Menu
 

LTA: Tirgotāji reģionos satraucas par nokļūšanu darbā īpaši stingro ierobežojumu laikā

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts policija Foto - Valsts policija

Reģionālo tirgotāju un tirdzniecības centru pārstāvjus īpaši stingro ierobežojumu laikā uztrauc norma par autotransportu, kurā drīkst braukt tikai divi cilvēki no dažādām mājsaimniecībām, līdz ar to lauku reģionos nokļūšana darbavietā kļūst vēl sarežģītāka, atzina Latvijas Tirgotāju asociācijā (LTA).

Ārkārtējās situācijas rīkojumā noteikts, ka automašīnā atļauts pārvietoties vai nu vienlaikus tikai vienas mājsaimniecības locekļiem vai arī ne vairāk kā divām personām, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi, izņemot kritiski svarīgo dienestu darbiniekus, kas pārvietojas automobilī darba pienākumu veikšanai.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks ir brīdinājis, ka policijai ir instrumenti, tostarp, datu bāzes, lai pārliecinātos vai vienā automašīnā neatrodas cilvēki no vairākām mājsaimniecībām.

Lai arī Latvijā nereti dažādu profesiju cilvēki, piemēram, celtnieki vai mežstrādnieki uz darbu brauc vienā automašīnā un samaksājuši kopīgi par degvielu, Ruks aicināja pieturēties pie valdības lemtā, tomēr nenoliedza, ka jārod kompromiss starp cilvēka iztiku un epidemioloģisko drošību.

LTA prezidents Henriks Danusēvičs norāda, ka jautājumu par darbinieku nokļūšanu darbavietās, kur nav pieejams sabiedriskais transports, ir steidzami jārisina kopā ar Veselības ministriju (VM), Ekonomikas ministriju un Zemkopības ministriju. Viņš ir pārliecināts, ka Valsts kanceleja pratīs saskaņot un atrisināt šo problēmu.

Asociācijā informēja, ka Ekonomikas ministrijas rīkotāja informatīvajā sanāksmē piektdien tika pārrunāti aktuālie jautājumi par turpmāko tirdzniecības organizēšanu saistībā ar Covid-19 dēļ noteiktajiem stingrajiem ierobežojumiem.

Pēc LTA vēstītā, veselības ministra padomnieks rīcībpolitikas jautājumos Kaspars Bērziņš klātesošajiem atgādinājis, ka patlaban Latvijas slimnīcas ir pārslogotas, un šādā situācijā alternatīva pašreizējiem ierobežojumiem ir militārais "lokdauns", nevis mazliet stingrākas drošības prasības.

Sanāksmes dalībnieki arī pauduši sašutumu par to, cik ētiski pārtikas lielveikaliem situācijā, kad parējās tirdzniecības vietas ir slēgtas, pievilināt cilvēkus ar akcijām un atlaidēm. Pašreiz nav ierobežojumu tāda veida reklāmai, bet sanāksmē esot izskanējis brīdinājums no ministriju pārstāvjiem, ka šāda lielveikalu rīcība var novest pie griestu pacelšanas, ļaujot strādāt nevis tiem veikaliem, kur vismaz 70% no precēm ir pārtika, bet vismaz 90%.

Tāpat sanāksmē tika atgādināts, ka līdz 15.novembrim visiem, kas klātienē apkalpo klientus jābūt vakcinētiem, bet no 15.decembra - pilnīgi visiem klātienē strādājošiem jābūt ar Covid-19 vakcinācijas sertifikātiem.

Runājot par pašapliecinājumiem, kuri jāparaksta visiem klātienē strādājošiem, uzņēmēju pārstāvji pauduši viedokli, ka daži darbinieki, piemēram, tirdzniecības centru apsargi un pārdēvēji darba specifikas dēļ nevar parakstīties zem vārdiem, ka viņiem nav bijis kontakta ar Covid-19 inficētām personām.

Veselības ministrijas pārstāvji paskaidroja, ka runa ir par sev zināmiem kontaktiem, piemēram, radi, draugi, kolēģi, paziņas, kuri ir inficēti ar Covid-19, nevis nepazīstamiem apmeklētājiem, par kuru slimības statusu darbinieki zināt nevar. Savukārt, ja darbinieki atsakās parakstīt pašapliecinājumu, viņus nevajadzētu pielaist pie darba, bet tam ir jābūt atrunātam iekšējos kārtības noteikumos.

Kā norādīja LTA, pēc pašreizējiem kritērijiem, piemēram, visi skolu ēdinātāji tiek izslēgti no atbalsta iespējām. LTA ieskatā nav samērīgi pret skolu ēdinātājiem piemērot kritēriju - mīnus 20% pret jūlija, augusta, septembra vidējo apgrozījumu, jo skolas vasarā nestrādā un apgrozījums ir minimāls.

Tirgotāji piektdien tikās arī ar Valsts policijas pārstāvjiem. Uzņēmēji aicināja policiju neskatīties uz noteikumu ievērošanu tīri no birokrātiskas puses, jo īpaši tāpēc, ka, piemēram, reģionos laboratorijas nestrādā brīvdienās. Tirgotāji uzstāja, ka jāļauj veikaliem strādāt ar darba dēvēja nodrošinātiem ātriem antigēna testiem un nesodīt veikalniekus.

Noliktavu darbiniekus, kuri strādā arī pēc plkst.20, pēc tirgotāju ierosinājuma jāpielīdzina kritiski svarīgu nozaru darbiniekiem, lai viņi pēc darba varētu braukt uz mājām vienā mašīnā.

Ja pārbaudes laikā policijas pārstāvji, pēc veikalu darbinieku domām, neievēro procedūru un viņu rīcība šķiet pārspīlēta, LTA aicina zvanīt uz numuru 110 un informēt par situāciju.

LETA jau vēstīja, ka no ceturtdienas līdz 15.novembrim īpaši stingro Covid-19 ierobežojumu jeb stingrā "lokdauna" laikā klātienes saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietas un pirmās nepieciešamības preču tirdzniecības vietas darbu varēs sākt ne ātrāk kā plkst.6 un beigt ne vēlāk kā plkst.19.

Tirdzniecības pakalpojumus klātienē šajā laikā varēs sniegt tikai veikali, kur 70% no preču sortimenta ir pārtikas preces, veikali, kur 70% no preču sortimenta ir higiēnas preces, aptiekas, tai skaitā veterinārās aptiekas, optikas preču veikali, degvielas uzpildes stacijas, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, grāmatnīcas, telekomunikāciju preču un pakalpojumu vietas, ziedu tirdzniecības vietas, kā arī reģistrētas autoostas, kuras saskaņā ar normatīvajiem aktiem nodrošina biļešu tirdzniecību, un dzelzceļa stacijās esošās biļešu tirdzniecības kases, kurās tiek pārdotas biļetes tikai uz iekšzemes dzelzceļa maršrutiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.