Menu
 

Eiropas Parlamenta Juridiskā komiteja iesaka atcelt eiroparlamentārieša Ušakova parlamentāro imunitāti

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Eiropas Parlamenta (EP) Juridiskā komiteja iesaka atcelt eiroparlamentārieša un bijušā Rīgas mēra Nila Ušakova (S) parlamentāro imunitāti, aģentūrai LETA apstiprināja EP.

Tagad gala lēmumu par Ušakova parlamentārās imunitātes atcelšanu noteiks EP, kur šo jautājumus izskatīs novembrī.

Ušakovs aģentūrai LETA teica, ka pateicas visiem Juridiskās komitejas locekļiem un ziņotājam par augsti profesionālu pieeju, un ar tādu pašu pieeju viņš vēlas rēķināties arī no Ģenerālprokuratūras puses.

"Kamēr notiek šīs lietas izskatīšana atbilstoši procedūrām, vienīgais, ko es vēlētos piebilst - visa izmeklēšana notiek par paštaisītu papīra albumu ar iekšā ielīmētu videokameru, kas tika atrasts kopā ar citām dāvanām plauktā darba kabinetā, kurš ir publiski pieejams un bija piešķirts man lietošanā. Šis albums tika nosaukts par stratēģisko preci. Es pats šo "albumu" neesmu redzējis, vēl vairāk, neesmu to lietojis un joprojām nevaru saprast, kāpēc es neesmu atzīts par cietušo," uzsver Ušakovs.

Pēc imunitātes atcelšanas Ušakovs gan saglabātu EP deputāta pilnvaras, jo tās ir Latvijas valsts piešķirtas viņam kā eiroparlamentārietim un neviena cita iestāde to nevar atņemt. Šādus lūgumus - atcelt deputātu imunitāti - EP saņem bieži, piemēram, pagājušajā sasaukumā EP 55 reizes tika lūgts atcelt deputātiem imunitāti, un 49 gadījumos EP šos lūgumus apmierinājis.

2019.gada janvārī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Ušakova darba kabinetā Rīgas domē izņēma ierīci, kas izmantojama sevišķā veidā veicamajiem operatīvās darbības pasākumiem.

Vēlāk KNAB par šīs grāmatas izskata aizliegtās videonovērošanas ierīces glabāšanu rosināja Ģenerālprokuratūrai apsūdzēt pašu bijušo Rīgas mēru.

KNAB iepriekš izplatītajā paziņojumā nebija minēts personas vārds, taču birojs norādīja, ka saskaņā ar krimināllietas materiāliem persona savā darba kabinetā glabājusi stratēģiskās nozīmes ierīci, kas paredzēta sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem, proti, videodokumentēšanai un audioinformācijas ieguvei slēptā veidā.

Šāda veida ierīci fiziskām personām ir aizliegts iegādāties, glabāt un lietot. Ierīce bijusi maskēta kā cits priekšmets, kas vizuāli atgādina albumu vai grāmatu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.