Menu
 

Pēc "tautas ultimāta" termiņa beigām baltkrievi sāk streikus

  • Autors:  LETA/Doždj/Interfax/Eho Moskvi/AFP

Pēc Svetlanas Tihanovskas izvirzītā "tautas ultimāta" termiņa beigām Baltkrievijā pirmdien sācies vispārējais streiks.

"Šodien sākas tautas streiks," savā lietotnes "Teklegramm" kanālā, paziņojusi Tihanovska. "valsts rūpnīcu un uzņēmumu darbinieki, transportstrādnieki un kalnrači, skolotāji un studenti, kopš šī rīta sākuši streiku."

Viņa aicinājusi streikam pievienoties arī privātos uzņēmumus, garīdzniekus un sportistus.

Tomēr pagaidām nav īsti skaidrs, cik liela bijusi atsaucība uz viņas aicinājumu, jo saņemtās ziņas ir pretrunīgas.

Tiek ziņots, ka streikā piedalās Grodņas minerālmēslu ražošanas uzņēmuma "Azot", Minskas traktoru rūpnīcas, Minskas autovilcēju rūpnīcas un Minskas elektrotehniskās fabrikas strādnieki, kā arī Baltkrievijas Valsts universitātes un Baltkrievijas Valsts medicīnas universitātes studenti.

Saskaņā ar baltkrievu "Telegramm" kanālu sniegtajām ziņām pirmdienas rītā kopumā saņemti vairāk nekā 100 paziņojumi par streikiem.

Grodņā milicijas īpašo uzdevumu vienības (OMON) kaujinieki mēģinājuši "Azot" strādniekus iedzīt rūpnīcas teritorijā, taču tie atteikušies ieiet cehos.

Radio "Brīvība" ziņo, ka virs rūpnīcas plīvo joprojām aizliegtais baltsarkanbaltais nacionālais karogs, taču administrācija ziņas par streiku noliedz.

Tikmēr Minskas autovilcēju rūpnīcā strādnieki devušies gājienā pa fabrikas teritoriju, savācot darbavietās vēl esošos kolēģus.

Par streiku paziņojuši arī vismaz divi minerālmēslojuma ražošanas uzņēmuma "Belarusjkaļij" darbinieki.

Sociālajos tīklos parādījušies fotouzņēmumi un videoieraksti, kuros redzami Baltkrievijas Valsts universitātes studenti, kas sēž uz grīdas un skandē: "Kauns!" un "Streiks!".

Minskā autovadītāji samazinājuši savu spēkratu ātrumu, radot sastrēgumus, lai gan ielas visumā pirmdienas rītā bija tukšas.

Tomēr visi lielākie veikali un aptiekas galvaspilsētā strādā, no Minskas ziņo aģentūras AFP korespondents.

Tajā pašā laikā valdība apgalvo, ka visi uzņēmumi strādājot ierastā režīmā.

Kā ziņots, Baltkrievijā kopš 9.augusta turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti aptuveni 15 000 cilvēku, bet vairāki simti ievainoti. Lielākās protesta akcijas notiek svētdienās.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas rietumvalstis.

Tihanovska, kas šobrīd uzturas Lietuvā, 13.oktobrī Lukašenko izvirzīja ultimātu - viņam ne vēlāk kā 25.oktobrī jāpaziņo par aiziešanu no amata. Ja Lukašenko to neizdarīs, sāksies "visu uzņēmumu nacionālais streiks, visu ceļu bloķēšana, tirdzniecības sabrukums valsts veikalos", brīdinājusi Tihanovska.

Tā kā Lukašenko nav paziņojis par amata atstāšanu, ar pirmdienu sākas vispārējais streiks, kura dalībnieki pieprasa līdzšinējā prezidenta aiziešanu, vardarbības apturēšanu un visu politieslodzīto atbrīvošanu.

Uz to Lukašenko režīms reaģējis vēl priekšvakarā ar varu izklīdinot kārtējo opozīcijas demonstrāciju, un Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka Minskā svētdien aizturēti 160 cilvēki, bet visā valstī - 523.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.