Menu
 

Otrdien valdība plāno pieņemt gala lēmumu par epidemioloģiskās drošības prasībām no 15.novembra

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Otrdienas, 9.novembra, Ministru kabineta sēdē valdība plāno pieņemt galējo lēmumu par epidemioloģiskās drošības prasībām no 15.novembra, pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes norādīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš norādīja, ka Ministru kabinets ir centies lēmumus pieņemt savlaicīgi, lai visi varētu saprast, kas "no mums tiek gaidīts un kāda būs situācija turpmāk."

"Mēs redzam, ka, balstoties uz lēmumiem, kurus esam pieņēmuši līdz šim, saslimstības pieauguma līkne ir lauzta. Tagad vērojam jau nedēļu faktiski saslimstības samazinājumu. Tiesa, absolūtais līmenis vēl ir augsts, un slimnīcas aizvien mums ir kritiskā stāvoklī, jo ar apmēram divu nedēļu nobīdi tad, kad sāk samazināties saslimstība, tikai pēc divām nedēļām varētu sākt samazināties pieplūdums slimnīcās. Turpmākās divas nedēļas būtu gaidāms, ka vēl kāds spiediens ar pacientu pieaugumu nebūtu pārsteigums," sacīja premjers.

Tāpat viņš atzīmēja, ka regulējums, ko valdība plāno pieņemt otrdien, attieksies uz visu valsti, un tas nebūs atšķirīgs, piemēram, Latgalē, kur vakcinācijas rādītāji pret Covid-19 ir zemāki par valsts vidējiem.

Speciālisti vēl turpina savu darbu un rīt mēs izskatīsim priekšlikumus, kādā veidā konkrēti "iziesim".

"Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce pēc koalīcijas sanāksmes sacīja, ka sarunā iezīmējies, ka koalīcijas partneriem ir līdzīgas prioritātes attiecībā uz rīcību pēc komandantstundas jeb mājsēdes beigām. Operatīvās vadības grupa turpina strādāt, lai "sagatavotu optimālu, epidemioloģiskajai situācijai atbilstošu regulējumu" no 15.novembra, norādīja Pūce.

AP prioritāte ir nodrošināt, lai kopā kā sabiedrība tiekam galā ar pandēmiju, lai novērstu ļoti smago situāciju, kādā ir veselības aprūpes iestādes, uzsvēra AP frakcijas priekšsēdētājs.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka pagājušās nedēļas valdības sēdē tika prezentēts plāns "dzīvei pēc 15.novembra" jeb pēc lokdauna beigām.

Plānā tika paredzēts darbam klātienē plānots saglabāt līdzīgas prasības kā pašlaik - maksimāli turpinot nodrošināt attālinātā darba iespējas, lietot sejas maskas un lieki nepulcēties.

Tāpat paredzēts, ka pēc lokdauna beigām pamatā visi pakalpojumi un pasākumi notiks tikai "zaļajā režīmā". Izņēmumi, kuri aizvien saglabāsies "sarkanajā režīmā", iekļauj pastu, sabiedrisko transportu, finanšu pakalpojumus, fotogrāfijas dokumentiem, dažāda veida remontu, tostarp avāriju novēršanu, publiskos pakalpojumus, ēdināšanas pakalpojumus līdzņemšanai un izmitināšanas pakalpojumus.

Arī tirdzniecības nozare pārsvarā plāno darboties uz "zaļā režīma" principa, un nedrošajā vidē varētu strādāt tikai nelielas pirmās nepieciešamības preču tirdzniecības vietas. Tāpat tirdzniecības vietās, kas strādās "sarkanajā" režīmā, vienam apmeklētājam būs jānodrošina 25 kvadrātmetru platība. Citviet, kur pakalpojumus nodrošinās "zaļajā" režīmā, vienam klientam jānodrošina 15 kvadrātmetru platība. Plānots, ka tirdzniecības centri nestrādās brīvdienās un svētku dienās.

Vienlaikus arī pēc 15.novembra paredzēts, ka aizvien spēkā paliks virkne drošības pasākumu, tostarp darbalaika un pulcēšanās ierobežojumi. Iecerēts, ka arī pēc 15.novembra privātā pulcēšanās būs ierobežota līdz desmit cilvēkiem iekštelpās un 20 - ārā. Lai gan mājsēde beigsies, tāpat joprojām pastāvēs darbalaika ierobežojums - no plkst.6 līdz 21.

Savukārt izglītības jomā varētu atjaunot līdz tam noteiktos drošības pasākumus. Paredzēts, ka izglītības process notiks tikai klašu "burbuļos". Izglītības process "rotācijas viedā" varēs notikt arī attālināti. Izglītības ministre iepriekš ir skaidrojusi, ka rotācijas princips paredzēs to, ka vecākās klases katru mēnesi nedēļu mācītos attālināti.

Jau vēstīts, ka līdz 15.novembrim Latvijā spēkā ir stingri Covid-19 ierobežojumi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.