Menu
 

Pērn savāktais atkritumu daudzums mežā – lielākais pēdējo 10 gadu laikā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pērn savāktais atkritumu daudzums mežā ir bijis lielākais pēdējo 10 gadu laikā, liecina AS “Latvijas valsts meži” (LVM) apkoptie dati. Salīdzinot ar 2018. gadu, pērn par 32 % pieaudzis arī LVM iztērēto līdzekļu apjoms, savācot teju divus tūkstošus kubikmetru atkritumus.

Uzņēmumā norāda, ka daļa cilvēku joprojām neizprot atkritumu nodarīto kaitējumu dabai – piemēram, atpūšoties dabā aiz sevis ugunskura vietu tuvumā atstāj atkritumus ar domu, ka kāds aiz viņiem tos savāks. Ir arī cilvēki, kuri uzskata, ka naudas taupības nolūkos par izgāztuvi varētu kļūt tuvējais mežs.

Lai cīnītos ar piesārņojumu mežos, reģionālie darbinieki regulāri apseko LVM apsaimniekotās teritorijas un par piesārņojumu ziņo attiecīgajām instancēm. “Protams, atkritumi tiek regulāri arī vākti, lai tie netraucētu nedz darbinieku, nedz meža apmeklētāju drošībai, kā arī meža apsaimniekošanas procesam un meža iemītniekiem. Lai atgādinātu par atbildīgu rīcību esam izvietojuši brīdinājuma zīmes atpūtas vietu tuvumā, atgādinot par atkritumu nodarīto kaitējumu dabai,” teic LVM Vides izglītības projektu koordinatore Renāte Ribaka.

Vienlaikus LVM aicina ikvienu būt atbildīgam un ziņot par nelegālām atkritumu izgāztuvēm dabā ar aplikācijas “Vides SOS” palīdzību, darot to zināmu Valsts vides dienestam, un ļaujot tam operatīvi reaģēt uz situāciju.  

Piesārņojuma problēmu ik gadu aktualizē arī Lielā talka, kas, šoreiz ievērojot visus piesardzības pasākumus, 16. maijā aicina talkotājus sakopt un labiekārtot savu apkārti. LVM aicina laikus pārbaudīt, vai ieplānotā talkas vieta jau nav aizņemta, kā arī to, kāda ir atkritumu nodošanas un izvešanas kārtība konkrētajā pašvaldībā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.