Menu
 

Mārcis Bendiks. Viens likums visiem, savs nodoklis katram Apriņķis.lv

  • Autors:  Mārcis Bendiks
Mārcis Bendiks. Viens likums visiem, savs nodoklis katram Publicitātes foto

Valdības veidošanā nākamais etaps – pēc Jaunās konservatīvās partijas nesekmīgās iniciatīvas "KPV LV" startē ar savā ziņā pretēju shēmu, proti, valdības deklarāciju uztaisa paši, pārējie aicināti uz tās izpildi, līdzīgi kā padomju tautai lika priekšā komunisma uzcelšanas programmas. Atšķirībā no Jaunās konservatīvās partijas jauninājuma, piedāvājot amatus bez darbiem, šeit būtu darbi bez amatiem.

Piedāvājuma pasniegšanas vienkāršība aizēno kādu īsti vērtīgu, es pat teiktu, valstiski filosofisku domas lidojumu, kas kautri ieslēpies vienā teikumā par nodokļu dažādošanu. Proti, dažādas nodokļu likmes varētu būt gan nozarēm, gan reģioniem. Atgādināšanai: nodokļu sistēmas vienkāršība tikusi uzskatīta par valsts ekonomikas priekšrocību starptautiskā konkurencē, bet tās sarežģīšana rada problēmas gan nodokļu aprēķināšanā, gan sistēmas administrēšanā kopumā. Tā nodokļu reformas rezultātā ieviestās dažādās iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes vēl nemaz tā īsti nav sagremotas. Bet gan jau.

Nozaru skaits Latvijā saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes klasifikatoru ir 21, bet plānošanas reģionu – 5, kopā sanāktu 105 nozaru/reģionu kombinācijas. Tā vien šķiet, ka novecojusī "konservatoru" dogma "Viens likums, viena taisnība visiem" tiks aizstāts ar "Viens likums, savs nodoklis katram". Ideja laikmetīga. Galu galā ikkatram vienam no mums ir savs superindividualizēts profils visādos tur feisbukos un citos internetos. Tieši tāpat katram varētu būt sava nodokļu un nodevu kombinācija, nevis visiem viena bezpersoniska kārtība.

Lai pasargātu ideju no vecu retrogrādu uzbrukumiem, kas pareģos Valsts ieņēmumu dienesta nespēju tikt galā ar tik laikmetīgu pieeju, piedāvāju iesākumam attīstīt vienkāršāku pilotprojektu nodokļu reģionālajā un nozaru specializācijā, proti, sākt ar akcīzi degvielai un alkoholam. Pirmkārt, abās šajās jomās jau eksistē divas nodokļa iekasēšanas kārtības, proti, "pa pilnu spoli" un "nemaz". Tā, benzīntankā ir dīzelis parastais, un ir agrodīzelis, un to pēdējo dod tiem, kam jau pienākas bez akcīzes. Ar dzeramo līdzīgi: veikalā – ar akcīzes marku un attiecīgu cenu, točkā – nu jūs paši saprotat...

Reģionālo akcīzes likmju atšķirība dotu iespēju uzplaukt tirdzniecībai reģionu pierobežā. Ja Latgalē likme būtu zemāka nekā Vidzemē, tad Varakļānos varētu izveidot tirdzniecības centrus līdzīgi, kā šobrīd igauņus apkalpo Ainažos un Valkā.

Par nozarēm runājot, būtu tikai taisnīgi, ja Latgales plānošanas reģionā celtniekiem (klasifikators F) šņabis pilnīgi oficiāli maksātu kādu eiriku mazāk, bet aizdomīgiem tipiņiem (klasifikators L, "operācijas ar nekustamiem īpašumiem") – pusotra vai divus vairāk. Šī problēma galu galā būs jārisina arī visos citos deklarācijā iecerētajos nodokļu dažādošanas gadījumos: ja būs sevišķa uzņēmumu ienākuma nodokļa likme Zemgalē, kā tā tiks attiecināta uz attiecīgā uzņēmuma biznesu Latgalē? Un algām iedzīvotāju ienākuma nodokli skaitīs pēc uzņēmuma adreses, darbinieka deklarētās dzīvesvietas vai pēc reālās darbavietas? Iespējamo kombināciju skaits gribi negribi saskries tik liels, ka vienkāršāk būs katram iedot savu nodokļa likmi, un miers.

Princips "Savs nodoklis katram" neapšaubāmi vedīs mūs sociāla taisnīguma un vispārējas laimes virzienā, vienkārši un konstruktīvi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.