Menu
 

Dzintris Kolāts. Prezidenta kurpes par lielām Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintris Kolāts
Dzintris Kolāts. Prezidenta kurpes par lielām Foto no arhīva

Indriķa Latvieša romānā "Vara" atainotais it kā Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vājonis netiek attēlots kā galīgi un pilnīgi negatīvs tēls, kā to dažreiz lasām sociālo tīklu gudrinieku vērtējumos. Nebūt ne! Lādzīgs vīrs, kurš vēlētos izdarīt kaut ko labu, un sīkās lietās tas arī izdodas. Sīkās lietās. Lielās lietās, līdzībās runājot, Valsts prezidenta kurpes par lielām.

Kategoriski noraidot, ka literārajam tēlam par prototipu ņemts faktiskais mūsu Valsts prezidents Raimonds Vējonis, dažas līdzības tomēr atrast varam. Līdz oficiālam aicinājumam tam vai citam kandidātam sastādīt Ministru kabinetu vēl gars ceļš. Uzdevums sarežģīts, un visprātīgākais tā arī būtu sacīt. Burkšķētāji paburkšķētu, sūkstītāji pasūkstītos, bet faktiski neko citu darīt arī nevar. Vai tiešām nevar? Ko jūs! Izrādās, ka var gan.

Prātā nāk rindiņas no kādas populāras audioreklāmas: "Nu, ņemam vēl pa vienai?" – "Es ņemšu TRĪS!" Oho! Lūk, arī prezidents nezin kā sadomājies vai samācīts, ka prātīgāk kā tālāk izskatāmus nosaukt trīs jau zināmos kandidātus, proti, turpinās izvērtēt Alda Gobzema ("KPV LV"), Jāņa Bordāna (Jaunā konservatīvā partija) un Arta Pabrika ("Attīstībai/Par!") kandidatūru uz Ministru prezidenta amatu. Pārējie iet mājās, izkrituši pirmajā kārtā. Te nu rodas virkne jautājumu. Procedūrā nekādas kārtas nav paredzētas. Satiekas, konsultējas, izvērtē, nosauc. Vienu personu. Ja arī pa sānu durtiņām kāda neoficiāla informācija izsprūk, piedodiet, es nezinu, kas tas jums par pieņēmumu, oficiālu kandidātu nosauks Valsts prezidents. Vienu.

Prezidents tomēr izšķīries par trim uzreiz, kurus "turpinās izvērtēt". Dzird viedokļus, ka skaidrības vēl nav nekādas, ka kādam no kandidātiem varētu būt problēmas ar valsts noslēpuma pielaides iegūšanu, ka... Bet kas pateikts, pateikts. Vispirms jau – kādēļ tad tieši trīs? Tad jau arī Kučinska kungs varētu – lādzīgs vīrs, pielaide noslēpumiem jau ir. Zīles kungam tāpat priekšrocības – liela pieredze, valodu prasmes, ekonomista zināšanas. Galu galā – Vjačeslavs Dombrovskis tomēr nāk no partijas ar lielāko balsu skaitu...

"Ko viņš tur muld?!" dzirdu sašutuma saucienus. Piedodiet, ja jau prezidents pēc grūti saprotamiem kritērijiem izvēlējies uzreiz trīs, kāpēc gan mēs te nevarētu paspēlēties? Bez tam, tālāk ejot, no trim vajadzēs izvēlēties vienu, un tad jau nu pārējie divi kopā ar līdzbiedriem būs ļoti ļoti neapmierināti. Tik neapmierināti, ka izvēlētājam kandidātam, iespējams, vajadzēs sākt visu no gala, kā smejies, pie sasistas siles, jo kāds būs izlēmis, ka tik "nepareizu" lēmumu dēļ koalīcijā neies. Komentāra autora ieskatā, nevajadzēja steigties ar uzvārdiem, lai kā mēs, tie mediju pārstāvji, to gribētu izvilināt. Te bija īstā reize pieaicināt līdzīgās kolīzijās rūdītus un pieredzējušus konsultantus, lai tas arī maksātu kādu tūkstoti vairāk. Ar pašreizējiem, kā rāda fakti, iet kā pa celmiem.

Raimonds Vējonis savā būtībā ir labs cilvēks. Tomēr sarežģītās situācijās akūti parādās citkārt noslēpjams defekts – Valsts prezidenta kurpes viņam par lielu. Ja ikdienas rutīnā var iztikt ar otru vai pat trešo zeķu pāri, tad te ar zeķēm vien cauri netiks. Pārbaudījums ar Ministru prezidenta amata kandidāta izvēli izrādījies pārāk smags.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.