Menu
 

Konstatē notekūdeņu attīrīšanas problēmas pārtikas pārstrādes uzņēmumos "Straupe" un "Ezerkauliņi"

  • Autors:  LETA
Foto – pixabay.com Foto – pixabay.com

Valsts vides dienests (VVD) konstatējis neattīrītu notekūdeņu novadīšanu vidē piena pārstrādes uzņēmumā "Straupe" un SIA "Ķeizarsils" ražotnē, kas pazīstama ar zīmolu "Ezerkauliņi".

Kā 18.augustā preses konferencē informēja VVD pārstāvji, pagājušajā nedēļā konstatēta neattīrītu notekūdeņu noplūde vidē "Ķeizarsils". Fiksēts, ka nepareizs tehnoloģijas process, kas pieļauj notekūdeņiem plūst pāri tehnoloģiskajai līnijai. Tāpat tikuši nepareizi uzglabāti pārtikas atkritumi, un tā dēļ lietus laikā notekūdeņu sistēmā iekļuvuši neattīrīti notekūdeņi no ražotnes.

Notekūdeņi sakrājušies ciema dīķī, iekrāsojot ūdeni sarkanā krāsā. Līdz ar to tiek lēsts, ka ražotnē veikta biešu mazgāšana. No dīķa neattīrītie ūdeni var nonākt Mazajā Juglā. 

Uzņēmumam uzdots veikt pasākumus, lai nodrošinātu, ka mazgāšanas ūdeņi tiek savākti un nogādāti biogāzes ražošanas iekārtās un tiktu novērsta atkritumu pareiza glabāšana, neizraisot piesārņojumu.

LETA jau ziņoja, ka "Ezerkauliņu" ražotne nodota kompānijai "Ķeizarsils". Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju, SIA "Ķeizarsils" reģistrēta 2005.gadā. Uzņēmums 2019.gadā strādājis 5,4 miljonu eiro apgrozījumu un 3600 eiro peļņu.

Savukārt piena pārstrādes uzņēmums "Straupe" jau ilgstoši neievēro izvirzītās vides aizsardzības prasības. 2016.gada VVD panāca vienošanos ar uzņēmumu, kas izstrādāja plānu situācijas uzlabošanai. Plāns paredzēja, ka šī gada 1.jūlijam uzņēmuma radītie notekūdeņi tiks pilnībā attīrīti. 

Uzņēmums uzsāka darbu pie jauna notekūdeņu attīrīšanas bloka izveides. Šie darbi ir pabeigti, bet netiek ievērots attīrīšanas iekārtu tehnoloģiskais process, un tā dēļ vidē noplūst notekūdeņi, kas satur piena produktus. 

VVD norāda, ka piena produkti ir viens no agresīvākajiem piesārņojuma veidiem, kas var radīt nopietnu kaitējumu videi. VVD ieskatā, ja uzņēmuma "Straupe" attīrīšanas iekārtas tiktu atbilstoši ekspluatētas, piemēram, neizslēdzot tās pa nakti, ja tiktu lietoti nepieciešamie reaģenti, tad uzņēmums spētu tikt galā ar šo situāciju.

Uzņēmumam dots laiks, lai novērstu neattīrītu notekūdeņu izplūšanu vidē, pretējā gadījumā tas tiks brīdināts par ražotnes darbības apturēšanu. Kā norādīja VVD pārstāvji, vēlreiz atlikt vides prasību ievērošanu nebūs iespējams, jo šī situācija ilgstot kopš 2016.gada.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība "Straupe" reģistrēta 1993.gadā. Uzņēmums 2020.gadā strādājis ar 7,5 miljonu eiro apgrozījumu un vairāk nekā 98 000 eiro peļņu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.