Menu
 

Viena darba telpa vairākiem: kā nodrošināt privātumu un ērtības mājās Apriņķis.lv

  • Autors:  Darius Rimkus, “IKEA” interjera dizaina nodaļas vadītājs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Ja attālināti no mājām vienlaikus jāstrādā vairākiem vienas mājsaimniecības locekļiem, privātuma un ērtību nodrošināšana var kļūt par izaicinājumu. Vide mums apkārt ietekmē ne tikai mūsu garastāvokli, bet arī darba spējas un produktivitāti. Interjera dizainers dalās ar vairākiem praktiskiem ieteikumiem, kā, lieki netērējoties, iekārtot vairākas darba vietas produktīvam darbam gan tiem, kuri strādā kopā ar vēl kādu, gan tiem, kuriem darbojoties patīk mainīt atrašanās vietu.

Vairākiem ģimenes locekļiem strādājot mājās, nav nemaz tik vienkārši pielāgot telpas katra cilvēka paradumiem un vēlmēm, atbrīvojot pietiekami daudz vietu nepieciešamajām mēbelēm un parūpēties, lai mājokļa telpas nepārvērstos par biroju. Tāpat jādomā par privātumu brīžos, kad runājam pa telefonu vai piedalāmies sanāksmēs.

Iekārto vismaz vienu pienācīgu darba zonu

Ja darbs no mājām ir kļuvis par jauno realitāti, ieteicams padomāt par pienācīgu darba vietas iekārtojumu, lai to varētu izmantot vairāki ģimenes locekļi, ja visi, piemēram, strādā no mājām tikai daļēji.

Pati svarīgākā mēbele darba vietā, protams, ir rakstāmgalds. Labs rakstāmgalds ir ergonomisks un palīdzēs uzlabot produktivitāti. Izraugies tādu rakstāmgaldu un biroja krēslu, lai, strādājot no mājām, justos tikpat profesionāli kā darbavietā. Reizēm šķiet, ka vietas taupīšanas nolūkā labāk izvēlēties mazu galdu, tomēr, ja uz galda pietiks vieta tikai klēpjdatoram un piezīmju papīram, strādāšana būs apgrūtināta. Galvenokārt tāpēc, jo darba vieta vienmēr būs vienkārši pārkrāmēta ar mantām. Tas, protams, neuzlabo telpas vidi. Noteikti var apsvērt iespēju izmantot stūra galdu. Tie gan parasti ir diezgan lieli, tomēr ļoti piemēroti, lai optimāli izmantotu telpu. Ideālā gadījumā jāizraugās regulējams galds – tad varēs pēc vajadzības mainīt pozu un justies ērti visu dienu.

Meklējot piemērotāko krēslu, tam nepavisam nav jābūt lielam un melnā krāsā. Biroja krēsls var lieliski iederēties dzīvojamās istabas interjerā un tajā pašā laikā nodrošināt nepieciešamo ērtumu.

Lielākais izaicinājums – privātums

Privātums ir viena no būtiskākajām vajadzībām, par ko ir jādomā, strādājot no mājām. Neatkarīgi no tā, vai pārējie mājsaimniecības locekļi strādā vai atpūšas, darba zonai tomēr būtu jābūt kaut kā nodalītai. Viens no ātrākajiem risinājumiem ir pavisam vienkārši aizslietņi. Ar tiem darba zonu var nodalīt no pārējās telpas un iegūt vajadzīgo privātumu. Aizslietnis var būt arī vienmērīgs fons videozvaniem, ja nevēlies, lai būtu redzama privātā telpa.

Strādājot, lasot, skatoties televīziju vai darot jebko citu, aizslietnis palīdzēs uzlabot privātumu un sadalīt telpu. Aizslietnis var mazināt trokšņu līmeni un samazināt vizuālos kairinājumus. Līdzīgu efektu var panākt ar aizkariem – tos var pēc vajadzības viegli atvilkt un aizvilkt. Ilgtermiņa risinājums var būt plaukti. Dažāda izmēra plauktu kombinācija ir lieliska, dekoratīva starpsiena, kas izskatās labi no dažādiem skatupunktiem, un, papildinot to ar groziem vai kastēm, tā labi aizsedz skatu. Piedevām to var ērti izmantot darba piederumu glabāšanai.

Ērti strādā – kaut no dīvāna

Ja nav pietiekami daudz vietas diviem rakstāmgaldiem, vēlams padomāt par alternatīviem risinājumiem tajā pašā telpā. Tiesa, tas vislabāk derēs tiem, kas nestrādā no mājām gluži katru dienu un pilnu dienu. Kad no mājām strādā vairāki cilvēki vai arī kādam vienkārši patīk mainīt atrašanās vietu, pārsvarā strādāšana notiek, sēžot dīvānā vai pie virtuves galda. Tomēr bieži nākas secināt, ka šīs vietas nav ergonomiskas, ērtas un tās neveicina produktivitāti. Tomēr, ja rodas vajadzība strādāt citur, ārpus ierastās darba vietas un, ja ģimenē daži reizēm strādā no mājām, ir pāris labi risinājumi, kas varētu palīdzēt uzlabot darba apstākļus.

Strādāšana, sēžot uz dīvāna, protams, nav nekas jauns, tomēr to ir iespējams darīt arī komfortablāk. Lieti noder pārvietojamas, daudzfunkcionālas mēbeles: pie dīvāna var nolikt speciālu statīvu klēpjdatoram un skapīti uz riteņiem. Ar to pietiek, lai ērti strādātu. Turklāt šīs lietas var pārvietot tur, kur nepieciešams.

Daudzi mājās strādā pie ēdamgalda, bet tā var pietrūkt privātuma un reizēm nav nemaz tik vienkārši ātri novākt no galda darbam nepieciešamās lietas pirms vakariņu laika. Šajā gadījumā ir ļoti noderīgi skapīši uz riteņiem vai ratiņi, jo tur var salikt visu darbam nepieciešamo, lai tas nemētātos uz galda. Vēl viena iespēja ir vienkāršs galda sadalītājs, kas rada nošķirtas telpas iespaidu vismaz psiholoģiski, tā palīdzot koncentrēties. Šāds sadalītājs mazinās vizuālos traucēkļus un slāpēs trokšņus, jo var būt izstrādāts no troksni mazinoša materiāla.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.