Menu
 

Aptauja Rīgā: Vai, iegādājoties medikamentus, jūs piekrītat lietot lētāko alternatīvu? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Aptauja Rīgā: Vai, iegādājoties medikamentus, jūs piekrītat lietot lētāko alternatīvu? Foto: pixabay.com un Liene Ozola

No 1. oktobra 83 kompensējamo zāļu A saraksta medikamentiem ir samazināta cena. Tiek lēsts, ka pacientu kopējais ietaupījums būs 2,5 miljoni eiro. Speciālisti atzinuši, ka Latvijas iedzīvotāji ik gadu pārmaksā teju 25 miljonus eiro par zālēm, kurām ir pieejama lētāka alternatīva ar līdzvērtīgu terapeitisko efektivitāti. Gadījumos, ja ārsts receptē nav atzīmējis, ka medikamentu nedrīkst aizvietot, farmaceita uzdevums ir piedāvāt lētākās zāles. Tomēr joprojām liela daļa iedzīvotāju izvēlas nevis lētākos medikamentus, bet oriģinālos, kas ir krietni dārgāki, lai gan abu efektivitāte ir līdzvērtīga.

 

Veneranda, dzīvo Purvciemā
Tas atkarīgs no medikamenta. Man ir acu pilieni, kuras lietoju jau gadiem, un tos pērku no oriģinālā ražotāja. Aptiekā man ir piedāvāts aizvietot šos pilienus ar citiem, taču es baidos, jo šīs zāles man palīdz.

Alla, sētniece
Skatoties, cik daudz naudas kabatā ir zāļu pirkšanas brīdī. Ir tā, ka reizēm pērku dārgākos medikamentus, ja maciņš to atļauj.

Aleksandrs, negrib fotografēties
Jau 12 gadus ārstējos no epilepsijas, un daktere man izraksta arvien dārgākus un dārgākus medikamentus. Brīžiem man pat rodas jautājums, vai viņa pati negūst no tā kādu labumu.

 
Irina, strādā skolā
Parasti pērku lētāko, ja ģimenes ārsts ir paskaidrojis, ka medikamentam ir tas pats sastāvs.

Tekla, 88 gadus veca kundzīte
Ārsti to dara. Viņi izraksta dārgāko. Bet man bieži no zālēm kļūst slikti, tāpēc labāk paciešu sāpes, bet zāles nelietoju.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.