstam, un uz Krieviju jāizraida arī oligarhu ģimenes locekļi.” Viņa piebilst, ka lielas problēmas radījusi sankciju efektīva piemērošana, tādēļ jānovērš jebkādas iespējas sankcijas apiet.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.