Menu
 

Mārcis Bendiks. Prātojums par mazgāšanas mazgāšanu Apriņķis.lv

  • Autors:  Mārcis Bendiks, publicists
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Ikurāt pirms gada sākās milzu jandāls ap čaulu kompānijām, netīrās naudas atmazgāšanu un ar to saistītām lietām. Atnāca tāda kā izziņa no dīķa otras puses, ka “ABLV banka” esot tik šausmīgs noziedzīgi iegūtu līdzekļu auklēšanas un terorisma finansēšanas perēklis, ka tas pilnībā jāizolē no sabiedrības.

Mūsu valdība īsti latviskas iztapības paraughistērijā sāka mētāties ar pašiem mazsaprotamiem skaitļiem par to, cik, kas un kādā laika sprīdī vispār no mūsu finanšu sistēmas jāizmēž. Izkliegtie procentu rādītāji mainījās ik pārdienas, un atbildīgie resori naski ķērās pie naudas mazgātāju mazgāšanas.

Bez kādiem smalkiem mājieniem, rupji kā kolhoza ballē, vaininieki tika uzrādīti pilnīgi tieši – “nerezidentus apkalpojošās bankas”, tātad vietējās. Baltum baltās, skaisti smaržojošās skandināvu institūcijas, protams, ir ārpus jebkādām aizdomām. Tās tak pilnībā rietumnieciskas, nerezidentus neapkalpo, ni un ni, un vispār – kas var būt pasaulē uzticamāks un godīgāks par Rietumeiropas baņķieriem.

Dāņu “Danske Bank” vārds šai ideālajā ļaunuma–labuma dalījumā ienesa aumež nepatīkamu plaisu. Izrādās, caur šamajiem krietni 200 miljardi netīras naudas izpumpēts! Lai utopisko bildīti kaut cik necik saglabātu, strauji ripoja galvas, ļauno Igaunijas filiāli nolīdzināja līdz ar zemi, un vainīgi tak, protams, ir kādi vietējie blēži, ne jau skandināvu baltie tēvi.

Izrādās, mūsu pašu “Swedbank” ir kādus miljardiņus no šīs straumes tālāk virzījusi, lai arī turpina taisīt svētulīgu ģīmi. Raksturīgi, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija ar “Swedbank” jau 2016. gadā bija noslēgusi administratīvu līgumu. Izklausās smalki, pārtulkošu latviski: banka bez trokšņa nomaksā soda naudiņu drusku virs miljoniņa, bet publikai neviens neko par šmucēm konkrēti nestāsta. Lai nešmulētu baltumbalto tēlu.

Starptautiski pazīstamais – savulaik investors un Krievijā nogandētā jurista Magņicka darba devējs, tagad cīnītājs – Bils Brauders jau kādu laiku rādīja ar pirkstu uz vairākām skandināvu bankām, ieskaitot dažas mums labi pazīstamās baltumbaltās. Tagad nāk gaismā konkrēta sasaiste ar šo lietu, un gan jau zviedri ar laiku paši savējos izdrāzīs ne pa jokam.

Pa tam lāgam leģendārajam finanšu gigantam “UBS”, Šveices lielākajai bankai, franču iestādes piespriedušas naudas sodu, kā jūs domājat, par ko? Mašīnu parkošanu zaļajā zonā? Braukšanu bez biļetes piepilsētas elektrovilcienā? Ko tad bezgala godīgie rietumnieciskie baņķieri tādu būtu sastrādājuši?

Nē, nē, šoreiz 4,2 miljardu dolāru sods ir par naudas atmazgāšanu un palīdzēšanu izvairīties no nodokļu nomaksas! Un tas ne par mūžveciem grēkiem, kuru varētu būt iekrāts milzums. Šoreiz runa ir tikai par franču klientiem un tikai par periodu no 2004. līdz 2012. gadam. Kā teiktu reklāmisti, sekojiet turpinājumam!

Secinājums šoreiz vienkāršs: mazgā krievi, mazgā igauņi, mazgā zviedri un šveicieši. Visi mazgā. Publiski nupat ir nācis zināms tas, kas no vienkārša veselā saprāta viedokļa ir pilnīgi neizbēgams, – ja netīrā nauda plūst no austrumiem uz rietumiem, tad tā rietumos arī nonāk. Gan ar pelēko latvju un igauņu bāliņu, gan ar zviedru balto tēvu pūlēm.

Mūsu valdīšana līdz šim ir tēlojusi ciema muļķīti, pati darbinājusi publiskas skalošanas mašīnu, vienus mazgātājus cenšoties atmazgāt baltus, citus – atdot maitas putniem noknābāšanai. Žanra krīze, teiktu Ostaps Benders. Būs jāpārkvalificējas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.