Menu
 

Aptauja: "Sērfo" internetā, ēdot, ejot pa ielu un pat sēžot vannā Apriņķis.lv

  • Autors:  "Samsung skolas nākotnei" pārstāvji
Aptauja: "Sērfo" internetā, ēdot, ejot pa ielu un pat sēžot vannā Foto: pixabay.com

“Samsung skolas nākotnei” un Kultūras ministrijas veiktā aptauja atklāj, ka vairākums Latvijas jauniešu “sērfo” internetā, sazinās sociālajos tīklos vai kā citādi pavada laiku tiešsaistē, ieturot maltīti vienatnē. Tāpat gandrīz 40% aptaujāto viedierīcēs izklaidējas stundu laikā skolā, bet trešdaļa – esot vannā.

“Viedtālrunis un citas mobilās viedierīces ir lieliski rīki, kas ik dienu ļauj mums sazināties, strādāt, mācīties un izklaidēties, neierobežojot mūs ne laikā, ne telpā. Tomēr daudzi ļaujas ieradumam impulsīvi atsaukties uz katru viedtālruņa signālu un vibrāciju, no kā būtu vēlams atturēties vakaros vai brīvdienās,” saka iniciatīvas “Samsung Skola nākotnei vadītāja Baltijā Egle Tamelīte.

Jaunieši “sērfo” gandrīz visur

Izmantojot viedtālruni vai planšeti, jaunieši internetā lasa ziņas, sazinās sociālajos tīklos vai kā citādi pavada laiku tiešsaistē visdažādākajos brīžos un vietās: 84% – maltītes laikā vienatnē, 67% – skatoties TV, 53% – pārvietojoties pa ielu, 40% – stundu laikā skolā, bet 20% – ārpusklases nodarbībās. Puse aptaujāto viedtālruni izmanto, atrodoties tualetē, bet trešdaļa viedierīci lieto arī vannā.

Kaut gan varētu domāt, ka jaunieši telefonu no rokām neizlaiž nekad, 81% aptaujāto atzinuši, ka, ieturot maltīti kopā ar ģimeni, viedierīču izmantošana izklaidei un laika nosišanai viņiem neesot pieņemama. 36% jauniešu tās nelietotu, ēdot kopā ar draugiem vai klasesbiedriem.

Vēlas vairāk laika pavadīt ar draugiem un ģimeni

Lai arī jaunieši lielu daļu laika pavada, izdzīvojot savu virtuālo dzīvi, 73% nepatīk, ka, esot kopā ar draugiem, citi “sērfo” viedtālrunī, bet 68% netīk, ka viedierīcēs “iegrimst” ģimenes locekļi. Daudzi arī atzinuši, ka gan ar draugiem (79%), gan ģimeni (56%) vēlētos vairāk laika pavadīt klātienē un ne tik daudz, sazinoties ar tehnoloģiju palīdzību.

“Ikvienam, gan esot kopā ar tuviniekiem, gan atrodoties publiskās vietās, būtu vēlams ievērot viedtālruņa etiķeti. Kvalitatīvi pavadīts laiks ar tuvākajiem diez vai būs savienojams ar “sēdēšanu” tālrunī un nebeidzamām virtuālajām sarakstēm. Klusajās zonās – teātros, koncertos, bibliotēkās un muzejos – viedtālrunis būtu jāizmanto tā, lai netraucētu citiem. Bet, lai ievērotu satiksmes drošību, “sērfošana” internetā vai elektroniskā saziņa nav pieļaujama arī esot uz ielas. Viedierīču mērķis ir efektivizēt mūsu dzīvi, padarīt to vienkāršāku, nevis apdraudēt mūsu drošību vai sagādāt neērtības un nepatīkamus brīžus apkārtējiem, tāpēc mums visiem būtu vēlams apgūt pieklājīgu mobilo ierīču lietošanu,” norāda E. Tamelīte.

Aptauju veica “Samsung skola nākotnei” sadarbībā ar LR Kultūras ministriju 2018. gada novembrī un decembrī, aptaujājot 154 respondentus vecumā no 14 līdz 18 gadiem.

“Samsung skola nākotnei” ir “Samsung Electronic Baltics” sociālā iniciatīva, kuras ietvaros jau otro gadu tiek realizēta programma “Skolēna digitālais IQ”. Tā tapusi sadarbībā ar Latvijas digitālās jomas ekspertiem, un programmas mērķis ir veicināt jēgpilnu digitālo tehnoloģiju lietošanu, izmantojot tās ikdienas dzīvē, mācībās un arī nākotnē darba gaitās. Programma vietnē www.skolanakotnei.lv bez maksas pieejama ikvienam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.