Menu
 

Cukura diabēts var radīt citus veselības sarežģījumus

  • Autors:  Vadims Brižaņs, “Mēness aptiekas” farmaceits; Līga Ārente, endokrinoloģijas nodaļas virsmāsa Rīgas Austrumu slimnīcas stacionārā “Gaiļezers”
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pasaules Veselības organizācija prognozē, ka 2030. gadā cukura diabēts būs septītais izplatītākais nāves cēlonis pasaulē. Kādēļ? Jo tas būtiski ietekmē kopējo veselības stāvokli, palielinot iespēju saslimt ar vēl kādu nopietnu slimību.

Cukura diabēta pacientiem aptiekā pievēršam pastiprinātu uzmanību, aizvien atgādinot gan par regulāras terapijas, gan atbilstoša dzīvesveida svarīgumu, lai slimība būtu kontrolēta, neradītu papildu riskus veselībai un lai ar cukura diabētu varētu sadzīvot. Ikvienam svarīgi zināt par cukura diabētu, lai apzinātos tā nodarījumus, kā arī laikus pievērstu uzmanību simptomiem, kas, iespējams, signalizē par cukura diabētu.

Kāpēc šī slimība ir bīstama?

Cukura diabēta pacientiem ir divas trīs reizes augstāks infarkta un insulta risks, traucēta asinsrite kājās – lielo un mazo asinsvadu bojājumi, kā arī perifērā neiropātija jeb nervu galu bojājumi, kā dēļ ir iespējamība veidoties nedzīstošām brūcēm, kas pārvēršas čūlās un tā sauktajās diabētiskajās pēdās. Cukura diabēts var izraisīt arī aklumu, nieru mazspēju, infarktu, insultu un ir apakšstilba amputācijas galvenais cēlonis. 

Pētījumu dati liecina, ka cilvēkiem ar cukura diabētu ir aptuveni sešas līdz astoņas reizes lielāks sirds mazspējas attīstības risks nekā vidēji populācijā. Diabēta komplikācijas trīs līdz piecas reizes palielina vispārējo saslimstību, rada pieaugošu darbspēju zudumu, pazemina dzīves kvalitāti.

Cukura diabēta pacientiem arvien atgādinām, cik svarīgi ir efektīvi ārstēt šo pamata slimību. Esam gatavi vēlreiz un vēlreiz konsultēt par to, kā pareizi lietojams glikometrs, kādus papildu līdzekļus diabēta terapijā izvēlēties, stāstīt par medikamentu savietojamību un pareizu lietošanu.

Kas īsti ir cukura diabēts?

Tā ir hroniska vielmaiņas slimība, kam raksturīgs paaugstināts cukura (glikozes) līmenis asinīs un ar to saistītie veselības traucējumi. Normāls glikozes līmenis ir no 3,5 līdz 5,5 mmol/l, savukārt diabēta gadījumā tas ir ievērojami paaugstināts.

Glikozi organisma šūnas izmanto enerģijas iegūšanai. Glikozei no asinīm jānokļūst šūnā un šim procesam nepieciešams insulīns – hormons, ko ražo aizkuņģa dziedzera β (beta) šūnas. Ja insulīna nav, glikoze paliek asinīs. Izšķir triju veidu cukura diabētu.

Pirmā tipa cukura diabētam raksturīga samazināta insulīna producēšana aizkuņģa dziedzerī, tādēļ tas pastāvīgi jānodrošina ar  medikamenta palīdzību. Raksturīgākie simptomi: pastiprināta šķidruma izvadīšana no organisma, slāpes, pastāvīgs izsalkums, svara zudums,  nogurums, redzes izmaiņas.

Otrā tipa cukura diabēts rodas, jo organisms nespēj pietiekami efektīvi izmantot saražoto insulīnu. Lielākā daļa visu diabēta pacientu slimo tieši ar otrā tipa cukura diabētu. Simptomi ir līdzīgi jau minētajiem, taču var būt mazāk izteikti, tāpēc nereti diagnoze tiek noteikta novēloti. Otrā tipa cukura diabēts galvenokārt ir liekā svara un neaktīva dzīvesveida rezultāts.

