Menu
 

Dzintris Kolāts. Šmucīgā politika un smaržīgais rezultāts Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintris Kolāts
Foto - flickr.com Foto - flickr.com

Vēlreiz apstiprinās teiciens, ka politikas un desu taisīšana ir ļoti nepatīkami un neestētiski procesi, lai arī rezultāts var būt apetīti rosinošs. Saki, ko gribi, bet atklātība mūsu laikmetā tomēr pieaugusi, līdz ar ko sabiedrībai jau vairāk redzams – kā tad politiku taisa. Ja pieskaita vēl melu, baumu un puspatiesību plūdus, tad tāda šmuces bedre vien tā politika ir.

Līdz ar ko arī gala produkts – iegūtā vara, pieņemts likums un citi – vairs neliekas tik simpātisks un cildināms. Jo tu jau zini, kas lācītim vēderā un kādi nesmuki kompromisi bijuši ar ļaudīm, kuri, tavuprāt, pelnījuši vietu cietumā vai vismaz vilciena Rīga–Maskava lētākajā vagonā. Tādēļ varbūt labāk ir politiku netaisīt, bet gaidīt, ka tā pati taisīsies. Atšķirībā, piemēram, no mājas, kas pati nebūvējas, vai galda, kas pats neuzklājas, politika dažubrīd attīstās pati un gadās, ka vēlamajā virzienā.

Manuprāt, tā noticis Rīgas domē, kur nule mainījies vadošo personāliju sastāvs un sagrīļojusies jau gandrīz simt gadu valdījusī koalīcija. Jau ziņots, ka pilsētas mērs nu ir atvaļinātais krievu militārists, vairākās partijās “dienējušais” Dainis Turlais no “Gods kalpot Rīgai!”, bet “Saskaņa” kļuvusi par “Nesaskaņu”, saplēšoties strīdos par mēra vietniekiem un steigšus izmetot no partijas četrus spītniekus. Tūlīt gan tika ziņots, ka neklausīgie tomēr balsos pareizi un nekāda grīļošanās, streipuļošana un galu galā apgāšanās koalīcijā nav gaidāma. Varbūt arī tā. Te nu īstais brīdis izmantot apmulsumu un vājuma brīdi “nesatricināmajās rindās”.

Diemžēl opozīcijas devums varas šūpošanā Rīgas domē līdz šim tāds mazumiņš vien ir. Varbūt nepatīkama fona radīšana, iespējams, kādas norādes attiecīgajiem dienestiem par iespējamām pretlikumībām domei pakļautos uzņēmumos... Kaut gan visādu nekrietnību apjoms un formāts tur jau kļuva acīm redzams un galējā pakāpē tik cinisks, ka grūti bija nepamanīt.

Bez tam redzam, ka uzticīgie “Saskaņas” vēlētāji savam elkam Nilam Ušakovam piedotu jebko. Pat ja būtu nofilmēts un skaidri pierādīts, ka lielveikalā bulciņas zadzis. Pat ja tiesa lemtu, ka jāiet cietumā. Netīra nacionālistu provokācija! Un viss... Sakļaujam rindas vēl ciešāk!

Ko elektorāts nepiedotu? Iespējams, to, ka vienā jaukā dienā viņu pielūgsmes objekts skaidri un gaiši pateiktu, ka Latvijā bijusi komunistu okupācija, ka jānojauc zināmais Pārdaugavas sarkanarmijas cildināšanas komplekss vai tamlīdzīgi. Tomēr tikai tā “Saskaņas” partijai būtu iespējams nonākt pozīcijā un valdībā arī valsts līmenī. Varu derēt, ka nenotiks.

Starp citu, arī “latviskajām” partijām, ja tās patiesi vēlas paātrināt reālu varas maiņas procesu Rīgas domē, būtu jāiet uz saviem vēlētājiem nepatīkamiem kompromisiem. Jo, kā jau teicu, politikas taisīšana ir viena šmucīga lieta. Tomēr tā ir iespēja paātrināt un izmantot savā labā varas plaisāšanu Rīgas domes koalīcijā. Nupat ir izdevīgs moments. Rīgas domes atlaišana un ārkārtas vēlēšanas neko daudz nedos, ja netiks kompleksi strādāts. Tajā skaitā – pieņemti lēmumi, kurus var neatbalstīt daļa vēlētāju. Piemēram, pašvaldības līmeņa sadarbība ar “Gods kalpot Rīgai!”.

Dzirdu dažu lasītāju noelšamies... Katram ir tiesības uz viedokli. Taču šobrīd neredzu citas alternatīvas reālai un arī nepieciešamai varas pārņemšanai Rīgā. Rezultāts politikā paģēr pieciest dažu nepatīkamu skatu politikas “taisīšanas” procesā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.