Menu
 

Ekonomists: Naftas cenu kritums pērnā gada nogalē mazinājis inflāciju arī Latvijā

  • Autors:  Mārtiņš Āboliņš, bankas “Citadele” ekonomists
Ekonomists: Naftas cenu kritums pērnā gada nogalē mazinājis inflāciju arī Latvijā Foto - publicitātes

Patēriņa cenu svārstības Latvijā turpina noteikt ārējie faktori un straujais naftas cenu kritums pērnā gada nogalē mazinājis patēriņu cenu inflāciju arī Latvijā. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija, pērnā gada decembrī vidējās patēriņa cenas Latvijā samazinājās par 0,4% pret iepriekšējo mēnesi, savukārt salīdzinājumā ar 2017. gada decembri tās augušas par 2,6%.

Tā rezultātā pēc trīs mēnešu pārtraukuma inflācija Latvijā atkal noslīdējusi zem 3% un gada vidējā inflācija Latvijā pērn bijusi 2,5%, kas ir ļoti tuvu iepriekš prognozētajam līmenim.

Vislielākā ietekme uz patēriņa cenām Latvijā decembrī bija naftas cenu kritumam globālajos tirgos, kā rezultātā degvielas cenas Latvijā decembrī samazinājās par 4,7% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi. Šobrīd gan naftas cenas pasaules tirgos ir atkal sākušas palielināties, tādēļ degvielas tālāku cenu kritumu Latvijā tuvākajos mēnešos mēs, visticamāk, neredzēsim.

Bez degvielas cenām, ārējiem faktoriem liela nozīme ir arī pārtikas cenās, kas decembrī Latvijā palielinājās par 0,7%. Taču šoreiz tas pamatā ir saistīts ar sezonāliem faktoriem, jo pasaules cenas pasaulē pēdējos sešos mēnešos ir bijušas salīdzinoši stabilas un salīdzinājumā ar 2017. gada decembri pārtikas cenas Latvijā augušas vidēji tikai par 0,4%. Vidēji nemainīgais cenu līmenis gan slēpj sevī ļoti atšķirīgu dinamiku starp dažādām pārtikas grupām un, piemēram, ja maizes, kā arī graudaugu cenas Latvijā decembrī bija augušas par 4,6%, tad augļu cenas samazinājās par 5,3% salīdzinājumā ar 2017. gada decembri.

Salīdzinoši nemainīgs faktors cenu kāpumā Latvijā ir arī straujais darba algu pieaugums. Tā rezultātā decembrī augušas kultūras (+5,3% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi), ēdināšanas (+4,0%), frizētavu (+5,7%) un apdrošināšanas (+4,6%) pakalpojumu cenas.

Pēc manām prognozēm patēriņa cenas Latvijā 2019.gadā varētu palielināties par aptuveni 2,6-2,8%, kas ir ļoti tuvu pērnā gada inflācijas līmenim. Inflāciju Latvijā 2019. gadā veicinās darba algu kāpums, kā rezultātā pakalpojumu cenas varētu palielināties par 3-3,5%. Papildus tam vidējo cenu līmeni Latvijā 2019. gadā palielinās arī nodokļu reformas ietvaros jau 2017. gadā apstiprinātais akcīzes likmju pieaugums alkoholam un tabakai.

Tāpat 2019. gadā Latvijā gaidāms arī elektroenerģijas cenu kāpums par 10-15 un par nodomu palielināt siltumenerģijas tarifus par 12,6% no šī gada aprīļa ir paziņojis arī "Rīgas siltums". Tas jau bija iepriekš gaidāms, jo Rīgā pēdējo reizi siltumenerģijas tarifs bija mainījies 2017. gada sākumā un kopš tā laika energoresursu cenas pasaulē ir palielinājušās. Nodokļu likmju izmaiņas, kā arī gaidāmais elektroenerģijas un siltumenerģijas cenu pieaugums kopējo inflācijas līmeni Latvijā šogad palielinās par gandrīz 1%. Savukārt pārtikas cenās pasaulē šobrīd vērojama diezgan liela stabilitāte, tādēļ pārtikas cenu inflācija Latvijā 2019. gadā, visticamāk, būs neliela.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.