Gestācijas cukura diabēts ir cukura līmeņa paaugstināšanās grūtniecības laikā. Ja tā notiek, sieviete ir pakļauta lielākam komplikāciju riskam grūtniecības laikā un dzemdībās, turklāt gan viņai, gan bērnam ir paaugstināts risks nākotnē saslimt ar otrā tipa cukura diabētu.

Kā ārstē cukura diabētu

Ārstēšana ietver diētu un fizisko aktivitāti kombinācijā ar cukura līmeņa pazemināšanu asinīs, kā arī riska faktoru novēršanu.

Pirmā tipa cukura diabēta pacientiem nepieciešams injicēt insulīnu, savukārt otrā tipa cukura diabēta gadījumā var piemērot ārstēšanu ar tabletēm un/vai insulīna injekcijām. Regulāri jākontrolē cukura līmenis asinīs un jāpievērš pastiprinātu uzmanību kāju kopšanai. Jāveic arī tīklenes izmeklējumi, lai pamanītu retinopātijas attīstību un laikus ārstētu. Svarīgi ir kontrolēt holesterīna līmeni, sekot nieru rādītājiem, lai laikus diagnosticētu ar cukura diabētu saistītu nieru mazspēju un uzsāktu ārstēšanu. Cukura diabēta pacienta mājas aptieciņā vienmēr jābūt testa strēmelēm glikozes noteikšanai asinīs un insulīna injekcijām, ja ārsts tās izrakstījis.

Svarīgi ir injekcijas veikt pareizi, vienmēr izmantojot jaunu adatu. Adatu vairākkārtēja izmantošana nav ieteicama, jo adatas gals nolietojas un rada aizvien lielāku audu traumu dūriena vietā, kam seko audu sabiezējumi. Adatas vajadzētu iegādāties tādā daudzumā, kāda tās ir nepieciešamas drošām ikdienas injekcijām.

Bojāta adata rada plašāku audu traumu dūriena vietā.  Lipohipertrofijas ir audu sabiezējumi injekciju vietā. Tie izpaužas kā pacēlumi, kas ir ne tikai kosmētisks defekts, bet arī ievērojami izmaina insulīna darbību un pasliktina diabēta kontroli. Tādēļ svarīgi, lai pacients injekciju veic pareizi – katru injekciju ar jaunu adatu, un pēc injekcijas adatu noņem un izmet speciālā konteinerā.

Aptiekā var saņemt vienu injektora adatu uz vienu injektoru, kas nozīmē, ka tā visticamāk tā tiks lietota atkārtoti. Ir labi, ja insulīna injekcijām adatas var iegādāties papildus. Biežāka adatu maiņa nodrošina labāku un precīzāku insulīna dozēšanu un darbību, līdz ar to arī diabēta kontroli, kas pasargā no vēlīno diabēta komplikāciju attīstības.

Izvairīties no saslimšanas ir iespējams

Izrādās, lai pasargātu sevi no saslimšanas ar otrā tipa cukura diabētu vai mazinātu tā izraisītās veselības problēmas, pietiek ar veselīgu dzīvesveidu. Lūk, pieci galvenie noteikumi!

- Samazināt uzturā produktus ar augstu cukura saturu, iekļaujot vairāk dārzeņu, augļu, treknas jūras zivis, pilngraudu produktus, liesu gaļu, piena produktus ar pazeminātu tauku saturu.
- Nesmēķēt. Smēķēšana veicina gan cukura diabēta, gan sirds un asinsvadu slimību attīstību.
- Būt fiziski aktīvam – ik dienu jānodrošina 30 minūšu vidējas intensitātes slodzi.

Svarīgi sekot veselības rādītājiem

- Cukura līmenim asinīs,
- Holesterīna rādītājam,
- Arteriālajam asinsspiedienam (tas nedrīkst būt paaugstināts),
- Ķermeņa masas indeksam un veselīgam ķermeņa svaram.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.