Menu
 

Salaspils pludmalē, iespējams, savairojušās zilaļģes

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: www.facebook.com/Salaspilsnovadapasvaldiba Foto: www.facebook.com/Salaspilsnovadapasvaldiba
Salaspils pludmalē novērota zilaļģu masveida savairošanās, kas vēl nav tikusi laboratoriski apstiprināta, informē Salaspils novada pašvaldībā. 

Salaspils novada pašvaldības vides inženiere aicina pirms peldes vizuāli novērtēt ūdens stāvokli un atturēties no peldēšanās, ja ūdenī visā peldvietas akvatorijā novēro ūdens saduļķošanos un tā iekrāsošanos izteikti zaļā, zilganzaļā vai dzeltenbrūnā krāsā, kā arī netīri zilganzaļu plēvi virs ūdens un/vai aļģu saskalojumus, neraksturīgu ūdens smaku. Zilaļģēm atmirstot un sadaloties, krāsa kļūst neizteiksmīgāka, pelēkbrūna.
 
Zilaļģes ir dabiski iekšzemes un jūras ūdens organismi, bet problēmas var radīt to masveida savairošanās (tā saucamā ziedēšana), jo daļa zilaļģu sugu ir potenciāli toksiskas un, atmirstot ūdenī, var izdalīt toksīnus. Peldētājiem šie toksīni var radīt alerģiskas ādas reakcijas, kā arī acu un gļotādas kairinājumu. Ja tiek novērotas zilaļģu masveida savairošanās pazīmes, peldēties šādā ūdenī nedrīkst, un īpaši būtu jāparūpējas, lai šādā ūdenī nepeldas bērni, kā arī lai ūdeni nedzer mājdzīvnieki. Tāpat netiek izslēgta toksīnu uzkrāšanās zivīs, līdz ar to ūdeņos, kur notikusi masveida zilaļģu savairošanās, neiesaka makšķerēt un noķertās zivis izmantot uzturā, skaidro pašvaldībā. 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.