Menu
 

Valsts meža dienests noslēdz meža ugunsnedrošo periodu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Valsts meža dienests Foto - Valsts meža dienests

Valsts meža dienests (VMD) ar 6. septembri atceļ meža ugunsnedrošo laikposmu visā Latvijas teritorijā. Lēmums par ugunsnedrošā laika posma beigšanu pieņemts, pamatojoties uz hidrometeoroloģisko prognozi. Ir iestājies lietaināks un vēsāks laiks, kad ugunsgrēka izcelšanās un izplatīšanās iespēja mežā būtiski samazinās.

Kopš 26. aprīļa visā valsts teritorijā spēkā bija meža ugunsnedrošais laikposms, kura sākumu ik gadu nosaka VMD. Šī perioda laikā mežā ir ierobežotas un aizliegtas vairākas darbības, piemēram, mežos kurināt ugunskurus drīkst tikai tam paredzētās un īpaši iekārtotās vietās, ir aizliegts braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem.

Šogad VMD atklāja un dzēsa 434 meža ugunsgrēkus ar kopējo uguns skarto meža zemes platību 503 hektāri (ha), t.sk. jaunaudzes 115 ha. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, 2021. gadā meža ugunsgrēku skaits ir mazāks, bet izdegusī platība ir lielāka. Īpaši kritiska situācija mežā bija jūlijā, kad ilgstošā sausuma un karstuma dēļ, risks izcelties meža ugunsgrēkiem bija ārkārtēji augsts.

Lielākais šī gada meža ugunsgrēks izcēlās 26. jūlijā Rīgas reģionālās virsmežniecības teritorijā pie Lēdurgas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā “Lielais un Pemmes purvs”, kopā izdega 180 ha. Ugunsgrēka likvidēšanā bija iesaistīti lieli VMD un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un materiāltehniskie resursi. Dzēšanas darbos piedalījās arī Nacionālo bruņoto spēku un Valsts robežsardzes helikopteri.

Savukārt 9. jūlijā Garkalnē izcēlās paaugstinātas bīstamības meža ugunsgrēks SIA “Rīgas meži” apsaimniekotajos mežos, tā rezultātā izdega 22 ha meža zemes. Mainīgā vēja virziena dēļ bija apdraudēts Garkalnes ciemats. Ugunsgrēkā pamatā cieta jaunaudzes, kā rezultātā izveidojās vainaguguns, to no gaisa dzēsa Nacionālo bruņoto spēku helikopters. Ugunsgrēka ierobežošanai VMD izmantoja pretuguns metodi, tās pielietošanai nepieciešama ļoti augsta profesionālā sagatavotība tieši meža ugunsgrēku dzēšanā, kā arī bezbailība.

Visbiežākais meža ugunsgrēku izcelšanās iemesls ir cilvēku neuzmanīga rīcība ar uguni, norāda VMD. Diemžēl vēl joprojām daļa meža ugunsgrēku izceļas ļaunprātīgas dedzināšanas rezultātā, šogad ir konstatēti 11 šādi gadījumi. Specifisko apstākļu dēļ reti izdodas noskaidrot vainīgo, bet tomēr ir atsevišķi gadījumi, kad vainīgie ir tiesāti un saņēmuši sodu. 12 meža ugunsgrēku izcelšanās cēlonis 2021. gadā bija zibens spēriens.

Lai arī ugunsnedrošais laika posms beidzas 6. septembrī, VMD aicina iedzīvotājus, arī turpmāk uzturoties mežā, būt uzmanīgiem ar uguni, jo īslaicīgi var būt sauss laiks, kas palielina iespējamību izcelties meža ugunsgrēkam. Vienlaikus VMD atgādina, ka, neskatoties uz meža ugunsnedrošā laika posma beigšanos, mežā ir aizliegts dedzināt atkritumus, dedzināt ciršanas atlikumus vai kurināt ugunskuru tuvāk par diviem metriem no augošiem kokiem, dedzināt vai kurināt ugunskuru, ja kūdras slānis ir biezāks par 0,5 metriem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.