Menu
 

Komentārs. Par mata tiesu no nelaimes Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto: Kaspars Suškevičs, Salaspils Sporta nams Foto: Kaspars Suškevičs, Salaspils Sporta nams

Pirmslieldienu rosībā maz uzmanības tika pievērsts ziņai, ka tehnisku iemeslu dēļ uz nenoteiktu laiku slēgts Salaspils peldbaseins, kas ekspluatācijā nodots tikai 2017. gada vasarā. Tobrīd informācija par to, kas ir šie tehniskie iemesli, sabiedrībai netika darīta zināma – novada pašvaldības tīmekļa vietnē tie netika (un joprojām nav) paskaidroti, opozīcijas deputāti un žurnālisti objektā ielaisti netika. Taču jau tūlīt pēc informācijas publiskošanas novada "Facebook" lapā parādījās ziņas no aculieciniekiem, kuri zināja teikt, ka baseina darba laikā no griestiem pēkšņi nokritusi rīģipša plāksne.

Salaspils novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars pat vēl pēc vairākām dienām, atbildot uz LTV 7 žurnālistu jautājumu, kas īsti noticis peldbaseinā, acis nepamirkšķinot, stāstīja, ka no griestiem esot atdalījusies viena vai divas plāksnes, bet tās neesot nokritušas (!) uz grīdas vai kādam uz galvas. Mēra teiktajam pilnīgi pretējs ir aculiecinieces Ingas Vanagas stāstītais, kura tieši tobrīd, kad atskanējis troksnis, atradusies pirts telpā. Viņa esot izbijusies, jo nodomājusi, ka bērns nokritis, taču, izsteidzoties no telpas, ieraudzījusi, ka dušas nodalījumā uz zemes atrodas nokritusi griestu plāksne. Viņa tūlīt esot saģērbusies un devusies prom no peldbaseina.

Necerot patiesību noskaidrot Salaspils novada pašvaldībā, jo arī peldbaseina direktors Vitālijs Berezņevs ir mēra R. Čudara partijas ("Jaunā Vienotība") biedrs, "Rīgas Apriņķa Avīze" vērsās Būvniecības valsts kontroles birojā (BVKB) ar lūgumu precizēt notikušo, jo 23. aprīlī biroja speciālisti notikuma vietu bija apsekojuši. Kontroles departamenta direktors Māris Demme skaidri norāda – vietas apskate liecina, ka griestu plāksne ir nokritusi: "Būvniecības valsts kontroles biroja būvinspektors devās apsekot 2017. gada vasarā ekspluatācijā nodoto Salaspils peldbaseinu. Tika konstatēts, ka dušas zonā pie tvaika pirts ieejas ir nokritusi griestu apdare – rīģipsis – apmēram viena kvadrātmetra platībā. Pēc sākotnējā novērtējuma, notikušais varētu būt saistīts ar telpas nepareizu ekspluatāciju – iespējams, nav ievēroti vēdināšanas nosacījumi. Taču cēloņus skaidros objekta apsaimniekotājs."

Kāpēc Salaspils novada pašvaldības vadītājs R. Čudars melo pat TV kameru priekšā? Kāpēc notikušais objektā tiek slēpts no deputātiem un žurnālistiem? Varam izdarīt secinājumus: griestu plāksne nokrita peldbaseina darba laikā, turklāt telpā, kurai cauri dodas visi baseina apmeklētāji, tostarp ģimenes ar bērniem, tādēļ tas varēja beigties ar traģēdiju. Labi, ka tā nenotika, bet mēram acīm redzot ir, par ko uztraukties. Piemēram, par šādu nolaidību, kad, "iespējams, nav ievēroti vēdināšanas nosacījumi", var tikt ierosināts kriminālprocess, vismaz uz laiku, kamēr notiek izmeklēšana un tiek noskaidroti vainīgie, kā arī notikušā apstākļi. Un vai ietekmīgajam "Jaunās Vienotības" biedram šādu šmuci vajag? Otrkārt, ja BVKB speciālisti atzīs, ka tā nav būvnieku, bet ēkas uzturētāju, proti, peldbaseina vadības, nolaidība, Čudaram kaut kā būs jāreaģē, turklāt sodu var nākties uzlikt paša partijas biedram. Ļoti, ļoti nepatīkami!

Tomēr pats būtiskākais jautājums – kad salaspiliešiem atkal būs pieejamas nodarbības peldbaseinā un kad varēs atsākt lietot nopirktos abonementus – pagaidām paliek neatbildēts. Vai baseins būs drošs? Vai trūkumi tiks novērsti? Un kurš uzņemsies atbildību?

 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.