Menu
 

Zīle: Lielbritānijas neizstāšanās no ES vairs nav iespējama

  • Autors:  LETA
Zīle: Lielbritānijas neizstāšanās no ES vairs nav iespējama Foto - arhīvs

Lielbritānijas neizstāšanās no Eiropas Savienības (ES) vairs nav iespējama, un to ir atzinuši pat tie britu politiķi, kuri iestājas pret "Brexit", šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas Roberts Zīle (VL-TB/LNNK).

Pēc viņa paustā, pat ja Lielbritānijā tiktu sarīkots atkārtots "Brexit" referendums, viss nebūtu tik vienkārši, turklāt joprojām nevar izslēgt, ka referenduma rezultāts būtu tāds pats kā pirms divarpus gadiem. "Tas nav tik vienkārši, un es domāju, ka to ceļu nevajag iet nevienam," izteicās Zīle.

Politiķis atzina, ka, lai arī ļoti daudzi, tai skaitā viņš pats, Lielbritāniju nākotnē labprātāk redzētu ES valstu saimē, tomēr nebūtu pareizi tagad mēģināt pārliecināt britu politiķus par nepieciešamību rīkot atkārtotu referendumu vai kā citādi mainīt lēmumu, kas pieņemts, balstoties uz demokrātiskā procesā paustu vēlētāju vairākuma viedokli.

Komentējot Lielbritānijas nespēju nobalsot par "Brexit" vienošanos, Zīle pieļāva, ka šī iemesla dēļ varētu būt neliela pretimnākšana no ES puses. "Es domāju, ka šeit ir politiskās gribas jautājums. Tomēr divas puses Eiropas demokrātijās sarežģītā brīdī var atrast abpusēji pieņemamus risinājumus," uzskata EP deputāts.

Kā ziņots, ES amatpersonas izskata plānus par "Brexit" atlikšanu līdz nākamajam gadam, Vācijai un Francijai dodot mājienus par iespēju pagarināt izstāšanās sarunas, ņemot vērā politiskās jukas Lielbritānijā, vēsta laikraksts "The Times".

Diplomāti un amatpersonas gatavo ilgāku pagarinājumu, nekā tas ir paredzēts ES līguma 50.panta izstāšanās procedūrā, ņemot vērā to, cik smagu sakāvi Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja otrdien pieredzēja balsojumā par viņas "Brexit" vienošanos.

Līdzšinējā plānā galvenā uzmanība bija veltīta varbūtībai, ka "Brexit" varētu tikt atlikts no 29.marta uz trim mēnešiem - līdz jūnija beigām, sacīja vairāki avoti. Tomēr ES amatpersonas tagad izvērtē juridiskos ceļus, lai atliktu "Brexit" līdz nākamajam gadam.

Kā ziņots, Mejas panākto vienošanos par izstāšanās nosacījumiem no ES balsojumā otrdienas vakarā Lielbritānijas parlamentā atbalstīja tikai 202 deputāti, kamēr 432 likumdevēji to noraidīja.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.