Menu
 

Salaspils mērs pauž nepieciešamību pilnībā reformēt pašvaldību likumdošanas bāzi

  • Autors:  LETA
Salaspils mērs pauž nepieciešamību pilnībā reformēt pašvaldību likumdošanas bāzi Foto - arhīvs

Jaunajai Saeimai būtu pilnībā jāpārskata un jāreformē pašvaldību likumdošanas bāze, šādu viedokli intervijā aģentūrai LETA pauda "Jaunās Vienotības" (JV) valdes loceklis, Salaspils domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars.

Viņš skaidroja, ka patlaban no 118 novadiem gandrīz 60 neatbilst likumā noteiktajiem kritērijiem, jo tajos ir mazāk par 4000 iedzīvotāju. "Šādos apstākļos es uzdrošinos apgalvot, ka plānotā reģionālā reforma, kas paredzēs lielāku novadu veidošanu, tiešā veidā skars apmēram 60 pašvaldību politiķus un ierēdņus," norādīja Čudars.

Politiķis aicina rēķināties, ka pašvaldību reformatorus sagaida lieli šķēršļi un reforma netiks uzņemtas ar aplausiem, tomēr viņš domā, ka tā ir paveicama. Čudars par optimālāko Latvijā uzskata aptuveni 30 pašvaldību modeli, tomēr arī viņam nav skaidra redzējuma, ko darīt ar Rīgu un Pierīgu. "Ja pašvaldība novadā ir gandrīz vienīgais darba devējs, jājautā, vai tai ir tiesības uz pastāvēšanu?" retoriski vaicāja Čudars.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) bija izstrādājusi pašvaldību sadarbības teritoriju plānu, kas novados neguva atbalstu, bet tagad valdību veidojošās partijas it kā ir sākušas runāt par teritoriālo reformu, kas paredz krasu novadu skaita samazināšanu, iespējams, prefektu iecelšanu apriņķos un citas pašvaldībās neizdiskutētas lietas, izteicās Čudars.

Viņš norādīja, ka politiskie spēki ir paziņojuši par nodomu veikt pašvaldību reformu, bet to piedāvājumi ir ļoti atšķirīgi. Piemēram, "KPV LV" vēloties reģionos iecelt prefektus, savukārt "Attīstībai/Par" rosinot apvienot pašvaldības ap reģionālās attīstības centriem, būtiski samazinot novadu skaitu. JV uzskata, ka novadiem jābūt daudz lielākiem un spēcīgākiem nekā tagad. "Manuprāt, par prefektiem var runāt tad, ja ir zināms, ko viņi darīs. Man šobrīd neviens nav spējis izskaidrot, kādas būs prefektu funkcijas. Kamēr šī diskusija nav nonākusi profesionālā fāzē, tā nav ņemama nopietni," uzsvēra Čudars.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.