Menu
 

Katrs trešais Latvijas iedzīvotājs bieži izsaka komplimentus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Katrs trešais Latvijas iedzīvotājs bieži izsaka komplimentus Foto - arhīvs

Absolūtais vairākums jeb 94% Latvijas iedzīvotāju mēdz izteikt komplimentus, liecina pētījumu kompānijas “Kantar TNS” veiktā aptauja. 24. janvārī tiks atzīmēta Starptautiskā komplimentu diena.

Aptuveni katrs trešais (39%) iedzīvotājs vecumā no 18 līdz 60 gadiem ir norādījis, ka bieži izsaka komplimentus citiem cilvēkiem. Nedaudz vairāk nekā puse jeb 55% iedzīvotāju ir norādījuši, ka komplimentus citiem izsaka reti. Visbiežāk komplimenti tiek izteikti tāpat – lai citiem ir patīkami.

Trešā daļa (33%) iedzīvotāju, kuri ikdienā izsaka komplimentus citiem, visbiežāk to dara tāpat vien – lai cilvēkiem ir patīkami. Vērojams, ka tendence veicināt pozitīvas emocijas, pasakot kādu labu vārdu, ir pieaugusi (salīdzinājumā ar rezultātiem iepriekšējā pētījuma periodā, 2019. gada janvārī šis rādītājs ir būtiski pieaudzis). Savukārt piektā daļa (20%) iedzīvotāju izsaka komplimentus par izskatu, 15% – par labi padarītu darbu.

Salīdzinoši mazāk iedzīvotāju izsaka komplimentus par garšīgi pagatavotu maltīti (9%), par kādu īpašu sasniegumu, piemēram, sportā vai darbā (7%), par kopā labi pavadītu laiku (5%) vai par interesantu ideju (4%).

Sievietes salīdzinoši biežāk nekā vīrieši izsaka komplimentus par izskatu. Iedzīvotāji 30-39 gadu vecumā salīdzinoši biežāk izsaka komplimentus par kādu īpašu sasniegumu, piemēram, sportā vai darbā, savukārt iedzīvotāji 50-60 gadu vecumā salīdzinoši biežāk izsaka komplimentus tāpat – lai cilvēkiem būtu patīkami.

Visvairāk Latvijas iedzīvotāju izsaka komplimentus saviem dzīvesbiedriem – to norādījuši 30%. Piektā daļa (19%) no tiem, kuri izsaka komplimentus, izsaka tos saviem draugiem, 16% – bērniem, 13% – kolēģiem. Salīdzinoši mazāk iedzīvotāju izsaka komplimentus paziņām (9%) vai saviem vecākiem (3%).

Vīrieši salīdzinoši vairāk izsaka komplimentus savām dzīvesbiedrēm nekā sievietes saviem dzīvesbiedriem. Saviem bērniem komplimentus salīdzinoši biežāk izsaka sievietes, kā arī iedzīvotāji 40-49 gadu vecumā. Sievietes un jaunieši 18-29 gadu vecumā salīdzinoši biežāk izsaka komplimentus saviem draugiem. Vadītāji, augstākā līmeņa speciālisti salīdzinoši biežāk nekā cita veida nodarbinātie izsaka komplimentus saviem kolēģiem, savukārt skolēni un studenti – saviem draugiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.