Menu
 

Māris Zanders. Uz bankomātu skriet nevajag Apriņķis.lv

  • Autors:  Māris Zanders
Publicitātes foto Publicitātes foto

Krietni sen prognozētais ir noticis – pagājušajā nedēļā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēteris Putniņš un viņa vietniece Gunta Razāne iesniedza atlūgumus. Dažādu aizkulišu manevru un cīņu ap FKTK un struktūras vadītājiem bijis daudz. Man pašam nācās uzklausīt tik dažādas neoficiālas versijas par Putniņa un Razānes saistību ar politekonomiskiem grupējumiem, ka šo versiju atšķirīgums netieši vedināja neticēt nevienai.

Jebkurā gadījumā, kā saka, mierīgajiem civiliedzīvotājiem visas šīs intrigas un baumas neko nenozīmē, jo viņus pilnīgi saprotami interesē tikai viens – vai Latvijā strādājošais banku sektors ir stabils?

Bet no šī jautājuma izriet vēl viens – vai politiķi un ar viņiem saistītie ekonomiskie grupējumi nevirzīs par FKTK jaunajiem vadītājiem cilvēkus, kuri finanšu sektoru uzraudzītu nepietiekami, neobjektīvi utt.? Galvenā atbilde: par laimi, Latvija ir pārāk integrēta starptautiskajās struktūrās, lai pašmāju resgaļi varētu patiešām "savārīt lielas ziepes". Citiem vārdiem, politiķi, protams, var FKTK vadībā iecelt marionetes, un tas, protams, nebūtu labi, tomēr, ja marionetes uzvedīsies pilnīgi neciešami, tad drīz vien sekos tāds uzbļāviens no mūsu dārgajiem Rietumu partneriem, ka nāksies uzvedību mainīt.

Nenoliedzami šajos uzbļāvienos ir pamatīga liekulības deva žanrā "Kas atļauts Jupiteram, nav atļauts…". Proti, dižie cīnītāji pret neskaidras izcelsmes naudas plūsmām varētu vispirms tikt galā ar "baļķi pašu acī". Kā šā gada 29. jūnijā ironiski rakstīja ietekmīgais politikas un biznesa izdevums "The Economist", visos 50 ASV štatos, lai saņemtu lasītāja karti bibliotēkā, par sevi ir jāsniedz vairāk informācijas nekā firmas nodibināšanai. "Čaulas kompānijas" ASV plaukst un zeļ. Arī skandāli Skandināvijas banku sektorā pēdējā gadā rāda, ka Latvijas bāleliņi var vēl pamācīties, ko nozīmē plaša naudas "atmazgāšana". Citiem vārdiem – kad jūs dzirdat apgalvojumus, ka Latvijas finanšu sektoru pārpludina "netīrā nauda" no visas pasaules, un diezgan loģiski seciniet, ka "labi tas nebeigsies", paturiet prātā, ka daļa apgalvojumu ir pārspīlējumi, lai šīs briesmīgās "netīrās naudas" plūsmas vienkārši koncentrētu lielāku spēlētāju rociņās.

Man šajā jezgā ap FKTK nepatīk cits aspekts – visas šīs "konsultācijas" un "aprunāšanās" baro starpnieku un "lietu kārtotāju" parazītisko ekosistēmu. Ekosistēmas uzturēšana prasa finanšu un laika resursus, ko neapšaubāmi varētu izlietot lietderīgāk. Gan lēmumu pieņēmēji politikā, gan banku sektorā. Turklāt nav nepieciešama liela gudrība, lai teiktu, ka: jo vairāk tiek izmantoti parazītiskas ekosistēmas pakalpojumi, jo atkarīgāki no šīs sistēmas kļūst lietotāji un nostiprinās dažādas viegli smakojošas "attiecības", "savstarpēji pakalpojumi" utt.

Citiem vārdiem, izmaiņas FKTK vadībā diez vai ir iemesls mierīgo civiliedzīvotāju naktsmiera traucēšanai, jo nepatīkami pārsteigumi mūs kā banku klientus negaida. Slikti, ka kņada ap FKTK vadītājiem neatkarīgi no konkrēto personāliju izdarītā vai neizdarītā norāda uz līdzšinējo "lietu kārtošanas" stila nemainību. Un pilnīgi droši, diemžēl var prognozēt, ka šis stils parādīsies arī Latvijas Bankas jaunā vadītāja izvēlē, kas būs aktuālais jautājums nākamajos mēnešos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.