Menu
 

Aptauja: Gaidot Ziemassvētkus, seniori jūtas vientuļāki nekā pārējā sabiedrība Apriņķis.lv

  • Autors:  Vineta Vilistere-Lāce, "PNB bankas" komunikācijas vadītāja
Aptauja: Gaidot Ziemassvētkus, seniori jūtas vientuļāki nekā pārējā sabiedrība Foto: pixabay.com

Gada nogalē gaidāmie svētki Latvijas iedzīvotājos raisa atšķirīgas izjūtas, noskaidrots “PNB bankas” veiktajā aptaujā. Lai gan kopumā sabiedrībai Ziemassvētki un gadu mija izteikti saistās ar ģimeniskumu un svētki tiek gaidīti ar prieku un cerībām, vecāka gadagājuma cilvēki svētku priekšvakarā izjūt vientulību, retāk izbauda ģimenisku svētku maltīti un retāk apmeklē publiskos svētku pasākumus.

Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanas tradīcijas Latvijas iedzīvotājiem galvenokārt saistās ar ģimenisku kopābūšanu: 77% aptaujāto bauda svētku maltīti ģimenes lokā, bet 54% – pasniedz dāvanas. Nepilna ceturtā daļa aptaujāto (24%) svētku laikā labprāt apmeklē dažādus svētku pasākumus, 12% – dodas uz dievkalpojumu baznīcā, bet 11% svētkos tradicionāli tiekas ar draugiem un domubiedriem. Vienlīdz daudz aptaujāto (6%) svētku brīvdienas gada nogalē izbauda, apceļojot Latviju vai dodoties ceļojumā uz ārvalstīm.

Savukārt seniori, vaicāti, kādas sajūtas rada gada nogalē gaidāmie svētki, būtiski retāk min prieku (31% pretstatā 39% vidēji), kā arī harmoniju un mieru (18% pretstatā 29% vidēji). Ģimenisku kopābūšanu ziemas saulgriežos un gadu mijā piedzīvo mazāk nekā puse (44%) senioru vecumā pēc 60 gadiem. Savukārt 8% aptaujāto senioru norāda, ka gadu mijas svētkus nesvin vispār, tostarp 3% tāpēc, ka nav, ar ko tos kopā atzīmēt, bet 5% tamdēļ, ka svinības nevar atļauties finansiālu apsvērumu dēļ.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.