Menu
 

Interjera tendences: aktuālais "boho" dārza un terases iekārtojums pandēmijas nogurdinātajiem Apriņķis.lv

  • Autors:  Anna Ilmere, tirdzniecības centra internetā “220.lv” interjera dizaina eksperte
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Harmonija ar dabu, svaigs gaiss, vēsa brīze un siltie saules stari - tas ir laiks, lai sāktu veidot atpūtas vai darba vietas stūrīti savā dārzā vai pagalmā, kas līdz ar pandēmijas radīto nogurumu šogad ir īpaši svarīgi, jo kalpos kā vēl viena zona, kurā uzturēties.

Tirdzniecības centra internetā “220.lv” interjera dizaina eksperte Anna Ilmere dalās savos ieteikumos, kā sagatavoties dažādiem ārpus telpu notikumiem – maltītes baudīšanai svaigā gaisā, darba dienas pārcelšanai ārā vai mierīgākai atpūtai ģimenes lokā. Turklāt eksperte aicina ņemt vērā šī gada aktuālās tendences, kas šogad ir bohēmiskā stila pinumi sajaukumā ar drosmīgām krāsām, mēbeles ar koka, alumīnija vai auduma apdari, noskaņu atsvaidzinot ar hipiju tematikai raksturīgiem elementiem vai dažādiem tekstila risinājumiem. 

Šodien atpūta vai pikniks dārzā nav tikai zona maltītes pagatavošanai uz grila vai laiskai atpūtai krēslā. Pateicoties aktuālajām tendencēm interjerā un daudzveidīgajam mēbeļu piedāvājumam, dārzu var pārvērst līdz nepazīšanai, ieviešot bohēmisku gaisotni, kurā justies brīvi. Dārza vai pagalma iekārtošanā nav nepieciešams daudz pūļu, vajadzīgi tikai pareizie atribūti un īstā zona, kur izpausties savam radošumam.

2021.gada tendence – hipiju paradīze dārzā

Atpūtas zonas iekārtošanā vienmēr noderēs klasiskie dārza krēsli, bet šogad ieteicams ļauties arī kam ekstravagantākam. Gaisīgākai noskaņai itin labi iederēsies sēžammaisi jeb pufi un guļamkrēsli, kas ir ērti pārvietojami pa dažādām dārza zonām vai pat paņemami līdzi citos izbraucienos. Tos var papildināt ar uz zemes izklātām dažāda auduma segām, paklājiņiem un rakstainiem spilveniem, tos brīvi izkārtojot vairākās augstuma pakāpēs. Tādējādi visiem būs pietiekami daudz vietas, kur apsēsties, kā arī būs radīta krāsaina, dzīvespriecīga atmosfēra.

Tiem, kuru dārzā aug koki, ieteicams izmantot šo iespēju un pārvērst zonu par hipiju paradīzi, papildinot koku zarus ar sakarinātiem šūpuļtīkliem. Vienlaikus tā ir vēl viena lieliska un ērta alternatīva ierastajiem dārza krēsliem, kuros vienlīdz labi var atpūsties kā pieaugušie, tā bērni. 

"Boho" stils ar dzeltenā un sarkanā mijiedarbību

Pateicoties ļoti plašajam mēbeļu klāstam internetā, pat pandēmija nespēs atturēt no lieliskas atpūtas dārzā. Starta komplekts, ar ko sākt, ir klasiskie skandināvu stila, bohēmiskie pinumi, koka, alumīnija vai auduma apdares mēbeļu komplekti, kurus apvienojumā ar drosmīgām krāsām, piemēram, sarkanu, dzeltenu, nevarēs nepamanīt.

Pītās mēbeles bieži vien izvēlas cilvēki, kuri vēlas, lai atpūtas zona izskatītos mājīgi, savukārt tie, kuri vēlas nodoties krāsu lidojumam, droši var izmantot āra dekorus, piemēram, gaismu virtenes – vislabāk krāsainas. Pītās mēbeles izskatās vieglas un tās ir pieejamas dažādos toņos un formās, tāpēc kopējā atmosfēra nebūs smagnēja, bet viegla un nomierinoša.

Ja mēbeles plānots iegādāties ģimenei, tad vieglākais veids ir izvēlēties veselu komplektu, kurā, piemēram, ietilpst galds un četri koka krēsli vai divi krēsli un dīvāns. Turklāt nevajag baidīties no stilu kombinācijām, ikviens var sakombinēt dažādus stilus pēc saviem ieskatiem.

