Menu
 

Komentārs. "Rūdolfs" un citi vietējie Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pagājušajā nedēļā izskanēja ziņa, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzdevis atsaukt no tirdzniecības vairākus “Lat Eko Food” ražotos augļu biezeņus. Iemesls – PVD, veicot oficiālo kontroli, produktos laboratoriski konstatējis toksisku vielu mikotoksīnu – patulīnu, kura koncentrācija pārsniedz maksimāli pieļaujamo līmeni. Rezultātā PVD aicina nelietot uzturā vairākus uzņēmumā “Lat Eko Food” ražotos produktus, tostarp populāros “Rūdolfs” biezeņus zīdaiņiem.

Vai aiz biedējošajiem vārdiem “toksiska viela”, “aicina nelietot” ir tikpat biedējoša realitāte? Vispirms kļūst skaidrs, ka mikotoksīna – patulīna klātbūtne produktā ir pieļaujama, taču esot pārsniegts koncentrācijas līmenis. Par cik? Par 1%? Par 100%? Par 300%? Šī informācija PVD sniegtajā paziņojumā nav ietverta. Tomēr galu galā – sarežģītā mikotoksīnu, sēņu, pelējumu un citu bioloģiskās daudzveidības pārstāvju pasaule lai paliek speciālistu ziņā, bet, jāatzīstas, ka, tiklīdz tiek runāts par kaut kādu ķezu vietējo uzņēmumu produkcijā, bēdīgā pieredze uzreiz liek aizdomāties par citām versijām notikušā sakarā.

Vispirms asociācijas raisa suņu barības “Dogo” sāga. Kamēr uzņēmuma ražotā produkcija būtiski netraucēja tirgu okupējušajiem ārvalstu ražotājiem, tikmēr ar suņu barību viss bija kārtībā, taču brīdī, kad tika jau būtiski aizskarts ārvalstnieku maciņa saturs, izrādījās, ka Latvijā ražotā barība ir suņiem kaitīga. Internetā sāka klejot šausminošas bildes ar barības vada izaugumiem suņiem, kuras papildināja vetārstu tikpat biedējošie komentāri. Un līdzjūtībā pret mīluļiem, kas piepildīja publisko telpu, pavisam kusli un klusi skanēja ražotāju balss, kas apgalvoja, ka notikušais ir apmelojums uzņēmējiem.

Lūk, fragments no intervijas ar AS “Tukuma Straume” valdes priekšsēdētāju Aivaru Podnieku 2016. gada 16. jūnija laikrakstā “Diena”, kurā viņš stāsta: “Mūsu uzņēmums bija Latvijas veiksmes stāsts. Ja sākām ar pavisam nelielu apjomu – 2000. gadā mums bija pāri par divu miljonu apgrozījums, tad 2014. gadā sasniedzām 16 miljonus. Mēs ļoti veiksmīgi attīstījām preču zīmi ”Dogo”. Faktiski sākot no nulles pirms kādiem astoņiem gadiem, sasniedzām 40% sausās barības tirgu suņiem.”

Otrs spilgts stāsts – “Rigvir”. “Rīgas Apriņķa Avīze” savulaik sazinājās ar profesoru Ivaru Kalviņu, kurš ir 3% akciju līdzīpašnieks uzņēmumā, kam pieder “Rigvir” patents. Profesors, skaidrojot masīvo vēršanos pret preparātu, min faktu, ka neapšaubāma tā priekšrocība ir pieejamība cenas ziņā: “Valsts ar “Rigvir” pusgada iepirkumu 120 000 eiro apmērā nodrošina 73% no melanomas pacientu ārstēšanas.

Šāda summa pietiktu vienam pacientam, ja viņš saņemtu modernās, ārvalstīs ražotās zāles.”

Atgādinām: skandāls sākās ar laboratorisko pētījumu datiem, kuros tika atklāts, ka ECHO-7 vīrusa daudzums neatbilst zāļu reģistrācijas dokumentācijā norādītajam minimālajam daudzumam. Precīzāk – uz iepakojuma rakstīts, ka preparātā jābūt vienam miljonam vīrusu, taču pārbaudītajos paraugos konstatēts nedaudz mazāk vai vismaz 100 000. Šobrīd “Rigvir” veiksmīgi ir izslēgts no kompensējamo zāļu saraksta, un valstī viss atkal ir mierīgi un labi.

Ļoti gribētos cerēt, ka Ādažu ražotāja “Lat Eko Food” stāsts neizvērtīsies ar tik dramatiskām beigām. Bet pārdomām un kritiskai pieejai iespējamiem skaļiem paziņojumiem nākotnē vēl tikai sausi fakti: “Lat Eko Food” pagājušajā gadā strādāja ar 2,168 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 91% vairāk nekā gadu iepriekš.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.