Menu
 

Pieci ieteikumi, lai, labojot vai mainot viedtālruni, nosargātu savu personīgo informāciju Apriņķis.lv

  • Autors:  "Bite"
Ilustrācija - pixabay.com Ilustrācija - pixabay.com

Viedtālruņu īpašnieki, kuri kaut reizi dzīvē ir pazaudējuši mobilajā ierīcē uzglabāto informāciju, visbiežāk atceras, cik nepatīkami ir zaudēt gadu gadiem uzkrātus fotoattēlus, video, ziņas, kā arī – vērtīgu kontaktu sarakstu. Tieši nedroša datu glabāšana ir visizplatītākais veids, kā viedtālruņu lietotāji pazaudē savu personīgo informāciju. IKT pakalpojumu sniedzējs "Bite" ir apkopojis piecus ieteikumus, kā rīkoties, lai personīgā informācija mobilajā ierīcē tiktu uzglabāta droši un tā netiktu pazaudēta telefona remonta vai maiņas gadījumā.

#1 Datu ievainojamība 

Mūsdienās personīgie dati ir unikāla vērtība, tieši tāpēc krāpnieki meklē dažādus veidus, kā iegūt mūsu datus un padarīt tos ievainojamus. Krāpnieki uzlauž lietotāju paroles vai piekļūst lietotāju datiem caur dažādām ļaunprātīgām lietotnēm un programmatūrām, tādā veidā mērķtiecīgi izmantojot mobilās ierīces īpašnieka datus ļauniem nodomiem, piemēram, piekļūstot bankas kontiem un izkrāpjot naudu.

Visbiežāk dati tiek nozagti ar pikšķerēšanas metodi, kad mobilā tālruņa lietotājam it kā zvana banka un lūdz autorizēt maksājumu, jo šobrīd ar paroli vien nepietiek, lai nozagtu naudu. Visbiežāk, ja lietotājam ir nozagta nauda, viņš ir apstiprinājis kādu maksājumu, domājot, ka tā ir banka, policija vai kāda cita svarīga iestāde.

Datu drošības speciālisti iesaka izmantot divpakāpju autentifikāciju, lai pat tad, ja nozagta e-pasta parole, krāpnieki nevarētu piekļūt kontam. Arī "Google" brīdina, ja e-pasta dati ir noplūduši internetā.

#2 Informācijas dublēšana un sinhronizācija 

Ierīces satura dublēšana mūsdienās ir lieta Nr.1, kas savlaicīgi jāpaveic pirms savos viedtālruņus uzglabāt svarīgu informāciju. Tieši šis ir klupšanas akmens mobilo ierīču lietotājiem, domājot par savas viedierīces satura drošu uzglabāšanu.

"Iphone" lietotājiem izstrādātājs piedāvā 5GB bezmaksas krātuvi "iCloud", ko var izmantot dokumentu, datu, fotoattēlu un video dublēšanai. Veicot attiecīgus iestatījumus, dublēšana tiek veikta automātiski, kad ir ieslēgts Wi-Fi savienojums. Nepieciešamības gadījumā krātuves apjomu var palielināt par maksu. Apple iespējams sinhronizēt kontaktus arī no "Google" konta.

"Android" ierīcēm izstrādātājs piedāvā 15GB bezmaksas krātuvi, kas pievienota "Google" kontam.  Veicot iestatījumus un pievienojot savu "Google" kontu, tālrunis dublē datus "Google" diskā. Nepieciešamības gadījumā krātuves apjomu par maksu var palielināt.

#3 Datu aizsardzība ikdienā 

Mobilais telefons ir kļuvis par multifunkcionālu ierīci, kas faktiski aizstāj datoru – tajā tiek lietots e-pasts, veikti norēķini, uzglabāti foto un video faili u.tml., līdz ar to palielinās arī ar šo ierīču lietošanu saistītie drošības riski. Drošai mobilo ierīču lietošanai ieteicams izmantot divpakāpju autentifikāciju; drošas paroles ar burtiem, simboliem un cipariem; regulāri atjaunot ierīces programmatūru, kad to piedāvā ražotājs; pārskatīt lietotnēm piešķirtās atļaujas, kā arī izmantot antivīrusa programmu.

Mobilajā ierīcē var ieinstalēt antivīrusa programmu, kas savlaicīgi atpazīs vīrusu un neļaus piekļūt lietotāja identitātei, tostarp finanšu informācijai. Lielākā daļa "Android" vīrusu ierīcēs nonāk, instalējot tos no kādas interneta vietnes. Pēc noklusējuma "Android" neļauj instalēt lietotnes no citiem avotiem kā tikai no "Google Play" veikala, pasargājot lietotāju no iespējas nejauši ieinstalēt kādu ļaunprātīgu lietotni.

