Menu
 

Dzintris Kolāts. Visu labāko – bērniem! Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintris Kolāts
Dzintris Kolāts. Visu labāko – bērniem! Foto no arhīva

"Visu labāko bērniem!" Šis lozungs, jau sazin cik senos laikos parādījies, ir tik pilnīgs, ka īsti ne ko pielikt, ne atņemt. Kā ņemsi nost bērniem? Ar cepurēm nomētās, un tas vēl būs maigs sods.

Tomēr jau pirms daudziem gadiem vismaz biedrs Ostaps Benders, dibinot "Zobena un spīļarkla savienību", bet īstenībā "pumpējot" naudu no lētticīgiem, vidēji turīgiem līdzpilsoņiem, izprata bērnu simbolisko lomu plašākā nozīmē, proti, jebkuru štelli nomaskēt ar bērnu vajadzībām – tas ir viens ļoti prātīgs risinājums! Ja kas – vācu ziedojumus bāreņiem, bet nu nesanāca šoreiz...

Negribas jau katru dīvainību tepat, šodienas Latvijā, likt blakus Ostapa Bendera kombinācijām, kaut gribi vai negribi līdzības parādās. Patiesi, ja par kādām dzelzceļa, celtniecības vai banku lietām aizdomīgums ir parasta lieta, tad bērnu labsajūtai un izglītošanai virzītie līdzekļi jau nu nekādi nav pakļaujami dažādu skauģu neķītrai apgrābstīšanai.

Rau, oktobra otrajā pusē dalīja valsts naudu, kas ministrijām bija palikusi pāri. Nolaidība jau ir pati pāri palikšana, bet, ja tā noticis, tad kristīgi jāsadala. Cita vidū Ministru kabineta lēmums noteica, ka pāri palikusī nauda novirzāma arī Ventspils Mūzikas vidusskolai – gandrīz 700 tūkstoši eiro. Mazliet mazāk, bet citām skolām arī: Liepājā – aptuveni 300 tūkstoši, Nacionālajai mākslu vidusskolai Rīgā – aptuveni 104 tūkstoši.

Sazin kas autoru raustīja aiz pirkstiem interneta meklētājā palūkot, vai ventspilnieki vēl kādu reizi nav pēc bērniem, precīzāk – mūzikas skolai, vajadzīgās naudas lūguši. Un kas to būtu domājis! Ir gan! Un daudz. Gods kam gods, arī saņēmuši daudz.

Tā, piemēram, 2014. gadā no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem (nu kā gan citādi!) Ventspils Mūzikas vidusskolai atvēlēti kopumā aptuveni 1,8 miljoni eiro. Savukārt 2016. gada beigās Centrālā finanšu un līgumu aģentūra pieņēmusi lēmumu piešķirt Ventspils Mūzikas vidusskolai gandrīz 11 miljonus eiro jaunas skolas ēkas ar koncertzāles funkcijām būvniecībai. Kā noprotams, šim mērķim tuvākajiem trim gadiem vēl ir paredzēti 4,5 miljoni eiro arī valsts budžetā. Jādomā, ka no šīs naudas finansēta arī pasaules augstākā līmeņa ērģeļu iegāde. Kopā ar pievienotās vērtības nodokli – 1,6 miljoni eiro. Salīdzinājumam: 2016. gadā Kultūras ministrija piešķīra līdzekļus instrumentu iegādei arī Latvijas Nacionālajai operai un baletam – veselus 11 tūkstošus! Bet neaizmirsīsim pamatpostulātu: visu labāko bērniem! Kurš iedrošināsies iebilst?! Opera, kā zināms, vairāk tomēr ir pieaugušo mūza...

Un tā, simtgadei par godu, uz Ventspili ceļo vēsts par labas naudiņas piešķiršanu. Skolas ieskandināšanas pasākums tūlīt sākšoties. Tādēļ vajagot fiksi. Visu labāko bērniem! Maza nesaprašana vien par to, vai bērni dzimst tikai Ventspilī? Rau, tepat Pierīgā, kur dažā novadā gan darbavietu skaits ar Ventspili salīdzināms, gan bērni dzimst... Nevar jau teikt, ka nekur citur nav piešķirts nekas. Tomēr, salīdzinot ar miljonīgajiem skaitļiem "pilsētai ar rītdienu", mērogi stipri niecīgāki.

Nevar taču būt, ka šeit, civilizētā Rietumu demokrātijai uzticīgā pasaulē, būtu parādījies lielā blēža Ostapa Bendera bacilis. Tas tak’ nevar būt tiesa! Tomēr pragmatiska skaidrojuma tik ļoti nesamērīgai miljonu dalīšanai nav. Kur nav skaidrojuma, rodas interpretācijas, tajā skaitā – nepavisam ne tās labākās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.