Menu
 

Videi un maciņam draudzīgi: pieci padomi atkritumu samazināšanai

  • Autors:  “Getliņi EKO”
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

478 kilogrami – tik daudz atkritumu gada laikā rada vidēji viens Latvijas iedzīvotājs. Paradumu maiņa sadzīvē ir ceļš kā to var mainīt un atkritumu samazināšanai ir vēl viens ļoti svarīgs iemesls, proti, tā palīdz būtiski ietaupīt naudu. Apkopotā statistika liecina, ka, palielinoties labklājības līmenim, aug arī saražoto atkritumu daudzums, piemēram, Latvijā 15 gadu laikā tas ir palielinājies par 80 %. Situāciju var mainīt ikviens no mums un mēs visi kopā kā sabiedrība.

Izmanto esošo, nevis gādā jaunu

Atbildīga attieksme pret jau iegādātajām lietām ir ne tikai dabai draudzīgs, bet arī ekonomiski izdevīgs paradums. Ja vēlies, lai, piemēram, apģērbs kalpo ilgāk, rūpējies par to un mazgā pareizā temperatūrā. Arī regulāri veikta apkope sadzīves un citai mājas tehnikai pagarinās tās darbības laiku un ilgtermiņā ietaupīt arī naudu.

Pērc kopā ar radiem vai aizņemies

Sulu spiede, kas izmantota vien pāris reizes, maizes cepamā mašīna, kas vienmuļi krāj putekļus virtuves plauktā, un blenderis, kurā bija paredzēts ik rītu gatavot smūtijus, vispār ir aizmirsts. Lai gan pirkšanas brīdī daudziem no mums šķiet, ka regulāri lietosim šīs ierīces, realitātē nereti ir citādāk, tādēļ tiem, kuri vēlas dzīvot atbildīgi pret apkārtējo vidi, labāks risinājums ir aizņemšanās vai īrēšana pirkšanas vietā.

Ja nu tomēr ir vēlme iegādāties konkrēto ierīci, iespējams, labs risinājums ir to darīt kopā ar draugiem vai radiniekiem, lai vajadzības gadījumā varētu izmantot, bet brīžos, kad tas nav nepieciešams, atkal dot tālāk. Šāds risinājums arī samazinās radīto atkritumu daudzumu, jo lietas, kas citkārt tiks atzītas par nevajadzīgām un nereti pat izmestas, tiks izmantotas.

Atsakies no spontāniem un nevajadzīgiem pirkumiem

Rakstot par veidiem, kā samazināt radīto atkritumu daudzumu un vienlaikus ietaupīt naudu, noteikti ir jāpiemin atteikšanās no spontāniem un patiesībā nevajadzīgiem pirkumiem. Lai cik vilinoši atlaižu laikā neizklausītos aicinājumi iegādāties preces lētāk, vai iespēja tikt pie trim produktiem par divu cenu, ir vērts izvērtēt, vai konkrētā lieta tiešām ir nepieciešama. Pretējā gadījumā tā aizņems tikai lieku vietu skapī vai kļūs par atkritumiem.

Tos, kuriem bija apņemšanās šogad samazināt izmestās pārtikas daudzumu, aicinām savā ikdienā ieviest pāris jaunu paradumu, kas sniegs arī ekonomisku ieguvumu. Pirmkārt, saplānot personīgās vai ģimenes maltītes vairākas dienas uz priekšu. Otrkārt, sastādīt iepirkumu sarakstu un veikalā iegādāties tikai šos produktus. Treškārt, pagatavot ēdienu tādā daudzumā, lai to varētu paspēt apēst, pirms tas sabojājas.

Jāpiebilst, ka maltīšu plānošanai ir vēl viens ieguvums – tā ir iespēja pārliecināties, ka ēdienreizēs tiek iekļautas visas nepieciešamās uzturvielu grupas.

Izmanto ilglaicīgus risinājumus 

Ērti un parocīgi, taču apkārtējai videi tik ļoti nedraudzīgi. Tā var teikt par visiem mūsu ikdienas “palīgiem” virtuvē, piemēram, plastmasas ietinamo plēvi, papīra dvieļiem un pat cepamo foliju. Šīs visas it kā tik nelielās lietas kopā rada nevajadzīgu atkritumu daudzumu, no kura ir iespējams izvairīties, tikai nedaudz pamainot savus ikdienas paradumus. Folijas un cepamā papīra vietā labi noderēs, piemēram, silikona veidnes, savukārt par tīrību papīra dvieļu vietā rūpēsies mikrošķiedras lupatiņa.

Lai cik skarbi un nepatīkami tas izklausītos, diemžēl vienreiz lietojamo preču iegādāšanās un izmantošana ir ātrākais ceļš, kā palielināt saražoto atkritumu daudzumu. Turklāt kāda daļa no tiem nenonāk atkritumu urnās, bet rada būtisku kaitējumu apkārtējai videi. Mūsu it kā sīkie un nenozīmīgie ikdienas paradumi var noteikt, kādā pasaulē dzīvosim un kādu nospiedumu pēc sevis atstāsim. Tiem, kuri savu ik rīta cēlienu nevar iedomāties bez līdzi ņemamās kafijas, kas nopirkta vietējā kafijas tirgotavā, būtu vērts iegādāties praktisku un stilīgu termokrūzi. Šī izvēle aizstās vidēji 20 vienreiz lietojamo krūzīšu izmantošanu mēnesī, kas gadā veido 240 šādus papīra izstrādājumus, kas ir ievērojams skaits.

Šķiro rūpīgi

Pēdējais un viens no būtiskākajiem padomiem ir aicinājums šķirot un darīt to rūpīgāk. Pērna gada rudenī veiktā aptauja liecina, ka 79% Latvijas iedzīvotāju iespēju robežās šķiro atkritumus. Lai gan tas ir ļoti apsveicami, noteikti ir vērts vēlreiz atgādināt par diviem būtiskiem aspektiem. Pirmkārt, nepieciešamību šķirot rūpīgāk. Būtiski ir ne tikai atdalīt stiklu, papīru, metālu un plastmasu, bet arī nodrošināt, ka konkrētais iepakojums konteinerā nonāk tīrs. Otrkārt, radīt šķirošanai nepieciešamo infrastruktūru. Tas nozīmē, ka situācijās, kad, piemēram, daudzdzīvokļu nama iedzīvotājiem nav nodrošināti šķirošanas konteineri, viņiem ir jāinformē par to mājas apsaimniekotājs un jāpieprasa, lai tie tiktu nodrošināti. Savukārt privātmāju iedzīvotājiem tas ir jāpiesaka uzņēmumam, kas nodrošina atkritumu izvešanu.

Šie ir tikai pieci no neskaitāmiem veidiem, kas parāda, ka ar nelielu paradumu maiņu ir iespējams dzīvot videi draudzīgāk, samazinot radīto atkritumu daudzumu, un tādējādi ietaupot arī naudu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.