Menu
 

Vāc parakstus pret sašķidrinātās dabasgāzes termināli Skultē

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - Skulte LNG Terminal Ilustrācija - Skulte LNG Terminal

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana pret sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināli Skultē. Iniciatīvas autore ir Arta Jamsena, kura jau iepriekš iebilda pret LNG termināļa būvniecību Skultes ostā.

Iniciatīvas autore aicina nepieļaut potenciālu kaitējumu īpaši aizsargājamajai teritorijai "Natura 2000" jūrā pie Skultes, nepieļaut bīstamā ķīmiskā objekta izvietošanu Saulkrastu vēsturiskās kūrortpilsētas tiešā tuvumā, pilnībā izmainot Saulkrastu novada vēsturisko ainavu, kā arī nepieļaut kūrortpilsētas Saulkrastu un Saulkrastu novada iedzīvotāju dzīves līmeņa pasliktināšanos, ietekmējot iedzīvotāju veselību un dzīvību.

Iniciatīvas autori arī aicina nepieļaut kaitējumu īpaši aizsargājamām sugām, nepieļaut ietekmēt tiesības dzīvot labvēlīgā vidē, nepieļaut neņemt vērā sabiedrības viedokli, kā arī nepieļaut neievērot Saulkrastu novada un Skultes ostas attīstības plānus.

Iniciatīvas autori piedāvā, izvēloties LNG termināļa nākotnes iespējamo atrašanās vietu, ņemt vērā augstāk uzskaitītos faktorus un 2011.gadā veikto pētījumu par vispiemērotāko LNG termināļa atrašanās vietu Latvijā, kurā tika salīdzinātas četras iespējamās vietas un kā vispiemērotākā tika izvēlēta Rīgas Brīvosta. "Būvējot LNG termināli Rīgas Brīvostā, nav nepieciešams izbūvēt jaunu cauruļvadu uz Inčukalna gāzes krātuvi, ir tikai jāpievienojas jau esošajam," pauž iniciatīvas autori.

Triju dienu laikā atbalstu iniciatīvai pauduši aptuveni 600 cilvēki. 

LETA jau vēstīja, ka 2019.gada vasarā vairāki desmiti Vidzemes piekrastes iedzīvotāju valsts institūcijām nosūtīja iebildumus pret AS "Skulte LNG Terminal" ieceri būvēt sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) terminālu un cauruļvadu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais iesniegums.

Pēc Saulkrastos, Krimuldā, Limbažos un Sējā notikušajām sabiedriskajās apspriedēs paustā aicinājuma izteikt viedokli rakstiski, iedzīvotāji norādīja, ka viņiem ir kategoriski negatīva nostāja pret projekta "Sašķidrinātās dabasgāzes termināla un gāzes pārvades cauruļvada no Skultes ostas līdz Inčukalna pazemes gāzes krātuvei būvniecība" īstenošanu.

Iedzīvotāju iniciatīvas grupa vērsās pie Saulkrastu novada domes, lūdzot to atcelt 2016.gada 27.jūlija pieņemto lēmumu "Par sašķidrinātās dabasgāzes termināļa un gāzes pārvades cauruļvada no Skultes ostas līdz Inčukalna pazemes gāzes krātuvei būvniecību", jo uzskatīja, ka tas neatbilst normatīvo aktu prasībām.

2020.gada aprīlī Saulkrastu novada domes deputāti attālinātā domes ārkārtas sēdē atcēla 2016.gadā pieņemto lēmumu, ar kuru tolaik tika konceptuāli atbalstīta LNG termināļa būvniecība Skultes ostas akvatorijā.

Par lēmuma "Par sašķidrinātās dabasgāzes termināļa un gāzes pārvades cauruļvada no Skultes ostas līdz Inčukalna pazemes gāzes krātuvei būvniecību" atcelšanu nobalsoja 14 deputāti, bet viens atturējās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.