Menu
 

Viedoklis. Alga 6200,75 eiro mēnesī Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Viedoklis. Alga 6200,75 eiro mēnesī Foto - arhīvs

28.decembrī mediju uzraugs – Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome – vienbalsīgi lēma izteikt neuzticību LTV valdes priekšsēdētājam Ivaram Beltem un valdes loceklim programmu attīstības jautājumos Sergejam Ņesterovam. Atlaistie valdes locekļi par padomes lēmumu pauž izbrīnu un vēlas lūgt neatkarīgu komisiju izvērtēt viņu darbu.

Nekļūdīgi var teikt, ka viens no iemesliem, kāpēc Beltes kungs tik izmisīgi mēģinās noturēties amatā pretēji mediju uzrauga lemtajam ir ļoti vienkārši merkantili izskaidrojams. Vai jūs zināt, kādu atalgojumu mēnesī saņēma atlaistais LTV vadītājs? 2017.gadā Ivara Beltes alga tika palielināta par 30,1% līdz 74 409 eiro gadā, liecina viņa Valsts ieņēmumu dienestam iesniegtā amatpersonu deklarācija. Tātad – 6200,75 eiro mēnesī. Viena normālas mašīnas cena kaut vai katru mēnesi.

Skaitīt naudu cita maciņā neesot labais tonis, bet, piedodiet, šoreiz tas ir mūsu kopējais maciņš, par kura izlietojumu vismaz demokrātijas apstākļos katram ir tiesības interesēties un sekot līdzi tā izlietojumam. Kā Beltes kungam, saņemot šādu atalgojumu no mūsu kopējā maciņa, ir veicies ar sabiedriskā medija vadīšanu? Kā katra cilvēka darbā, arī I.Beltem ir uzteicamas lietas. Piemēram, spēja piesaistīt skatītāju, ātri reaģējot uz sabiedrības mainīgo viedokli un vēlmēm, arvien vairāk apmierinot skatītāju vēlmi pēc izklaides un komerciāla satura.

Un tomēr. Kā Beltes kunga laikā ir veicies ar tautai nozīmīgu un sarežģītu jautājumu risināšanu. Piemēram, cik liela ir bijusi sabiedriskā medija loma, lai stiprinātu cilvēku piesaisti novadiem un lepnumu par savu valsti? Lai sekmētu cilvēku atriešanos Latvijā? Lai veicinātu likumā noteikto integrāciju uz latviešu valodas pamata? Lai stiprinātu ģimenes vērtības?

Protams, protams, nav LTV spēkos radīt darbavietas, lai cilvēki neaizbrauktu no Latvijas, nav LTV spēkos radīt ģimenēs vairāk bērnu un spēju vecākiem rūpēties par viņiem. Taču sabiedriskais medijs spēj runāt par vērtībām, rādīt un radīt sabiedrībā noteiktus uzvedības un morāles kodeksus, var veicināt tautai nozīmīgus, uz ilgtermiņa attīstību vērstus priekšstatus. Par to, kā LTV ir veicinājis, piemēram, ģimenes vērtību stiprināšanu var spriest, pārdomājot par pēdējā laikā vēroto Latvijas televīzijā.

Lūk, daži uzkrītoši fakti. Laikā, kad Latvijā notika Romas katoļu baznīcas Pāvesta Franciska vizīte, LTV tika reklamēta (vairākas reizes dienā) un 21. septembra vakarā plkst. 22.25 LTV 7 kanālā arī pārraidīta filma par lesbietēm “Sangailes vasara”. Šī filma tika arī izreklamēta kā kino festivāla “Rīga IFF” viena no filmām raidījumā “Kultūras ziņas”, kas tika pārraidīts 29. septembrī. Vai tas bija apzināts lēmums no LTV vadības puses? Vai šis filmas demonstrēšanai tika izlietoti līdzekļi (105 500 eiro), kas tika papildu LTV piešķirti Pāvesta vizītes atspoguļošanai?

Tikai ar dažu nedēļu starplaiku – 7. oktobra svētdienas vakarā tika demonstrēta filma, kurā vairākkārt tika lietoti necenzēti lamuvārdi, ar maldinoši maigo nosaukumu “Māmiņa”. Tas laikam arī ar mērķi, lai ģimenes locekļiem, kuri svētdienas vakarā vēlējās noskatīties kopīgu filmu, veidotu priekšstatu par savstarpējo saprašanos un attiecību modeli? Nākamajā nedēļā, 14. oktobrī, LTV 1 programmā plkst. 22.45 tika demonstrēta filma “Telma”, kurā klājā veidā tika uzsvērtas idejas, kas ir vērstas pret kristīgo morāli un ētiku, turklāt arī šajā filmā bija ainas ar homoseksuālismu. Kāpēc tāda izvēle sabiedriskajā TV?

Vēl viens piemērs. 24. novembra vakarā nolēmām kopīgi ar kaimiņu bērniem noskatīties deju lieluzvedumu “Abas malas”, kurā dejoja viena no kaimiņu meitām. Brīdī, kad skaisto priekšnesumu pārtrauca reklāma ar tekstu, ka tiekot piedāvāts risinājums pārtrauktam dzimumaktam, proti, prezervatīva lietošana, bijām neizpratnē par notiekošo. Dažas dienas vēlāk sašutumu par šādu LTV rīcību publiski pauda Latvijas Nacionālās operas un baleta vadītājs, komponists Zigmārs Liepiņš, kurš izteica skarbu neapmierinātību ar to, ka viena no grandiozākajiem valsts simtgades uzvedumiem – deju lieluzvedumu “Abas malas” – translāciju Latvijas Televīzijā pārtrauca bezgaumīgas reklāmas. Tas esot uzskatāms par likuma pārkāpšanu, un uzvedumam iztērētais pusmiljons eiro “palaists vējā”. LTV vadība savu rīcību attaisnoja.

Tieši tāpat jau vairākus gadus ir tikusi attaisnota un aizstāvēta jebkura kritika LTV virzienā, kuru ir izteikuši gan atsevišķi skatītāji, gan sabiedriskās organizācijas. Vienmēr ir tikuši atrasti juridiski samezgloti argumenti, aizbildinoties ar komerciāliem noslēpumiem, neatklājamām līgumu detaļām vai tamlīdzīgām apšaubāmām, sabiedriskās raidorganizācijas necienīgām tēzēm. Un galu galā kritikas gadījumā allaž ir bijis iespējams lietot “sakrālo” frāzi par nepamatotu uzbrukumu preses brīvībai.

Paredzams, ka arī šobrīd, kad neuzticību iemantojušo valdes locekļu cīņa par amatu ar  6200 eiro lielo algu vēl nav noslēgusies, publiski preses brīvības piesaukšana dažādos formātos skanēs un tiks tiražēta gana bieži.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.