Menu
 

Aptauja: Pēdējo divu nedēļu laikā par joda medikamentiem pastiprināti interesējies katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Reaģējot uz Krievijas sākto karu Ukrainā un publiski izskanējušajiem radiācijas riskiem, pēdējo divu nedēļu laikā kopumā 10% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju sākuši pastiprināti interesēties par jodu saturošiem medikamentiem, secināts "Benu aptiekas" Stresa termometra rezultātos.

Vēl 18% apzināti papildinājuši mājas aptieciņu "krīzes gadījumiem".

Tikmēr 89% interese par jodu saturošiem medikamentiem pēdējo divu nedēļu laikā nav pastiprinājusies, bet vēl 1% konkrētu atbildi sniegt nevarēja.

Attiecībā uz mājas aptieciņas papildināšanu krīzes gadījumiem - 81% pēdējo divu nedēļu laikā to nav apzināti izdarījis, bet 1% konkrētu viedokli šajā jautājumā nesniedza.

Aptaujas rezultāti liecina, ka lielāku interesi par jodu saturošiem medikamentiem pēdējo divu nedēļu laikā izrādījušas sievietes - viņu vidū pastiprināta interese radusies 12%, kamēr vīriešu vidū šis rādītājs ir 8%. Tāpat sievietes pēdējo divu nedēļu laikā biežāk ir apzināti papildinājušas mājas aptieciņu - sieviešu vidū to darījuši 23%, kamēr vīriešiem šis rādītājs ir 13%.

Salīdzinot rezultātus pēc ģimenē lietotās sarunvalodas, redzams, ka biežāk pastiprināta interese par jodu saturošiem medikamentiem pēdējo divu nedēļu laikā radusies latviešiem - viņu vidū vairāk par to sākuši interesēties 11%, kamēr starp krievvalodīgajiem respondentiem šis rādītājs ir 8%. Arī mājas aptieciņu pēdējo divu nedēļu laikā biežāk papildinājuši latvieši - viņu vidū to darījuši 20%, kamēr krievvalodīgajiem šis rādītājs ir 6%.

Nepamatota joda preparātu lietošana organismam var nodarīt daudz vairāk kaitējuma nekā labuma, uzsver ģimenes ārste Zane Zitmane. Pārmērīga joda uzņemšana var izraisīt galvassāpes, caureju, plaušu tūsku, rīkles pietūkumu un iekaisumu. Īpaši jāuzmanās cilvēkiem pēc 45 gadu vecuma, jo joda lietošana var pastiprināt vairogdziedzera problēmas.

Ja joda profilakse tiešām būtu nepieciešama, kas attiecas uz vietām tuvu atomelektrostacijām, bet Latvija nav šo valstu vidū, jodu saturošie uztura bagātinātāji nebūtu noderīgi, jo tajos ir pārāk mazs joda daudzums, norāda ārste. Šādos gadījumos būtu jālieto augstākas koncentrācijas joda tabletes.

"Jebkurā gadījumā - joda medikamentu lietošana ir rūpīgi jāpārrunā ar ārstu un mājas aptieciņas saturā to iekļaušana nav nepieciešama," aicina speciālisti.

Aptauja veikta sadarbībā ar interneta pētījumu kompāniju "Gemius", laikā no 9. līdz 11.martam aptaujājot 1859 respondentus.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.