Menu
 

Sāk sabiedrības balsojumu "Rail Baltica" reģionālo staciju nosaukumu izveidei

  • Autors:  Apriņķis.lv
Oktobrī norisinās kampaņa "Kā sauksi, tā brauksi". Foto – Satiksmes ministrija Oktobrī norisinās kampaņa "Kā sauksi, tā brauksi". Foto – Satiksmes ministrija

Vietām, kur pieturēs ”Rail Baltica” reģionālie vilcieni, izstrādāti staciju nosaukumu pamata varianti. No 13. oktobra līdz mēneša beigām norisinās sabiedrības iesaistes kampaņa – iedzīvotāji, apkaimju biedrības un pašvaldības aicinātas piedalīties balsojumā, lai palīdzētu rast topošo ”Rail Baltica” staciju nosaukumus.

Kā informēja Satiksmes ministrijā, staciju nosaukumus izstrādājuši pieredzējuši eksperti, ņemot vērā vēstures, ģeogrāfijas un lingvistikas aspektus. Stacijām, kas atradīsies Rīgas robežās, sabiedrības vērtējumam tiek piedāvāti nosaukumu varianti,  kuros iekļauts tuvējās apkaimes vēsturiskais nosaukumus vai tuvumā esošais populārākais objekts. Pēc līdzīga principa veidoti arī staciju nosaukumi ārpus galvaspilsētas, tostarp virknē Pierīgas novadu.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits: “Tuvākajos gados iedzīvotāji iegūs daudzas jaunas dzelzceļa pieturas un stacijas, kas palīdzēs stiprināt vilcienu pārvadājumus kā sabiedriskā transporta mugurkaulu. Septiņpadsmit stacijas paredzētas ”Rail Baltica” atbalstam un vēl četras jaunas pieturvietas – Dauderi, Alfa, Bolderāja un Ilģuciems – līdz 2023. gadam paredzēts izveidot esošajā dzelzceļa tīklā. Ir svarīgi atrast katrai pieturvietai pareizo, pieņemamāko un cilvēkiem izprotamāko nosaukumu. Tas ir ļoti atbildīgs lēmums, jo nosaukums, tāpat kā pašas stacijas, kalpos nākamajām paaudzēm vēl ilgus gadus, līdzīgi kā cilvēkam – kādu vārdu iedosim, tādu dzīvi viņš dzīvo.”

Darba grupas eksperts, mobilitātes plānošanas specialists Gints Birzietis: “Devām savu iegudījumu nozīmīgā projektā, lai mobilitāte, tai skaitā reģionos varētu sekmīgi attīstīties. Mēs ģenerējām daudz vairāk nosaukumu nekā parādās aptaujā. Viens no vadmotīviem, pēc kā izvēlējāmies nosaukumus, bija: nosaukumam jābūt saistītam ar tuvāko lielāko apdzīvoto vietu vai nozīmīgu, labi atpazīstamu objektu vai orientieri tiešā stacijas tuvumā. Vienlaikus nosaukumam bija jābūt īsam, labi uztveramam un lietojamam, kas ļautu noorientēties dzelzceļa līnijā un nonākt galamērķī.”

Jāatgādina, ka uz ”Rail Baltica” pamatlīnijas Latvijā projektēšanas darbu ietvaros plānoti 16 reģionālie mobilitātes punkti (Salacgrīvā, Tūjā, Skultē, Vangažos, Sauriešos, Rīgā pie Slāvu tilta, Torņakalnā, Zasulaukā, Imantā, kā arī Jaunmārupē, Olainē, Ķekavā, Salaspilī, Baldonē, Iecavā un Bauskā) un viena jauna pieturvieta Rīgā, Āgenskalnā pie P. Stradiņa slimnīcas uz esošā sliežu ceļa. Papildus vairāku reģionālo mobilitātes punktu iespējamās vietas tiek izskatītas īstenošanai tālākā nākotnē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.