Menu
 

"Turības" Juridiskās fakultātes dekāns: Politiķim jābūt līderim, kas gatavs ziedoties sabiedrības labā

  • Autors:  Ivo Krievs, Biznesa augstskolas “Turība” Juridiskās fakultātes dekāns
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Politiķa darbs ir sava veida kalpošana sabiedrībai, un uz šo amatu būtu jāvirzās tikai tad, kad  ir jau gūti zināmi panākumi savā karjerā, un persona ir gatava pildīt šos amata pienākumus nevis peļņas pēc, bet gan lai sniegtu savu kļūtu par līderi sabiedrības vidū.

Politiskajai amatpersonai, primāri, ir jābūt gatavai ziedoties sabiedrības kopējam labumam. Protams,  ir jāsaņem atalgojums, bet atlaišanas kompensācijas un algu krasa paaugstināšana nebūtu visai pareizs lēmums, jo politiskā amata pamatmērķim nevajadzētu būt peļņas gūšanai, bet gan lai uzlabotu un pilnveidotu valsti.

No efektivitātes un labas pārvaldības viedokļa ir ļoti apsveicami, ka  vadošos politiskos amatos nomainīs jauni un pat bez politiskās pieredzes cilvēki. Pie jebkādiem apstākļiem, neatkarīgi no tā vai amatpersona savus pienākumus ir pildīja labi vai slikti, ir jādod iespēja citiem ienākt ar jaunām idejām un svaigu skatījumu uz dažādām problēmām.  Politiķiem un politiskiem vadītājiem ir jābūt vīzijai, savukārt visas sistēmas darbību un mērķu iedzīvināšanu nodrošina ierēdņu aparāts, kuriem ir svarīga pieredze, lai nodrošinātu valsts administratīvās darbības nepārtrauktību un darbības kontroli.

Tieši politiķim ir svarīgi motivēt ierēdņus un nākt klajā ar efektīviem risinājumiem, lai uzlabotu dažādu procesu izpildi, tostarp, valsts pārvaldes iekārtas pilnveidošanu. Valsts ierēdņu samazināšanas jautājumu nevar atstāt tikai pašu ierēdņu ziņā.

Ierēdņu skaita samazināšana  ir ļoti sarežģīts process, jo šo lēmumu savā ziņā būs jāpieņem pašiem ierēdņiem, kuriem, visticamāk, būs interese nesamazināt, piemēram, savu padoto skaitu, tādēļ lēmums bieži tiek atlikts.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.