Menu
 

Bērnistabas iekārtojums: ko ņemt vērā, iekārtojot istabu dažāda vecuma bērniem Apriņķis.lv

  • Autors:  Darius Rimkus, “IKEA” interjera dizaina nodaļas vadītājs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Bērnistaba ir viena no mainīgākajām mājokļa telpām – mazajam augot, tai ir jāpielāgojas dažādu vecumposmu atšķirīgajām vajadzībām. Iekārtojums, kas lieliski der bērnudārzniekam, vairs nebūs tik piemērots skolēnam un vēl mazāk pusaudzim, jo šajā vecumā istaba kļūst ne tikai par personisko telpu, bet arī par pašizpausmes līdzekli. Interjera dizainers dalās ar būtiskākajiem padomiem, kas jāņem vērā katrā vecumposmā, un iesaka, kā sabalansēt funkcionalitāti, drošību un rotaļīgumu, lieki netērējoties.

Drošība – prioritāte pirmajos dzīves gados

Mazuļa un bērnudārznieka istabā pats svarīgākais vienmēr ir drošība – modri jāuzrauga, lai visas mēbeles un interjera priekšmeti būtu droši un lai būtu novērsti iespējamie riski. Ieteicams izmantot īpaši bērniem paredzētas mēbeles, paklājus un tekstilizstrādājumus, jo to testēšanā ir ņemts vērā, kā tos varētu lietot tieši bērni. Tie ir sertificēti atbilstoši specifiskām prasībām un ražošanā netiek izmantotas kaitīgas ķimikālijas.

Piemēram, mazuļu gultiņām vienmēr ir apmales, lai bērns neizkristu, un mēbeļu stūri ir noapaļoti, lai samazinātu traumu risku. Rotaļu stūrītim paredzētie galdi un krēsli var būt pietiekami viegli, lai bērns varētu pats tos aiznest, kur vajadzīgs, nelūdzot palīdzību un nesavainojoties. Arī visas “IKEA” rotaļlietas ir veidotas, lai tās būtu drošas – tām nav detaļu, kuras bērns varētu nejauši norīt.

Biežāk pieļautās kļūdas pirmskolēna istabā

Bērnam augot, arvien vairāk pieaug arī vēlme pēc neatkarības. To veicina prasme aizsniegt un sakārtot personiskās mantas, pašam izraudzīties apģērbu u. tml. Tomēr bērnistabu iekārtojumā bieži ir redzams, ka vecāki, kuri vēlas ietaupīt un domā uz priekšu, iekārto atvases istabu, izvēloties pieaugušo mēbeles. Tā būtībā tiek izlaists vesels vecumposms. Īpaši bērniem radītas mēbeles ir praktisks veids, kā ietaupīt, jo tās var "augt" kopā ar bērnu, turklāt ļauj iekārtot telpu tā, lai mazajam tajā būtu gan droši, gan ērti.

Gaidot mazuli, daudzi jau laikus sarūpē zīdainītim nepieciešamo pūriņu, arī mēbeles. Tomēr, kad mazais paaugas, vecāki nonāk sarežģītas izvēles priekšā: kādas mēbeles būtu labākās un kalpotu ilgāk? Rezultātā gadās, ka mazulis no zīdaiņu gultiņas pārceļas taisnā ceļā uz pieaugušajiem domātu gultu. Mēbeles, kas aug kopā ar bērnu, padara pāreju līdzsvarotāku: bērnam ir droša un iedvesmojoša vieta, bet vecākiem nav ik pēc pāris gadiem jāiegādājas jaunas mēbeles.

Tāpēc ieteicams iegādāties viegli pārveidojamas mēbeles, ņemot vērā augošā bērna vajadzības. Piemēram, pagarināmas gultas un dažādus kombinējamus un pielāgojamus skapjus, plauktus, ko ar laiku var paplašināt ar papildu elementiem un detaļām.

Moduļu skapis bērnistabā ir lielisks pārveidojamo mēbeļu piemērs. To var viegli pārveidot, mainoties bērna vajadzībām. Moduļu skapi var paplašināt ar jauniem elementiem vai mainīt tā iekārtojumu, drēbju stangu vietā ieliekot atvilktnes. Vēlāk, ja vēlas atsvaidzināt interjeru vai mainīt telpas noskaņu, var tikai nomainīt durtiņas un atvilktņu priekšas, netērējoties, pērkot pavisam jaunu skapi.

Neatņemama taupīgi iekārtotas bērnistabas sastāvdaļa ir pagarināmā gulta. To var pagarināt vairākas reizes līdz pat divu metru garumam.

Istaba skolēnam

Topošā pirmklasnieka istabā galvenā loma ir mācību stūrītim ar rakstāmgaldu un krēslu. Skolēna istabu var izplānot un iekārtot tā, lai tā derētu visus skolas gadus. Panākumu atslēga ir pārlaicīgs dizains, kas neiziet no modes, un funkcionālas, izturīgas mēbeles, kas ilgi kalpos un neizskatīsies pārāk bērnišķīgi. Ieteicams izraudzīties viegli pielāgojamus risinājumus, piemēram, regulējamu krēslu.

Skolēniem ir nepieciešams vairāk vietas kancelejas piederumiem, dažādām kladēm un grāmatām. Tāpēc skolēna istabā ir īpaši rūpīgi jāpārdomā mantu glabāšanas risinājumi, lai uz rakstāmgalda nevaldītu haoss. Papildu skapji pie galda, sienas plaukti un perforētie dēļi var daudz ko atrisināt, un dažādi rakstāmgalda organizatori dod iespēju visu sakārtot, lai netraucēti varētu mācīties.

Ber rotaļīguma neiztikt

Mēs, pieaugušie bieži domājam par bērnistabu no savas perspektīvas. Tomēr šī telpa ir paredzēta bērnam, tāpēc noteikti vajadzētu padomāt par košiem, dzīvespriecīgiem akcentiem un interjera priekšmetiem. Tie padarīs iekārtojumu rotaļīgāku un rosinās radošumu. Funkcionāls un praktisks papildinājums bērnistabai ir ziņojumu dēļi un perforētie dēļi, kurus var izdekorēt pēc sirds patikas.

Tiem, kuri vēlas ietaupīt, iekārtojot bērnistabu, interjera dizainers iesaka vispirms atbrīvot pēc iespējas vairāk vietas. Ir jāatbrīvojas no vecām, neizmantotām mēbelēm. Nākamais solis ir atsvaidzināt interjeru, piemēram, pārkrāsojot sienas. Istaba, kurā ir tikai gulta, dažas mēbeles rotaļlietām un rakstāmgalds, būs plašāka un bērnam daudz piemērotāka nekā telpa, kas pieblīvēta ar vecāku vai vecvecāku mēbelēm.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.