Piknika vieta mazliet netradicionālā manierē

Ja nepieciešama ērta un jauka vieta nelielai vienreizējai atpūtai dārzā, nav nepieciešams daudz līdzekļu un pūļu – pietiks ar izdomu un dažādām saimniecībā esošām lietām. Vietas iekārtošanai boho stilistikā noteikti noderēs dažādi tekstilizstrādājumi – segas, pledi, dažāda izmēra dekoratīvie spilveni, krēslu paliktņi, matrači vai piepūšamie matrači – jo vairāk, jo labāk.

Nevajag baidīties no dažādām spilgtām krāsām. Tās āra vidē izskatīsies ļoti dekoratīvi un akcentēs atpūtas vietu. Romantiskākai noskaņai var izmantot arī vieglus aizkarus, ko iekārt koku vai krūmu zaros.

Darbs no mājām dārzā? Kāpēc ne!

Tuvojoties siltajai sezonai, attālinātais darbs savu aktualitāti nezaudēs, tāpēc jāizmanto iespēja apvienot lietderīgo ar patīkamo un izvēlēties strādāt dārzā vismaz uz pāris stundām. Daudziem cilvēkiem nav piemērotu biroja mēbeļu, un ilgstošs darbs pie virtuves letes vai pie kafijas galda nav vēlams ķermeņa veselībai. Iegādājoties krēslu darbam, ja pagalma un dārza segums to ļauj, vajadzētu meklēt krēslu ar regulējamām funkcijām, piemēram, sēdekļa augstumu, atzveltni, roku balstiem un jostasvietas atbalstu, ko var lietot kā iekštelpās, tā ārā.

Tikpat labs variants ir arī izmantot jebkuru esošo krēslu ar atzveltni un to noklāt ar mīkstu un dekoratīvu spilvenu, sekojot līdzi ieteicamajai krēsla augstuma attiecībai pret galdu. Alternatīva spilvenam var būt arī kāda pūkaina un mīksta sega, kas veicina komfortu strādājot. Savukārt galda būtiskāka iezīme ir justies ērti un brīvi, lai ceļgaliem, pēdām un augšstilbiem būtu vieta. Kas attiecas uz krāsu un formu izvēli – drīkst eksperimentēt, sarkans vai dzeltens galds ļaus justies ne vien nepiespiesti, bet arī ienesīs vairāk pavasara. Tiem, kam darbs no mājām ir regulārs, dizainere tomēr iesaka padomāt par ilgtermiņa risinājumiem un iegādāties saliekamās, viegli pārnēsājamās mēbeles darbam. Piemēram, salokāmais datora galds ir ērti lietojams jebkurā vidē, nemaksā dārgi un būs noderīgs ikdienā.

Domājot par darba zonas pārcelšanu no iekštelpām uz āru, lai arī svarīgākais ir galds un krēsli, tik pat būtiski ir apsvērt nojumes uzstādīšanu, ņemot vērā Latvijas klimatam raksturīgos mainīgos laikapstākļus. Dizainere norāda, ka nojumes izvēlē nav jābūt ļoti izvēlīgiem, tomēr der atcerēties vienu būtisku lietu – tā ir jāpieskaņo mēbelēm un aksesuāriem, jo arī tad pat pavisam vienkārša nojume izskatīsies ļoti eleganti. Šāda vide ļaus nodoties produktīvai darba dienai, kā arī kalpos kā brīvā laika pavadīšanas stūrītis.

Lai arī siltajā sezona, mēs tiekam palutināti ar vairāk gaismas, nevajadzētu aizmirst par apgaismojuma iegādi vēlākiem vakariem, kad pēc darba dienas ir vēlme palikt nedaudz ilgāk ārā. Pēdējā laikā arvien vairāk cilvēku pievēršas zaļajam dzīvesveidam, meklējot alternatīvas kā izmantot atjaunojamo enerģiju un citus resursus. Tiem, kam tas ir svarīgi, dizainere iesaka āra telpās izmantot solārlampas. Tās uzlādējas no saules gaismas, tāpēc to uzstādīšanai nav nepieciešami nekādi vadi.

Tāpat solārlampas ir finansiāli izdevīgs risinājums – to iegādes un uzstādīšanas izmaksas ir nelielas, dodot iespēju kārtīgi apgaismot visu pagalmu – celiņus, dobes, dārza rūķus u.tml. Turklāt lampu darbību neietekmē laikapstākļi – tās ir mitrumizturīgas, tāpēc izmantojamas visu cauru gadu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.