Menu
 

Aptauja: trešdaļa vecāku krāj naudu bērnu izglītībai un viņu pirmajai iemaksai par mājokli

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Apmēram trešdaļa (32%) vecāku, kuri veido uzkrājumus bērnu nākotnei vai plāno to darīt, vēlētos, lai uzkrātā summa tiktu novirzīta ar bērna izglītību saistīto izmaksu segšanai, liecina “SEB bankas” veiktās aptaujas rezultāti.

Bērnu izglītība ir vispopulārākais krāšanas mērķis, kam seko uzkrājumu veidošana ar mērķi nodrošināt atvasei pirmo iemaksu par mājokli. Savukārt trešais populārākais mērķis – speciālu kursu vai interešu izglītības apmaksa, kas palīdz attīstīt bērna talantus. Savukārt aptuveni ceturtā daļa aptaujāto atzīmē, ka veido uzkrājumus ar domu, ka bērni paši, sasniedzot pilngadību, izlems, kur novirzīt šo naudu.

Pēdējo piecu gadu laikā summa, ko iedzīvotāji novirza dzīvības apdrošināšanai ar uzkrājumu, arvien pieaug, liecina “SEB Life and Pension Baltic” dati. Piemēram, salīdzinot ar 2015. gadu, vidējās iemaksas pērn visvairāk – par 55% – pieaugušas Lietuvā. Savukārt Latvijā summa, ko iedzīvotāji ik mēnesi novirza ilgtermiņa uzkrājumiem, tostarp bērnu nākotnei, salīdzinot ar 2015. gadu, palielinājusies par 48%, bet Igaunijā – par 24%.

2020.gadā vidēji mēnesī Igaunijā vecāki uzkrājumam bērnu nākotnei novirzīja 47 eiro. Lietuvā summa, ko ik mēnesi uzkrājumam novirzīja vecāki, ir nedaudz zemāka – 45 eiro, bet Latvijā tā ir viszemākā – 43 eiro. Aktīvāk ilgtermiņa uzkrājumus visā Baltijā veido mammas: vairāk nekā 60% apdrošināšanas polišu pērn noslēgušas sievietes.

Visās Baltijas valstīs vecāki vidēji sāk veidot uzkrājumus, bērniem sasniedzot piecu gadu vecumu. Ar pašreizējām iemaksām, sasniedzot pilngadību, jauniešiem Igaunijā varētu būt uzkrāti ap 8000 eiro, Lietuvā – ap 7600 eiro, bet Latvijā – ap 7300 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.