Menu
 

Aptauja: Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju vecumdienās vēlas ceļot vai dzīvot ārzemēs Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Teju puse Latvijas iedzīvotāju savas vecumdienas vēlas pavadīt, dodoties ceļojumos, atpūšoties vai pārvācoties dzīvot uz ārzemēm, un tikai 5% redz sevi turpinot savu profesionālo karjeru arī pēc pensijas vecuma sasniegšanas, liecina bankas “Citadele” meitas uzņēmuma “CBL Asset Management”veiktās Latvijas iedzīvotāju aptaujas dati.

Ceļojot un atpūšoties savas vecumdienas iedomājas 42% Latvijas iedzīvotāju, savukārt vēl 7% vēlas pārvākties uz dzīvi ārzemēs. Aptaujas dati liecina, ka biežāk par ceļošanu pensijas vecumā domā sievietes vecumā no 40 līdz 49 gadiem, kā arī jaunieši un jaunie pieaugušie līdz 29 gadu vecumam.

Mierīgi pavadīt vecumdienas mājās vēlas teju katrs ceturtais jeb 24%, turklāt dati liecina, ka šī vēlme palielinās, iedzīvotājiem kļūstot vecākiem, kamēr kāre pēc ceļošanas – gluži pretēji, samazinās.

Attīstīt kādu hobiju vecumdienās vēlētos 7% iedzīvotāju, savukārt 2% domātu par iestāšanos kādā sabiedriskā organizācijā. Aptaujas dati ļauj secināt, ka dalība kādā sabiedriskā organizācijā saistoša šķiet tikai sievietēm. Turpināt izglītoties vai apgūt jaunas prasmes plāno 3% aptaujāto.

7% Latvijas iedzīvotāju domā, ka līdz vecumdienām nemaz nenodzīvos – šādi uzskata katrs desmitais jaunietis vecumā no 18 līdz 29 gadu vecumam, turklāt vīrieši šādu domu pieļauj divas reizes biežāk nekā sievietes.

Pagājušā gada beigās vidējā pensija valstī bija 527 eiro. Apmēram 44% pensionāru ik mēnesi pensijā saņem no 300 līdz 500 eiro. Tas nozīmē, ka jau tagad pensionāri saņem apmēram 50% no vidējiem ienākumiem valstī, jo vidējā bruto alga bija 1369, bet neto – 1002 eiro. Aprēķini par iedzīvotāju uzkrājumiem signalizē, ka lielai daļai iedzīvotāju, dodoties pensijā, plānoto aktivitāšu vietā nāksies sagaidīt ienākumu kritumu par teju pusi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.