Menu
 

Dzintris Kolāts: Raksti iesniegumu, mazais cilvēk! Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintris Kolāts
Foto - LETA Foto - LETA

Nesenais incidents Liepājā nepievilcīgā gaismā parādīja varas impotenci attiecībā uz “mazo cilvēku”. Īpaši tas kontrastē pašā Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu kampaņas zenītā, kad oponenti sola viens otru nokautēt un slodzīt cietumā vai bombardē mūs svešādiem vārdiem modernisma un jaunas pasaules celšanas mērcē. Ne nu cels un pat ne vels, bet, klasiķa vārdiem sakot, “kā var nesolīt”. Notikums Liepājā klusu nozuda.

Faktiski jau incidentā “mazais cilvēks” netika iesaistīts tieši. Gluži otrādi – ļoti liels cilvēks. Gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Pasaules basketbola zvaigzne Kristaps Porziņģis pie kāda Liepājas naktskluba saķērās ar vietējiem burlakiem. Kā tur bija, kā ne, ziņoja dažādi. Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens arī neko sevišķu nesaskatīja – “incidents kā incidents”, vienīgi tik daudz, ka pasaulē populāra persona iejaukta. Neviens, paldies dievam, smagi nav cietis, neviens iesniegumu nav rakstījis. Iesniegumu! Atcerēsimies šo.

Tā nu kopumā viss beidzies mierīgi. Ņemot vērā rezonansi, gan jau ka notikušo izmeklēs un vērtēs atbildīgi. Stingri, pēc likuma burta.

Kas palika prātā? Tas, ka talantīgā basketbolista, viņa draugu un draudzeņu oponenti bijuši kāda Liepājas dauzoņu banda, kura, vismaz spriežot pēc medijos vēstītā, terorizē gandrīz visu pilsētu. Iespējams, realitātē ne tik augstos toņos, bet gan jau ne pirmo reizi. Visi iepriekšējie incidenti kaut kā izčākstējuši. Te iesnieguma nav bijis, tur nozieguma sastāvs pavisam plāns, citas nianses, un lecīgie paklīdeņi mierīgi dzīvojas tālāk.

Kur te mazais cilvēks? Daudzos ciemos un pilsētiņās taču arī ir kādi deģenerējušies elementi, kuri varbūt netur bailēs visu miestiņu (kaut arī tas nav izslēgts), taču pamatīgi gandē dzīvi “mazajam cilvēkam”. Katru dienu pie veikala naudu diedelējot, uzmācoties, apzogot šķūnīšus un pagrabus, regulāri sagandējot atpūtas pasākumus. Jādomā, Pierīgā arī bez tā neiztiek.

Ko policija? Vispirms uzrakstiet IESNIEGUMU! Tad varas riteņi lēnām sāks griezties, bet vēlāk... apstāsies. Nekā liela jau nav bijis. Ne tur korupcijas miljoni, ne narkotiku tonnas... Un cik gan reižu dažādu iemeslu dēļ iesniegumu nemaz neuzraksta? Nav ticības. Un ir arī bailes. Nevajag noniecināt baiļu nozīmi. Tā ir lieta, kuru piemin nelabprāt. Kurš gan atzīsies, ka bail? No akmens logā, no grūdiena nakts vidū uz tumšas ielas, vēl no kā ļaunāka.

Lai tiktu galā ar deklasētu elementu visatļautību, jāveic tie darbiņi, ko sauc par profilaksi, prevenciju, un pats galvenais – darbs ar aģentūru. Tā nu ir lieta, kas pastāvējusi un pastāvēs pie visām varām. Var saukt par stukačiem vai brīvprātīgajiem palīgiem, būtība nemainās. Pateicoties viņiem, parasti ēnā paliekošajiem, izdevies novērst daudzus noziegumus. Lielajās spēlēs. Mazajās tik labi neiet.

Ne jau vienmēr neprofesionalitātes dēļ, kaut gan arī tas svarīgi. “Mazā cilvēka” likstas ar apkaimes bandītiem, dauzoņām vai dzērājiem augstās politikas plauktos nevienu neinteresē. Tur citas prioritātes – kā vienam otru no siltas vietiņas izēst, kā svarīgākajos amatos salikt sev uzticamos. Varas mainīsies, un viss sāksies no gala. “Mazā cilvēka” bailes aktualizēsies tikai tad, kad būs upuri.

Porziņģa incidents labāks ar to, ka fatāli neviens necieta. Tomēr – vai pasaules medijos izskanējusī lieta pievērsīs lielāku uzmanību ikdienas nelietībām? Gribētos cerēt. Citādi – raksti IESNIEGUMU, mazais cilvēk!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.