Menu
 

Banka: Daudzbērnu ģimenes aktīvi izmanto iespēju saņemt aizdevumu mājokļa iegādei

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - arhīvs Ilustrācija - arhīvs

“Luminor” bankas apkopotā informācija liecina, ka, kopš ir pieejama valsts subsīdiju programma “Balsts” mājokļa iegādei vai būvniecībai, vidēji mēnesī programmu izmanto ap astoņām Latvijas ģimenēm. Ģimenes iegādājas mājokļus arī Pierīgā ­– Garkalnē un Mārupes novadā.

Pēc “Luminor” veiktās aptauja datiem, katra trešā daudzbērnu ģimene Latvijā atzīst, ka viens no galvenajiem šķēršļiem jauna mājokļa iegādei vai būvniecībai ir nepietiekami līdzekļi pirmās iemaksai veikšanai. Kopš 2020. gada novembra ģimenes, kurās ir trīs vai vairāk bērnu, “Luminor” bankā var saņemt mājokļa kredītu ar “Balsts” subsīdiju, kas ļauj samazināt aizdevuma pirmo iemaksu par 8000 līdz 12 000 eiro. Piešķirtā subsīdija ģimenēm nav jāatmaksā – tas ir vienreizējs valsts atbalsts, kas ļauj daudzbērnu ģimenēm ātrāk uzlabot savus dzīves apstākļus.

Bankas dati rāda, ka visvairāk (66 %) “Luminor” aizdevums mājokļa iegādei vai būvniecībai, izmantojot subsīdiju “Balsts”, tiek izsniegts tieši trīs bērnu ģimenēm. Savukārt vidējie viena aizņēmēja ienākumi, kas saņem subsīdiju, sasniedz 1849 eiro pēc nodokļu nomaksas. Vairāk nekā puse jeb 55 % daudzbērnu ģimeņu izsniegto mājokļu kredītu programmas ietvaros izmantoja, lai iegādātos māju ar zemi, bet 15 % – trīsistabu dzīvokli.

Gandrīz katrs trešais īpašums iegādāts Rīgā, bet katra desmitā daudzbērnu ģimene par mājvietu izvēlējusies Cēsu, Tukuma un Jelgavas novadu. Šobrīd vidējais kredīta atmaksas termiņš ir 24,9 gadi, bet vidējais kredīta apmērs daudzbērnu ģimeņu izvēlētajiem īpašumiem sasniedz 91 tūkstoti eiro.

Pieejamās “Altum” subsīdijas “Balsts” apmērs ir atkarīgs no bērnu skaita ģimenē un izvēlētā mājokļa: ģimenēm ar trim bērniem (vai diviem bērniem un ir iestājusies grūtniecība) subsīdijas apjoms ir 8 000 eiro, taču, ja šāda ģimene iegādājas energoefektīvu mājokli, tad tā var saņemt 10 000 eiro. Gadījumos, ja ģimenē ir vairāk nekā trīs bērni (vai trīs bērni un ir iestājusies grūtniecība) un tiek iegādāts energoefektīvs mājoklis, iespējams iegūt subsīdijas maksimālo apjomu 12 000 eiro apmērā.

Uz bankas aizdevumu ar valsts subsīdiju “Balsts” var pretendēt daudzbērnu ģimenes, kuru vidējie bruto ienākumi uz vienu ģimenes locekli pēdējā gada laikā nepārsniedz 17 tūkstošus eiro un ja nepieder cits mājoklis. Subsīdiju var saņemt vienu reizi un to nav nepieciešams atmaksāt. Tās maksimālais apmērs nedrīkst pārsniegt pusi no mājokļa iegādes vai būvniecības darījuma summas, kā arī darījuma summa nevar pārsniegt 250 000 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.