Menu
 

Foto: "Siguldas devons" aicina ienākt "Visuma mežā"

  • Autors:  Kristīne Ķepale, kultūras centra “Siguldas devons” sabiedrisko attiecību speciāliste
Foto - Ginta Zīverte Foto - Ginta Zīverte

Siguldā atklāta Andas Poikānes un Martas Ģibietes izstāde “Visuma mežā”. Iedvesmas avots izstādei ir daba, šī izstāde ir meklējumi par to, kas ir bezgalīgs, nenosakāms, ļoti abstrakts un nenotverams tajā. Un kur ir mūsu vieta šajā bezgalīgajā miglājā.

Aptuvenas nojausmas un skaidri saskatāmas lietas, miglāji starp galaktikām un sīki izpētītas struktūras. Izstādes autores Marta Ģibiete un Anda Poikāne risina spēli par abstraktu ideju pārnešanu materiālā. Mežs, daba, debesis, kosmoss, kas ir abu mākslinieču iedvesmas avots, rosina iztēli par neaptveramā atspoguļojumu redzamajā. It kā visuma radošums izpaustos dabas formās, līdzīgi kā mākslinieka ieceres izvēlētā materiālā.

“Mēs meklējam takas un savienojumus starp makro un mikro pasaulēm. Lūkojamies visuma tālumos, kur pamanām ko saistošu, radniecīgu, vai gluži otrādi – svešu un noslēpumainu, tad velkam to tuvāk un novērojam. Pētot slāni pa slānim, atklājas kosmiski plašumi un detalizētas struktūras, bezgalības vilinājums un ritma mierinājums, trauslums un spēks. Tie mijas un atkārtojas un atkal saplūst visuma miglājos.

Izstāde Siguldā ir šī brīža uzmērījums mūsu katras un kopīgo radošo pētījumu procesos, mūsu mikro makro pasauļu trajektoriju attēlojums.”

Tēlnieces Andas Poikānes radošais rokraksts atpazīstams ar unikālām terakotas skulptūrām un meistarīgām sīkplastikas formām. Izstādēs piedalās ar lielformāta zīmējumiem, dažādu materiālu formas objektiem, videodarbiem. Kopā ar domubiedriem veido mākslas un skaņu projektus. Radošajā darbā meklē saikni starp arhaisko un šodienu, velta uzmanību mākslas izteiksmes veidam caur savu estētisko uztveri. Neierobežojot sevi noteikta žanra robežās, māksliniece rada vizuālus stāstus. Šajā izstādē izvēlēti zīmējumi no laika perioda 2013.-2022.g.

Stikla māksliniece Marta Ģibiete strādā dažādās tehnikās, taču atpazīstamību un ievērību guva ar neparastā veidā radītiem telpiskiem stikla darbiem dažādos mērogos. Martas radītās stikla skulptūras ir ģeometriskas, bet vienlaikus arī poētiskas, tās radītas asprātīgi apejot stikla tehnoloģiju sarežģīto dabu. Viņa atklāja šo unikālo paņēmienu jau studiju laikā, guva starptautisku atpazīstamību saņemot divas nozīmīgas balvas un kopš tā laika piedalās izstādēs, simpozijos un konferencēs pasaulē.

Izstādes scenogrāfijas autore un vizuālā stāsta līdzautore ir dizainere Margarita Budze.

Izstāde ”Visuma mežā” tapusi visu trīs mākslinieču radošā sadarbībā.

Tā ir radošs izaicinājums autorēm pārvarēt iepriekš zināmās robežas jaunā kvalitātē.

Izstāde kultūras centrā “Siguldas devons” būs apskatāma no 23. janvāra līdz 26. februārim. Ieeja izstādē bez maksas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.