Menu
 

Martins Dukurs: Lielvaras rīkojas pēc principa – vakar tavs, šodien mans Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Martins Dukurs: Lielvaras rīkojas pēc principa – vakar tavs, šodien mans Publicitātes foto

"Es savu izvēli esmu izdarījis par labu partijai, kura nemētājas ar solījumiem un nav gatava iet jebkurā koalīcijā sava labuma dēļ," – tā par gaidāmajām 13. Saeimas vēlēšanām saka viens no populārākajiem siguldiešiem, divu Olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvējs, astoņkārtējs Pasaules kausa izcīņas uzvarētājs, kā arī pieckārtējs pasaules un deviņkārtējs Eiropas čempions skeletonists Martins Dukurs. Sestdien, 6. oktobrī, viņš dosies uz vēlēšanu iecirkni Siguldā un vēl neizlēmušajiem iesaka atrast kaut vienu atskaites punktu un pēc tā izdarīt savu izvēli.

– Kas būtu svarīgākais, ejot uz vēlēšanām?

– Domāju, ka ļoti svarīgi, lai cilvēki ietu balsot ar pārliecību par sevis izvēlēto politisko spēku. Nevis vienaldzīgi iet balsot, piemēram, tāpēc, ka kaimiņi vai draugi iet vēlēt, bet lai pašiem būtu skaidrs priekšstats, ka ejam vēlēt mūsu parlamentu. Ir svarīgi, lai vēlētājiem ir savs viedoklis. Es uzskatu, ja ir viedoklis, tad ir arī saraksts, par ko balsot.

– Ko jūs ieteiktu vēlētājiem ņemt vērā, vērtējot partijas?

– Katram ir savi atskaites punkti un kritēriji. Pensionāri, visdrīzāk, izvēlas tās partijas, kuras uzsvaru liek uz pensiju reformām, uzņēmēji vēro un vērtē politiķus pēc tā, ko viņi saka par nodokļu atvieglojumiem, nodokļu sistēmu kopumā. Domāju, katram ir savas mērauklas, taču svarīgi būtu ņemt vērā, vai tas, ko politiskās partijas vēlētājiem sola, ir ticami vai ne, vai tas ir reāli izpildāms vai ne.

– Kādas vērtības, jūsuprāt, ir būtiskākās, izvērtējot politiskos spēkus darbībā un programmatiskajos uzstādījumos?

– Šobrīd man šis jautājums ir kļuvis ļoti aktuāls. Vissvarīgākais man šķiet, lai partijai, par kuru es balsoju, būtu stingrs redzējums par Latvijas nākotni, par mūsu valsts nosargāšanu un drošību. Otrs, pēc kā es vērtēju, ir tas, kā partija ir novilkusi nākamās valdības robežas, proti, ar ko tiks veidota koalīcija, ar ko ne. Lai nebūtu tā, ka valdība tiek veidota ar tiem politiskajiem spēkiem, ar ko tobrīd ir izdevīgi, nevis domājot par vēlētājiem dotajiem solījumiem. Man ir svarīgi, lai politiskais spēks stingri pieturas pie saviem uzskatiem. Vēl viens būtisks aspekts ir tas, kāds ir partijas redzējums par nākotnes Latviju, kā galu galā uzlabot cilvēku labklājību.

Pēdējos gados mēs pasaulē varam vērot, ka daudzi karo un rupji pārkāpj robežas, iet tām pāri. Lielvaras rīkojas pēc principa – vakar tavs, šodien mans, un, ja ne fiziski karo, tad imperiālistisku motīvu dēļ izvēlas kādas valstis, kurās notiek izrēķināšanās vienam ar otru. Es domāju, ka mēs par maz uzmanības tam pievēršam, bet, manuprāt, mūsu valstī tas ir ļoti svarīgi. Kā redzam kaimiņos, situācija var mainīties ļoti strauji. Mūsdienu situācija pieprasa būt pēc iespējas neatkarīgiem no citām valstīm, pašpietiekamākiem, un daudzas valstis to cenšas īstenot.

– Ko jūs ieteiktu vēl neizlēmušajiem?

– Manuprāt, neizlēmušie iedalās divās kategorijās. Vieni ir tie, kurus vēlēšanas neinteresē vispār. Otriem es novēlu atrast kaut vienu atskaites punktu, pie kura var pieturēties un atrast sev vēlamo partiju, par kuru nobalsot. Es pats iešu vēlēt, daru to katru reizi, jo uzskatu, ka tas ir mūsu pienākums. Mēs paši lemjam savas valsts nākotni.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.