Arī "Apple" izstrādātajai programmatūrai ir stingra aizsardzības sistēma,  lai pasargātu no vīrusiem, tomēr antivīrusa programma sniegs pilnu drošības sajūtu un pasargās no nejaušībām.

Domājot par savu datu drošību, ja ierīce tiek pēkšņi pazaudēta vai nozagta, ir svarīgi veikt proaktīvas darbības, lai šādos gadījumos datus varētu aizsargāt vai izdzēst attālināti.

"Android" lietotājiem jāpārliecinās, ka telefonā ir ieinstalēta lietotne "Find my Device", jāiespējo opcija "atrast telefonu" un jāļauj lietotnei piekļūt ierīces atrašanās vietai. Ja telefons ir pazudis, personīgajai informācijai var piekļūt caur citu Android ierīci, atverot lietotni "Find My Device".

Līdzīgi soļi jāveic arī "iPhone" lietotājiem, kuriem ierīcē jau ir pieejama lietotne "Find my iPhone", taču ir jāpārliecinās, vai meklēšanas funkcija ir ieslēgta. Ja ierīce nozaudēta, nepieciešams atvērt lietotni "Find my iPhone" citā "iPhone" telefonā.

Pēc ielogošanās lietotne mēģinās atrast pazudušo ierīci. Ja telefons ir ieslēgts un var noteikt signālu, atrašanās vieta tiks parādīta kartē un tiks piedāvātas trīs opcijas – piezvanīt, bloķēt vai attālināti iztīrīt ierīci. Ja ierīce nav ieslēgta vai nevar noteikt signālu, lietotne ziņos par tās atrašanās vietu, kad telefons atkal būs ieslēgts un izveidos savienojumu ar Wi-Fi vai mobilo tīklu.

#4 Dati, kamēr labo telefonu 

Pirms telefona nodošanas īslaicīgā remontā ir svarīgi parūpēties par savu datu drošību. Lietotāji pirms ierīces nodošanas remontā var izrakstīties no visiem kontiem un lietotnēm savā ierīcē vai izmantot lietotni, kas bloķē noteiktus failus, piemēram, fotoattēlus un ziņojumus tālrunī, lai tiem nevarētu piekļūt bez paroles. Tomēr vislabāk pirms ierīces nodošanas remontā to atiestatīt uz rūpnīcas iestatījumiem.  Vienmēr jāizņem SIM karte, kā arī jebkura ārējā atmiņa, piemēram, microSD karte, kurā glabājas faili.

Pirms nodot tālruni remontā, ir jāpārliecinās, ka ir veikta pilna tālruņa informācijas dublēšana. Gan "Apple", gan "Android" ierīces piedāvā ātru datu dublēšanu un atjaunošanu tālrunī pēc veikta remonta, lai tajā atkal būtu pieejama visa personīgā  informācija. Tomēr, ņemot vērā, ka pieejamais bezmaksas apjoms krātuvē ir neliels, datus var saglabāt datorā, piemēram, "iPhone" lietotāji to var izdarīt lietotnē "iTunes", un pēc remonta datus atjaunot no šīs pašas lietotnes, savukārt "Android" tālruņiem ražotāji piedāvā atšķirīgus risinājumus, piemēram, "Samsung" telefonos ir pieejams "SmartSwitch", kas nodrošina šo pašu funkciju.

Arī lietotnes "WhatsApp" sarakstes ir iespējams sinhronizēt, lai jaunajā tālrunī visa informācija būtu saglabāta.

#5 Datu pārcelšana jaunā telefonā 

Iegādājoties jaunu telefonu, lietotāji vēlas visu iepriekš uzkrāto informāciju pārnest uz jauno ierīci. Mobilo ierīču izstrādātāji ir parūpējušies, lai to būtu iespējams izdarīt pēc iespējas vienkāršāk, pašu spēkiem. 

Piemēram, no vecā "Android" telefona uz jauno "Android" ierīci to var izdarīt, ieslēdzot savu jauno ierīci, izveidojot Wi-Fi savienojumu, un, izvēloties kopēt programmas un datus no savas vecās ierīces. Fotoattēlus un videoklipus ir iespējams pārnest, piereģistrējoties ar savu "Google" kontu. Katrs mobilo telefonu ražotājs nodrošina savu pieeju datu pārcelšanai, piemēram, "Samsung" piedāvā "SmartSwitch", viegli un ātri pārceļot datus no telefona uz telefonu.

Savukārt "Iphone" lietotāji savus datus var atjaunot, izmantojot "iCloud" dublējumu, kur saglabāta visa iepriekš uzkrātā informācija. Datu pārcelšana ir ļoti vienkārša – blakus vecajai "iPhone" ierīcei jānovieto jaunais telefons, un to ieslēdzot, vecais "iPhone" uzreiz piedāvā kopēt datus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.