Menu
 

LPS priekšsēdētājs piedāvā līdz ar pašvaldību budžetu samazināšanu valstij pārņemt kādas no to funkcijām

  • Autors:  LETA
Foto - LPS Foto - LPS

Lai kompensētu Finanšu ministrijas (FM) iecerēto pašvaldību budžeta līdzekļu samazināšanu, valsts varētu pārņemt kādas no to funkcijām, piemēram, bērnudārzu pedagogu atalgojuma nodrošināšanu, šādu viedokli TV3 pauda Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Gints Kaminskis.

LPS vadītājs atgādināja, ka ne jau valstij vienai nepieciešama naudu ārstu un skolotāju algu celšanai, jo šādi izdevumi ir arī pašvaldībām.

Kaminskis uzsvēra, ka, atņemot līdzekļus, Latvija attālināsies no pašpietiekamām pašvaldībām, tāpēc noteikti ir jārunā par kompensējošiem mehānismiem iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu zudumam.

LPS priekšsēdētājs norādīja, ka IIN ieņēmumi veido lielāko daļu no pašvaldību budžetiem, attiecīgi valsts plāno atņemt naudu pašvaldību pamatfunkciju veikšanai.

Šo ieņēmumu zudums nav kompensējams ar premjera Krišjāņa Kariņa (JV) pieminētajiem Eiropas Savienības (ES) līdzekļiem, jo šī nauda nav novirzāma pašvaldību pamatfunkciju nodrošināšanai. Pat ja pašvaldības saņemtu papildus ES līdzekļus, šī nauda neienāksies agrāk par nākamā gada otro pusgadu, bet naudu pašvaldībām savu funkciju nodrošināšanai vajag jau no gada sākuma, atzīmēja Kaminskis.

Nākamnedēļ, 9.septembrī, LPS vēl runās ar FM par šo jautājumu, un Kaminskis cer, ka tā būs reāla saruna, ieklausoties pašvaldību argumentos, tomēr LPS vadītājs neņēmās prognozēt, cik sekmīgas būs šīs sarunas.

Kā ziņots, mainot IIN ieņēmumu sadalījumu starp pašvaldību un valsts budžetiem, pašvaldības zaudēs 91 miljonu eiro, liecina FM aprēķini. FM jaunajā nodokļu izmaiņu piedāvājumā rosina no 2021.gada mainīt IIN pārdali pašvaldību budžetam no pašreizējiem 80% uz 75%, bet valsts pamatbudžetam no pašreizējiem 20% uz 25%.

Šīs pārdales rezultātā pašvaldību budžetiem ies secen 91 miljons eiro ieņēmumu, turpretī šī summa nonāks valsts pamatbudžetā.

Savukārt diferencētā neapliekamā minimuma sliekšņa, līdz kuram piemēro šo minimumu, paaugstināšana līdz 1800 eiro mēnesī pašvaldību budžetos veidos 31,2 miljonu eiro robu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.